Türkiye'de ilk ve tek Engelsiz Gastronomi Mutfağı Afyonkarahisar'da açıldı

TAKİP ET

Türkiye'de ilk ve tek Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi faaliyete açıldı. Merkezin ilk mezunları, sertifikalarını aldı.

Türkiye’de ilk ve tek olan Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi’nde eğitim alan kursiyerler sertifikalarını aldı. 

Tamamen engellilerin erişimine uygun dizayn edilen merkezde, gastronomi şehri Afyonkarahisar'a özgü yiyecekler başta olmak üzere tüm lezzetlerin üretileceği profesyonel mutfak kuruldu. 

İYİ Kİ BÖYLE BİR TESİS KAZANDIRMIŞIZ

Renkli görüntülere sahne olan etkinlik ile ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek; “Biz yatırımlarımızı yaparken dezavantajlı gruptaki arkadaşlarımızı da göz ardı etmeyelim dedik ve aklımıza böyle Türkiye'de bir ilk, bizden başka yok zaten. Engelsiz Gastronomi ve Terapi Merkezi yapalım istedik. Dezavantajlı gruplarımızı burada eğlendirelim, topluma kazandıralım diye böyle bir projemiz vardı. Masterchef'teki Mehmet Şefe de söylendi, kendisi de; “Türkiye’de bir ilk inşallah açılışına davet ederseniz ben de katılacağım” demiş, kendisinin de katılabileceğini ifade etmiş. İnşallah resmi açılışını yaparken kendisini de davet edeceğiz buraya. Engelli kardeşlerimiz memnuniyetlerini ifade ediyorlar. Onların gülümsemesi bizim için en büyük onur vesilesi. Onlara böyle bir ortamı kazandırdığımız için son derece mutluyuz. İyi ki yapmışız diyoruz. İyi ki böyle bir tesis kazandırmışız diyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde engelli kardeşlerimizin daha fazla yoğun bir alaka göstereceğine biz inanıyoruz. Hayırlı olsun diyorum”

“Tabii o çocuklarımızı, gençlerimizi, kardeşlerimizi de sosyal hayatın içerisine katmak için böyle bir yola başvurduk. Eve kapanıp kalmasınlar, sosyal hayatın içerisinde olsunlar. Vatandaşlar ile içli dışlı olsunlar düşüncesi ile yola çıktık. İnşallah buradaki aldıkları eğitimlerle kendilerine yetebilecek bilgileri aldıktan sonra iş bulma imkânları da olacak. Bizim onur kaynağımız burası” şeklinde konuştu.

DEZAVANTAJLI GRUPLARIN YETKİNLİKLERİ ARTIRILACAK

Türkiye’nin ilk ve tek Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi’nde 3 haftası teori 4 haftası uygulamalı olmak üzere toplamda 7 haftalık aldıkları eğitim ardından 15 kursiyer mezun oldu. Mutfakta nasıl çalışılması gerektiği başta olmak üzere temel mutfak eğitimi alan kursiyerler merkezimizde istihdam edilecek. Aşçılık yardımcılığı ve garsoniyer gibi alanlarda istihdam edilecek dezavantajlı grupların bu sayede sosyal hayata adaptasyonları sağlanacak.

Diğer yandan engelli vatandaşlara bu mutfakta, engel durumlarına uygun olarak, aşçılık, garsonluk gibi hizmet sektöründe istihdam edilmelerini sağlayacak eğitimler, sürekli verilecek. Böylece merkez hem istihdam olanağı sağlayacak hem de dezavantajlı grupların ekonomik ve sosyal hayatına katkı sunacak. Merkez bünyesinde kurulan engelsiz mutfakta üretilen ürünler yine merkez bünyesinde açılan kafe de satışa sunulacak. Bu kafede de engelli bireyler çalışabilecek.

Engelsiz Gastronomi Mutfağı Afyonkarahisar