"Türk Mutfağı Haftası" kapsamında Eskişehir'de yöresel yemekler tanıtıldı

TAKİP ET

Emine Erdoğan önderliğinde Türk Mutfağı Haftası kutlamaları kapsamında Eskişehir Valilik Meydanında, İl Kültür ve Turizm...

Emine Erdoğan önderliğinde Türk Mutfağı Haftası kutlamaları kapsamında Eskişehir Valilik Meydanında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından kurulan stantlarda Eskişehir'in yöresel yemekleri tanıtıldı. Han Kaymakamlığı işbirliği ile kurulan stantta ise Han ilçesi Gökçekuyu Mahallesinin yöresel yemekleri sergilendi. Etkinlik, Eskişehir'deki bütün kadın kooperatiflerine yöresel yemeklerini ve ürünlerini tanıtma fırsatı sunan stantla da renklendi. İlgi odağı ise ''Ekolojik Köy Gökçekuyu'' stantında meşe odunu ateşi ile pişirilen gözlemelerdi. Etkinlikte, Gökçekuyu Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyesi kadınlar tarafından katılımcıların beğenisine sunulan 25 çeşit yemek, ziyaretçilerin tam notunu aldı. ''Ekolojik Köy Gökçekuyu'' luların sergilediği mini çiftlikler de büyük ilgi gördü.

''Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesi'' İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Han Kaymakamlığı, Han İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Devlet Su İşleri 3. Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Eskişehir Şube Müdürlüğü,  İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi, Han Ziraat Odası Başkanlığı, S.S. Han Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, S.S. Gökçekuyu Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifinden oluşan toplamda 13 kurum/kuruluşun işbirliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Eskişehir Valiliği / YİKOB, BEBKA (Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı) ve diğer sponsor kişi, kurum ve kuruluşların finansal desteğiyle hayata geçirilmiştir.

Proje, pilot köy olarak seçilerek yeniden dizayn edilen Gökçekuyu Mahallesinde tarım ve turizmin entegre edilip geliştirilmesi ile yöre halkının sosyoekonomik açıdan gelişmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. "Ekolojik Köy Gökçekuyu"da üretilen tüm bitkisel ve hayvansal ürünlerin yerinde ve değerinde pazarlanması, köy pansiyonculuğunun devreye sokulması ve hedef bölgede büyük bir gelir kapısı oluşturulması hedeflenmektedir. Bu sayede çiftçilerin sürdürülebilir gelir elde etmeleri ve köyden kente göçün önüne geçilerek hatta tersine göçün teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. ''Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesi'' ile ''Ekolojik Köy Gökçekuyu'' projesi, Eskişehir turizmini sadece şehir merkezine odaklanan bir turizmden kurtararak, doğa ve tarih turizmi ile yurt içi ve yurt dışı turizmine daha geniş bir destinasyon sunmayı amaçlamaktadır.