Veysel Eroğlu: Bütün Tarihi Yapılarımızı Gözümüz Gibi Koruyoruz

TAKİP ET

Prof. Dr. Veysel Eroğlu Büyük Türk Milletinin tarih süresince yaşadığı en büyük zaferlerden birisi de hiç kuşkusuz Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi zaferidir dedi

Silahı, mühimmatı kalmamış olan bir neslin, iman kuvveti ile kazandığı büyük zaferin adıdır, İstiklal Harbi. 

Hem ülke tarihimizde, hem de Dünya tarihinde büyük önem arz eden İstiklal Harbi, büyüyen, kalkınan Büyük Türkiye’nin 2023, 2053, 2071 ve 2099 hedeflerine giden yolda Aziz Milletimize ve bizlere ışık tutmaktadır.

Zafer Giden Yolda Şuhut ve Büyük Taarruz Karargâhı… 
İstiklal Harbi denildiğinde akla ilk gelen yer zaferin kazanıldığı topraklar olan memleketim Afyonkarahisar’dır. İnönü ve Sakarya zaferlerinin sonrasında Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları 24 Ağustos’ta Akkent’den karargâhı Şuhut’a taşımışlardır. İlk ateşin yakıldığı ve planların hazırlandığı Büyük Taarruz Karargâhı (Atatürk Evi) muharebenin seyri bakımından çok mühim olmuştur. Şanlı Ordumuz 25 Ağustos gecesi Şuhut’tan harekât ederek Kocatepe’ye ulaşmıştır. 19 kilometrelik bu yol Türk milletinin istiklâl mücadelesinde zaferi müjdeleyen istikamettir. 

Şanlı Ordumuz, 26 Ağustos günü sabah ezanıyla bir arada, ilk top atışını başlatarak Sinanpaşa Ovasına inmiştir. 26 Ağustos günü Büyük Kaleciktepe’den Çiğiltepe’ye kadar olan 15 km’lik bir bölge düşman işgalinden kurtarılmıştır. 27 Ağustos günü yoğun bir çaba sonucunda ordumuz Afyonkarahisar’ı düşman işgalinden kurtarmıştır. Başkomutanlık Karargâhı ile Batı Cephesi Komutanlığı Karargâhı Afyonkarahisar'a taşınmıştır. Bu karargâh şu anki Zafer Müzesidir. 

28 ve 29 Ağustos günleri başarılı geçtiğimiz müdadurumalerin sonrasında Dumlupınar’da 30 Ağustos Zaferi kazanılmıştır. Anadolu'daki Yunan birliklerinin yarısı imha ya da tutsak edilmiştir. Kalan Yunan birlikleri de üç takım durumunda geri çekilmiştir. 
Tarih Bilmeyen, Yalan Peşinde Koşanlar Atatürk’ün Hatırasına da İhanet Ediyorlar… 
Bazı tarih bilmeyen ve vatandaşlarımızın tarih şuuru üstünde algı gerçekleştirmek isteyenler, Büyük Taarruz Karargâhının İscehisar’da tespit edilen harap bir bina bulunduğunu iddia etmektedirler. Maksatları söz hususu bu harap bina üstünden AK Parti Hükümetlerimizin tarih titizliğini sorgulamak olan bu tarih bilmez güruh, maalesef ki tekrar boşa kürek çekmektedirler. İstiklal Harbi esnasında M. Kemal Atatürk, İscehisar ilçemizde bulunmamıştır. Büyük Taarruz Karargâh (Atatürk Evi), Şuhut ilçemizdedir. Atatürk’ün İstiklal Harbi esnasında kaldığı ve muharebenin cereyan ettiği bölgeler Atatürk’ün “Nutuk” isimli eserinde de açıkça anlatılmaktadır.

