Vatan.nvi Online Başvuru Sorgulama

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde vatandaşlık almak doğumla soydan veya sonradan bazı şartlarla oluşmaktadır.

Türk anne ve babadan doğan ve ikamet eden herkes doğal şekilde Türk vatandaşıdır. Bunun yanında evlilik, ikametini buraya alma ve iş gibi durumlarda başvuru kriterlerini taşıdığı sürece vatandaşlık başvurusunda bulunabilir.

Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vatandaşlık kazanma iki şekilde olmaktadır. Doğumla vatandaş hakkına sahip olma, diğeri ise sonradan vatandaş olma. Doğumla vatandaş olma hakkına sahip olunabilmesi için soy ile anne-babaya bağlı olduğunun kesin ispatının yapılması gerekmektedir. Sonradan hakka sahip olma durumları ise farklılık göstermektedir. Yetkili makam kararı ile vatandaş olma, kısmi istisna ile vatandaş olma, evlilik yolu ile vatandaşlık kazanma, evlat edinme ile vatandaşlık kazanma, seçme hakkının kullanılarak vatandaşlığın kazanılması Türk vatandaşlığa geçişte birer basamaktır. Başvurular yurt içerisinde ikamet eden kişiler için bulunduğu ilin il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne, yurt dışında ise bulunulan ülkelerdeki Türk büyükelçilik ve konsolosluklarına bizzat yapılmaktadır.

Vatandaşlık başvurusu aşamalarını daha doğru yapabilmek için alanında uzman avukatlara sahip Develioğlu Hukuk web sitesini ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirsiniz. Başvuru süreci hakkında detaylı bilgi için haberin devamını okuyunuz.

Başvuru Süreci Nasıl İzlenir?

Başvuru yapıldıktan sonra başvuru sonuçları genel olarak 6 ile 24 ay arasında sonuçlanmaktadır. Yapılan başvuru müracaat edilen kurum tarafından iç işleri bakanlığına gönderilir ve burada incelemeye tabi tutulur. Eksik varsa tamamlanması sağlanır ve olumlu, olumsuz sonuç başvuru yapan kişiye sms ve e posta yoluyla bilgilendirilmesi yapılır. Vatan.nvi üzerinden incelemesi yapılır.

Başvuru Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Öncelikle başvuru yaparken dikkat edilmesi gereken hususların başında gerekli olan evrakları toplarken eksik ve hatalı belge sunumu yapmamaktır. Bunun olması halince tabi tutulan dikkatli inceleme de ortaya çıkar ve başvuru olumsuz sonuçlanır. Bunun için başvuru yaparken bilgi ve belgelerin doğru ve gerçeği yansıttığından emin olmalısınız. Evlilik yolu ile başvuruda bulunmak isteyen kişiler bu evliliğin formalite bir evlilik olmadığını göstermeleri kişilerin lehine olacaktır. Bu sahip olunan çocukla veya evlilik sürecinin uzunluğu ile sağlanabilir. Tüm bunların dışında başvuruya engel olabilecek her türlü suç ve ahlaki sorunlar başvuruların reddi sebeplerinin başında gelmektedir. Bu bilgiler ışığında başvurunuzu rahatlıkla yapabilir ve sonucu, süreci Vatan.nvi adresinden kolay bir şekilde ulaşabilir, kontrol edebilirsiniz.