Yangın Söndürme Sistemi Hayat Kurtarıyor

TAKİP ET

Çoğu zaman kaza ya da ihmal nedeniyle meydana gelen yangınlar, tüm dünyada can ve mal kaybına neden olan afetlerin başında geliyor.

Çoğu zaman kaza ya da ihmal nedeniyle meydana gelen yangınlar, tüm dünyada can ve mal kaybına neden olan afetlerin başında geliyor. Başladıktan sonra kısa sürede yayılan ve müdahalede gecikilen her an daha yıkıcı etkiler yaratan yangınların, basit güvenlik tedbirleri ile önlenebilmesi mümkün. Yangın söndürme sistemi bu doğrultuda alınabilecek en etkili tedbirlerden. Farklı türleri bulunan bu sistemler, koruma alanına yerleştirilen sensörler sayesinde yangını daha ilk aşamada tespit eder ve müdahalede bulunur. Bu sistemlerle tam koruma sağlayabilmek için, hangi sistemin kullanılacağının doğru seçilmesi gerekir. Bu yüzden de yangın söndürme sistemlerine dair temel bir bilgiye sahip olunması önem arz eder.

Sprinkler Yangın Söndürme Sistemleri

Sprinkler sistemi yangından korunabilmek adına en yaygın kullanılan sistemlerden biri. Daha çok ev, ofis, otel, okul ve yurt gibi alanlarda görülen bu sistemde, tek bir merkezden borular aracılığı ile dağıtılan ve tavanlarda ya da duvarlarda bulunan püskürtme kanallarından söndürücü sıvı püskürtülür. Sulu söndürme çözümleri arasında yer alan sprinkler sistemi duman sensörlerinin dumanı algılamasıyla birlikte aktif hale gelir. Basit ve düşük tehlikeli yangınlar için geliştirilen bu sistem, endüstriyel alanlarda çıkabilecek daha güçlü yangınlarda yetersiz kalır. Sprinkler uçlarından püskürtülen söndürücü sıvı, insanların yangından etkilenmesine yol açan dumanın zemine çökmesine ve tahliye için zaman kazanılmasına da yardımcı olur.

Köpüklü Yangın Söndürme Sistemleri

Köpüklü söndürme sistemi de yangınların yıkıcı etkilerinin önüne geçebilmek adına başvurulan bir diğer yöntem. Bu sistem koruma alanına belirli aralıklarla yerleştirilen köpük tanklarının, basınçlı su ile harekete geçmesi ve tüm alanın söndürücü köpükle kaplanması mantığına dayanır. Bu sistemlerde kullanılan köpük türleri de değişiklik gösterir. Köpüklü söndürme sistemi petrokimya tesisleri, yanıcı ve patlayıcı ürünlerin yer aldığı depolar, askeri hangarlar, kimyasal tesisleri gibi yanma/patlama riskinin yüksek olduğu alanlar için idealdir. Saçılan ve yangına neden olan malzemenin yüzeyini tamamen kaplayan, aynı zamanda alevler üzerinde bir battaniye etkisi yaratarak yanma için gerekli olan oksijen ile temaslarını kesen bu sistem, facia ile sonuçlanabilecek yangınların kolayca atlatılmasını sağlar.

Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri

Gazlı yangın söndürme sistemi de yangın güvenliği amacıyla yaygın olarak tercih edilen bir yöntem. Basit yangınlar için oldukça pahalı, güçlü yangınlar için de yetersiz olduğu için genellikle orta düzeyli yangın görülme riski olan alanlarda kullanılır. Köpüklü sisteme benzer bir mantıkla çalışan bu sistemde, ortam köpük yerine gazla doldurulur. FM200 ve Novec 1230 bu doğrultuda en çok görülen sistemlerdir. Atmosfer ve insan sağlığı üzerinde zararlı herhangi bir etki yaratmayan bu sistemler, atmosferik bir değişim yaratarak yangınların başlangıçta sonlanmasını sağlar.

Evenos ile Yangın Güvenliğinizi Maksimize Edin

Yangınlara karşı tam koruma sağlayabilmek için, korunması planlanan alanın özelliklerinin göz önünde bulundurulması gerekir. Doğru sistem seçimi, istenilen güvenlik düzeyinin yakalanabilmesi açısından önem arz eder. Ancak seçilecek sistem kadar, bu sistemin kurulumunu yapacak firmanın da özenle seçilmesi gerekir. Her ne kadar yangın söndürme sistemi kuran çok sayıda firma bulunsa da bunların hepsinin aynı kalite standartlarında olduğundan bahsetmek olanaksız. Profesyonel mühendisleri ve deneyimli teknik ekibi ile partnerleri için her zaman en iyi yangın güvenliğini sağlamayı hedefleyen Evenos, bu doğrultuda gönül rahatlığıyla tercih edilebilecek firmalardan. Sulu, gazlı ve köpüklü yangın söndürme sistemlerinde yüksek kalite standartlarına sahip olan Evenos ile siz de evlerinizi, iş yerlerinizi ya da endüstriyel tesislerinizi güvende tutabilirsiniz.