Uzman Diyetisyen Nimet Yeşilçayır yazdı: Yo-Yo sendromu nedir?

TAKİP ET

Uzman Diyetisyen Nimet Yeşilçayır köşe yazıları ile Afyon Kent Haber'de sizlerle olacak. Diyetisyen Nimet Yeşilçayır ilk köşesinde Yo-Yo sendromu isimli yazısına yer verdi. İşte o yazı..

YO-YO SENDROMU ?

Sizde dolabınızda 36 ile 42 beden aralığında kıyafetlere sahipseniz yo-yo sendromuna girmişsinizdir.

Peki  Yo-Yo Sendromu Nedir?

     Birçok insan hayatı boyunca kiloları ile mücadele eder. Düğün, tatil  vb. günler de en güzel ben olmalıyım düşüncesi  ile içinde bulunduğu durumdan çıkar yol olarak hızlı kilo verdiren düşük kalorili şok zayıflama diyetlerine başvurur. Yazın ilk günlerine girdiğimiz tam da şu günlerde o kışın aldığımız kiloları geri veririz. Ancak kışa girerken de o verdiğimiz kiloları geri alırız. Bu verilip sonrasında geri alınan kiloların oluşturduğu duruma yo-yo sendromu denir. Yo-yo sizin de bildiğiniz gibi  yukarı aşağı hareket eden bir oyuncak türüdür.İşte vücudumuza kilolarımız da tıpkı yo- yo oyuncağı gibi belli aralıklarla gider ve gelir.


Yo-Yo Sendromuna Kimler Yakalanabilir?

•    Kişiye özel olmayan diyet uygulayanlar
•    Sosyal yaşamın uygun olmayan diyet uygulayıp eski yaşamına dönenler
•    Sık aralıkla diyet uygulayanlar
•    Çok düşük kalorili şok diyet sonrası yeme atakları geçirenler
•    Psikolojik durum değişiklikleri olanlar 
•    Bilinçsiz zayıflama ilaçları kullananlar
•    Bilinçsiz diüretik kullananlar

Ağırlık Kaybı Sonrası Neden Tekrar Kilo Alırız?

    Kilo kaybı sırasında kazandığımız alışkanlıklarımızı bırakırsak, spor yaparak kilo verip sonrasında sporu terkedersek ya da çok düşük kalorili şok  zayıflama diyetleri ile kilo verip devamın da enerjiyi arttırdıysak ve de kilo koruma programına geçmediysek tekrar kilo alırız. Kilo verme sürecinde ağırlık kaybı ne kadar önemliyse kaybedilen ağırlığın korunmasıda o kadar önemlidir.Zayıflamak nispeten kolay ise ulaşılan ağırlığı sürdürmek o kadar zordur.Yapılan araştırmalara göre zayıflayan bireylerin 5 yıl sonra sadece % 5 i bu kilolarını koruyabilmekte % 95 i tekrar eski ağırlığına dönmektedir.Kişiler kilo kaybettikten sonra koruyucu programa alınmalıdır ki uzun dönemde ağırlık kazanımı önlensin veya minimum olsun. 

     Yo-Yo Sendromuna Engel Olmak İçin

     Yo-yo sendromu sonrasında kilo kaybı ilk defa diyete başlayan birine göre daha zordur. Yo-yo sendromu yaşamamak için biz de bazı alışkanlıklarımıza dikkat etmeliyiz.Metabolik hızımızı düşürecek düşük kalorili şok diyetler uygulamamalıyız.Bizim için en doğru diyet kendimize hazırlanmış özel diyettir.Eğer metabolik hızımızın yavaşladığını  hissedersek hemen fiziksel aktivite hızımızı arttırmalıyız.Ayrıca gereğinden fazla aldığımız her kaloride vücudumuz da yağa dönüşüp depo edilir.

      Sonuçta yo-yo sendromunu önleyebilmek için ilk olarak,kişi kilo almaya başlamadan önce doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması,yüksek kilolu ve çok kez diyet yapmış kişilerde ise davranış değişikliği üzerinde daha çok durulması gerektiği söylenebilir. 

Uzman Diyetisyen Nimet Yeşilçayır

 

yo-yo sendromu yo-yo sendromu diyetisyen yo yo sendromu nasıl geçer yo yo sendromu nedir Uzman Diyetisyen Nimet Yeşilçayır Nimet Yeşilçayır Afyon Haber