Yapay Zeka Eskişehir'in Meşhur Çi Böreği tarifini verdi

TAKİP ET

Eskişehir, üniversiteleri, sanat hayatı ve güzel insanları kadar meşhur çi böreğiyle de ünlü. Kırım Türklerinden bize miras kalan bu lezzetli börek, kendine has tarif ve yapılışıyla merak uyandırıyor. Peki, bu nefis lezzet nasıl yapılır, hangi malzemeler gereklidir? İşte, yapay zekanın tarifiyle Eskişehir çi böreği...

Eskişehir Çi Böreğinin Öyküsü

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan çi börek, asıl olarak Kırım Türklerinin geleneksel bir lezzetidir. Bu nefis börek, zaman içinde Eskişehiri'ne ait bir lezzet olarak kabul gördü ve kentin en meşhur yemeklerinden biri haline geldi. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında Eskişehir çi böreği olarak bilinen bu lezzetli börek, adını Tatar dilinde “nefis, güzel” anlamına gelen “çi” kelimesinden alıyor.

Hangi Malzemelerle Hazırlanıyor?

Eskişehir çi böreğinin yapılışı oldukça basit. Malzemeleri ise oldukça pratik ve ekonomik. Öncelikle hamuru için un, su, tuz ve sıvı yağ gerekiyor. İç harcı için ise orta yağlı kıyma, soğan, tuz, karabiber, pul biber ve su bu lezzetin anahtar malzemeleri.

Eskişehir Çi Böreği Nasıl Yapılır?

Eskişehir çi böreği yapmak için öncelikle hamur malzemelerini bir kapta karıştırıyoruz ve yoğurmaya başlıyoruz. Sonrasında hazırlanan hamurun üzerini kapatarak dinlenmeye bırakıyoruz. Bu esnada iç harç için, soğanı yemeklik doğrayıp kıyma ile birlikte kavuruyoruz. Baharatlarla tatlandırılan iç harcı bir kenara alıyoruz. Dinlenen hamurumuzu merdane yardımıyla açıyoruz ve içerisine kıymalı harcımızı ekleyip, hamuru kapatıyoruz. En sonunda ise hamurumuzu yağda kızartıyoruz. Bir kaç dakika içinde nefis Eskişehir çi böreğimiz servise hazır.

Eskişehir Çi Böreği Sunum Önerileri

Eskişehir’in meşhur çi böreği genellikle çay eşliğinde tüketilir. Özellikle kahvaltılarda tercih edilen bu lezzet, dileyenler için içecek olarak ayran veya şıra ile de servis edilebilir. Bu nefis böreği yaparken içine biraz yeşillik ekleyerek farklı bir tat da elde edebilirsiniz. Sıcak sıcak tüketildiğinde çıtır çıtır bir lezzet sunan çi böreği, davet sofralarınızın da vazgeçilmezi olacaktır

Eskişehir Haber Çi börek