İlk ateşin yakıldığı ve planların hazırlandığı Büyük Taarruz Karargâhının (Atatürk Evi) Şuhut ilçemizdedir. Şuhut’taki Hacı Veli’nin konağı olan karargâhta, düşmanı topraklarımızdan atacak planlar yapılmıştır. Dolayısıyla tarihi bakımdan çok mühim olan bu konağı, Bakanlığım döneminde Başkomutan Tarihi Milli Parkı içerisine dâhil ettik. Sonrasında yıkılmaya yüz tutan bu yapıyı restore ettik, etrafsini genişlettik ve etraf planlama çalışmalarını gerçekleştirerek vatandaşlarımızın ziyaretine açtık. Söz hususu bu bina, CHP döneminde maalesef ki harabe durumdaydı. Kendi zamanlarında bir çivi dahi çakmayanlar, maalesef bugün büyük hizmetler yapan AK Partiye balçık atarak kendi hata ve kusurlarını örtbas etmek çabasındadırlar. 

Atatürk ve silah arkadaşlarının özcülüğündeki Şanlı Ordumuz, Şuhut’a geldiğinde, Şuhutlu fedakâr ve misafirperver vatandaşlarımız, Atatürk’e ve ordumuza Şuhut’un ünlü keşkeğinden ikram etmişlerdir. Dolayısıyla Büyük Taarruz Karargâhının restorasyonundan sonra bu tarihi geleneği yaşatmak ve bilhassa Şuhut Kadın Kültür Evi çatısı altında bayanlara istihdam sağlamak maksadıyla Şuhut Keşkek Evi projesi yaşama geçirilmiştir. Şuhut keşkeği hakikaten tüm Türkiye’ce ünlü bir keşkektir; coğrafi işareti vardır, hem de Evliya Çelebi’nin “Seyahatname ”sinde methedilmiştir. 
Söz hususu Şuhut Keşkek Evi Projesinin 12 milyon TL’ye mal bulunduğunu iddia edenlerin yalanlarını, bizzat TBMM kürsüsünden verdiğim cevapla çürütmüştüm. Keşkek Evi Projesi amacıyla 12 milyon TL değil, 1,2 milyon TL harcanmıştır. Bu yalanlarından bir yere varamayanlar bu defa da Büyük Taarruz Karargâhının İscehisar’ın Konarı köyünde tespit edilen yıkık bir bina bulunduğu ykısmına başvurmuşlardır. Fakat bu defa başvurdukları yalanları Atatürk’ün Nutuk isimli eseriyle de çürütülmüştür.

Şanlı Tarihimize Sahip Çıkıyor, Eserlerimizi İhya Ediyoruz… 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Alanında Afyonkarahisar’ımıza Muazzam Yatırımlar Yaptık… 

Şehit kanlarıyla yoğrulmuş Afyonkarahisar, İstiklal Harbinde, istiklalimizin ve istikbalimizin kazanıldığı topraklar olarak tarihe geçmiştir. Ülkemizin istikbalini belirleyen en mühim askeri harekâta ev sahipliği yapan ilimizin bu özelliğinin yanısıra aynı sürete sahip bulunduğu tabii zenginlikleri sebebiyle Doğa Koruma ve Milli Parklar bölümünde pek çok çalışma ve yatırıma ev sahipliği gerçekleştirmektadır. 

Bakanlığım döneminde, 2011 senesinde Afyonkarahisar’a Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğünü kurduk. Bölge Müdürlüğünün kurulmasıyla bir arada Afyonkarahisar’da milli parklar bölümünde pek çok yatırım ve çalışmalar gerçekleştirdik. Son 18 senede takriben 120 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. Esasında bu yatırımlar gençlerimize bilhassa İstiklal Harbinin nice zorluklar içersinde kazanıldığını göstermek, aynı sürete milli mücadele ruhunu istikbal nesillere transfer etmek amacıyla yapılmış çalışmalardır. Hem de Afyonkarahisar UNESCO aracılığıyla gastronomi kenti ilan edilmiştir. 99 sene evvelce Afyonkarahisar’da ninelerimizin elinde avucunda kalanlarla yaptığı ve askerlerimize ikram ettiği Şuhut’un keşkeğini ve Afyonkarahisar’ımızın lezzetlerini tanıtmak; sağlık turizmi, doğa turizmi, spor turizmi gibi alanlarda ilimizin kalkınmasını sağlamak bakımından uygulanan tanıtım çalışmaları çok mühimdir. Afyonkarahisar’ımız nereden nereye yaklaştığını hemkentilerimiz çok iyi bilmektedir. 

