Türkiye'de Seçim Yasağı ve Kısıtlamaları: Sandık Başına Giderken Yasaklar Devrede!

TAKİP ET

Bugün Türkiye, Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri için sandık başına gitmek için hazırlanırken, seçim yasakları da 13 Mayıs saat 18.00 itibarıyla başladı. Propaganda yasağı, alkol satışı ve umumi eğlence yerlerinin kapatılması gibi kısıtlamalar uygulanacak.

Ülke genelinde , bugün gerçekleştirilecek seçimlerde vatandaşlar oy kullanacak. Ancak seçim sürecinde bazı yasaklar ve kısıtlamalar da geçerli olacak. İşte seçimle ilgili kısıtlamalar:

Propaganda Yasakları: 13 Mayıs saat 18.00'den itibaren 24 saat boyunca propaganda içerikli haber ve yayın yapılamayacak. Ancak saat 18.00 ile 21.00 arasında Yüksek Seçim Kurulu'nun seçime ilişkin haber ve tebliğleri yayımlanabilecektir. Saat 21.00'den sonra ise tüm yayınlar serbest olacak.

Alkol Satışı Kısıtlaması: Seçim günü olan bugün saat 06.00'dan gece 00.00'a kadar alkollü içki satışı yapılamayacak.

Umumi Eğlence Yerlerinin Kapalı Olması: Kahvehane, kıraathane, internet kafe gibi umumi eğlence yerleri seçim günü kapalı olacak.

Lokantalarda Yemek Verilmesi: Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda sadece yemek servisi yapılacak.

Silah Taşıma Yasakları: Yerleşim yerlerinde, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında kimse silah taşıyamayacak.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) de propaganda yasaklarıyla ilgili olarak yayıncı kuruluşlara uyarılarda bulundu. Anket, kamuoyu araştırması ve tahminlerin yayınlanmaması gerektiği belirtilirken, seçim takvimine göre propaganda serbestliğinin 13 Mayıs saat 18.00'de sona ereceği ifade edildi.

Seçim sürecinde yasak ve kısıtlamalara uymayan kuruluşlara ağır yaptırımlar uygulanacak. Tüm yayıncıların bu kurallara titizlikle uyması bekleniyor. Yüksek Seçim Kurulu, seçim takvimine aykırı yayınlar tespit edilirse RTÜK gerekli önlemleri alacak.