Bakanlığım döneminde, milli park içersindeki tüm şehitlikleri ihya ettik. Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği, Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk Abidesi etraf planlamasini gerçekleştirdik. Kocatepe Mevkiine üç ebatlı kabartma harita ve üç ebatlı asker figürü, bilgilendirme levhaları, abideler ve kitabe yapılmıştır. Kocatepe’ye Rölyef yaptırılmış, Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitliğine aydınlatması gerçekleştirilmiştir. Milli Park içersinde; Çiğiltepe, Tınaztepe, Kurtkayası Tepe ve Kara Tepede tespit edilen siperlerin ihya çalışmaları tamamlanmıştır. 

İscehisar ilçesindeki Giresunlular Şehitliğinin bulunduğu alan, Milli Park sınırlarına dâhil edilmiştir. Giresunlular Şehitliğine giriş takı, etraf planlamasi ve bekçi evi yapılmış, içmesuyu getirilmiştir. 

26 Ağustos Tabiat Parkını Kazandırdık… 
Daha evvelce bir çöplük durumunda olan kısmı, Bakanlığım döneminde 26 Ağustos Tabiat Parkı olarak ilan ettik. Büyük yatırımlar ile bu kısmı bilhassa vatandaşlarımızın kent stresinden uzaklaşacakları, aileleriyle bir arada hoşça süre geçirecekleri bir alan durumuna getirdik. Tabiat Parkı içerisine Büyük Taarruzu ve istiklalimizi husus alan panoramik “İstiklal Tanıtım Merkezi” inşa ettik. Çevre planlama ve peyzaj uygulamalarını yaptık. Bu şaşırtıcı alan her vatandaşımızın kesinlikle görmesi gereken bir yerdir. 

Şehitliklerimizin Yollarını Yaptık… 
Şehitliklerimizin yollarını en güzel şekilde yaptık. Başkomutan Tarihi Milli Park Sınırları içersinde tespit edilen Ataköy’den Kocatepe’ye, Kocatepe’den Şuhut ilçesine kadar olan 34 km’lik Zafer Yoluna sıcak asfalt döşenmiştir. Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliğinin 10 km’lik yoluna kilit parke taşı döşenmiştir. 

Kocatepe-Tınaztepe ve Kocatepe-Serban arasındaki yollara malzeme serme ve yol planlama çalışması yapılmıştır. Kocatepe-Serban arası 16 km‘lik yola kilitli parke taşı döşenmiştir. 

Sinanpaşa ilçesinden Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliğine giden yolun ve Ahmetpaşa karayolundan Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliğine giden yolun kilit parke taşı döşemesi yapılmıştır. Aynı şekilde Akharım ile Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği arasındaki 6 km’lik yolun yapımı tamamlanmıştır. İscehisar - Giresunlular Şehitliği arası yol yapılmıştır. 
Gerçekleştirdiğimiz yatırımların yanısıra bilhassa her sene yaptığımız etkinlik ve programlarla şehitlerimizi her daim hatırlıyoruz. Genellikle Zafer Haftasında yaptığımız programlara, her geçtiğimiz sene katılım katlanarak artmaktadır. 

Kahraman ordumuz, 25 Ağustos 1922 Cuma günü akşamında, Şuhut’tan Kocatepe’ye yürüdüğü yolu, her sene binlerce vatandaşımızın katılması ile bir arada yürüyoruz. Salgın yüzünden 2020 senesinde Şuhut’tan Kocatepe’ye Zafer Yürüyüşünü gerçekleştirmemenin üzüntüsünü yaşadık. Bu salgın inşallah Zafer Haftasına kadar sona erer ve Zafer Yürüyüşü yapma sevincini yaşarız. 

Zafer Müzesini İhya Edecek Projeleri Bizzat Takip Ettim… 
Orman ve Su İşleri Bakanı bulunduğum dönemde Zafer Müzesi ile bizzat ilgilendim. Müze ile ilgili restorasyon projelerinin hazırlanması talimatını da vermiştim. Sonrasında restorasyon projesinin hazırlanması amacıyla röleve, güçlendirme projesi, restorasyon ve restitüsyon projelerinin hazırlanması amacıyla iduruma işlemleri tamamlanmıştı. Fakat daha sonra müzede depreme karşı birtakım güçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiği anlaşılınca söz hususu bu restorasyon projelerinin yeniden revize edilmesi gerekmiştir. Bu sebeple revize projelerin hazırlanması amacıyla yeniden iduruma işlemleri başlatılmış ve projeler hazırlanarak Eskikent Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun kararıyla onaylanmıştır. Söz hususu bu restorasyon projesi kapsamında Zafer Müzesi evvelce depreme karşı sağlam duruma getirilecek sonrasında da restore edilerek daha görkemli bir duruma getirilecektir. 

Zafer Müzesi, Afyonkarahisar’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun bir simgesi durumuna gelmiştir. Zafer Müzesi, bundan evvelce bulunduğu gibi tekrar müze olarak kalacak ve yapacağımız tanıtım çalışmalarıyla hem Afyonkarahisarlı hemkentilerimize hem de ülkemizin dört bir yanısıran gelen, tarihini inceleyen ziyaretçilere hizmet edecektir. 

Ülkemizin Dört Bir Yanında Tarihimize Sahip Çıkıyoruz…
AK Parti Hükümetleri, Sayın Cumhurbaşkanımızın özcülüğünde tarihine sahip çıkan ve istikbal nesillere şanlı tarihimizi aktaracak projeleri yaşama yaşamış bir hükümettir. Genellikle Bakanlıklarım döneminde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün Bakanlığıma bağlı olması sebebiyle ülke çapında pek çok tarihi milli parkta çok mühim çalışmalar gerçekleştirdik. Genellikle Çanakkale’de şehitlikleri ihya ettik. Çanakkale Savaşlarını izah eden şaşırtıcı bir Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi inşa ettik. Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkını ilan ettik ve içersinde bu şanlı zaferi izah eden görkemli bir tanıtım merkezi inşa ettik. Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkında Sarıkamış Harekatı Kafkas Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi de kazandırdığımız mühim yatırımlardan biridir. 

Ülkemizin dört bir yanı şehit kanlarıyla yoğrulmuş olup, onların aziz hatıraları amacıyla son 18 senede çok mühim çalışmalar gerçekleştirdik. Bugün maalesef vatandaşlarımız üstünde algı gerçekleştirmek isteyenler pek çok yalan ve iftiralarla başta aziz şehitlerimizin hatıralarına saygısızlık gerçekleştirmektadırlar. 

Biz bundan evvelce bulunduğu gibi bundan sonrada Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın özcülüğünde tarihimize ve bu şanlı tarihimizin kahramanları aziz şehitlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Şehit kanlarıyla yoğrulmuş bu topraklarda yatan her şehidimizin aziz hatırasını yaşatmak amacıyla ne gerekiyorsa yaptık ve bundan sonra da yapacağız. Tarihi yapılarımızı gözümüz gibi koruduk ve korumaya devam edeceğiz.

“Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber, 
Sana âgûşunu açmış gözüküyor Peygamber.”