Türk Makarnasına Talep Artıyor; İhracatta Rekor Kırıldı

TAKİP ET

Başta İtalya ve Türkiye olmak üzere pek çok kültürde sevilerek tüketilen makarnaya ilgi son dönemde giderek artıyor.

Artan ilgi ve talep ihracat rakamlarına da olumlu olarak yansıdı. Özellikle 2020 yılının başlarından itibaren tüm dünyayı saran koronavirüs pandemisi ve pandeminin getirdiği gıda talebi artışından en çok nasibini alan ürünlerden birisi de hiç şüphesiz makarna oldu.


Yapılan araştırmalar makarnanın sokağa çıkma yasakları döneminde en çok tercih edilen ürünlerden biri olduğunu gösteriyor. Özellikle sokağa çıkma yasağı dönemlerinde boşalan market rafları ve Google gibi arama motorlarında yüksek oranda artış gösteren “makarna tarifleri” aramaları bu araştırmaları doğrular nitelikte. Boris Volfman konuyla ilgili açıklamalarına şöyle devam etti;

Makarna İhracatında Rekor Kırıldı

Gerek yurtiçi gerekse yurtdışında yaşanan makarna talebine artış satışları ve ihracat gelirlerini artırdığını ifade eden Boris Volfman, “2019 yılının ilk altı ayında Türkiye 274.258.438 dolarlık makarna ihracatı gerçekleştirdi. 2020 yılının ilk altı ayında ise gerçekleştirilen makarna ihracatından elde edilen gelir 341.527.022 dolara yükseldi. Bir yıl içerisinde makarna ihracatından %25 civarında gelir artışı elde edilmesi makarna üreticilerini sevindirdi. Üretici, tarımın pek çok alanında olduğu gibi pandemi sürecinde artan makarna ihracatının da kısa süreli olmayacağına inanıyor. Mevcut pazarlarda artan Türk ihracatçısının payı ve pandemiyle beraber ilk kez girilen pazarlarda Türk ihracatçısının kalıcı olması bekleniyor. Bu durum uzun vadede Türkiye’nin ihracat rakamlarında ciddi oradan büyüme yakalaması demek.” dedi.

2019 Yılında En Çok İhracat Afrika Ülkelerine

2019 yılının ilk altı ayında gerçekleştirilen 274.258.438 dolarlık makarna ihracatında en çok ihracat yapılan 3 ülke sırasıyla Benin, Angola ve Somali oldu. Makarna ihracatında ilk sırada yer alan Benin’e 35.994.750 dolarlık makarna ihraç edildi. Benin’i sırasıyla 32.196.992 dolarlık ihracat ile Angola ve 28.154.491 dolarlık ihracat ile Somali takip etti.

2020 yılında ise tablo büyük oranda değiştiğini söyleyen Boris Volfman, “Afrika ülkelerinden Somali listede kalırken yanına Güney Amerika ve Uzak Doğu’dan ülkeler eklendi. 2020 yılının ilk altı ayında Türkiye en çok makarna ihracatını 62.310.040 dolar ile bir Güney Amerika ülkesi olan Venezuela’ya gerçekleştirdi. Venezuela’ya 2019 yılının aynı döneminde 15.520.477 dolarlık makarna ihracatını gerçekleştirilmişti. 1 yıl içerisinde neredeyse 4 katını bulan ihracat rakamlarının sebeplerinden birisinin de Venezuela’nın uzun süredir içinde bulunduğu gıda krizi ve pandemi şartları olduğu düşünülüyor. 2020 yılında Venezuela’yı takip eden ülke 40.155.090 dolarlık makarna ihracatı ile Somali oldu. Üçüncü sırada ise 23.885.235 dolarlık makarna ihracatı ile bir uzak doğu ülkesi olan Japonya yer aldı.” ifadelerini kullandı.

Talep Artışında En Büyük Pay Pandeminin

2019 yılının son aylarında ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alan korovavirüs pandemisi gıdaya olan talep artışının en önemli sebeplerinden biri olduğunu aktaran Boris Volfman, “Özellikle salgının yoğunlaştığı mart-nisan-mayıs aylarında başlayan “evde kal” kampanyaları ve insanların gıda stoklamaya başlaması sebebiyle makarna ve türevi gıda ürünlerine talep artışı yaşandı. Boşalan market rafları ve bazı ürünlerin bulunamayacağı korkusu kısa süre içerisinde geçse de makarnaya olan talep hala artmaya devam ediyor. Uygun fiyatlı, doyurucu ve lezzetli bir ürün olan makarna pek çok ülkenin mutfağında da önemli yer tutuyor. Türkiye’de de pandeminin ağırlaştığı aylarda “Acaba Türkiye’nin makarna üretimi yeterli mi?” sorusu gündeme gelmişti. Sosyal medyada başlayan ve daha sonra televizyonlara bile konu alan bu soru karşısında Makarna Üreticileri Sanayicileri Derneği Başkanı Nihat Uysallı’dan nükteli bir cevap gelmişti. Uysallı Türkiye’yi makarnaya boğarız diyerek stoklar ve üretim ile alakalı bir sorun olmadığını ve halkın rahat olması gerektiğini belirtmişti.” dedi.

Makarna üretimi konusunda önemli bir konumda olan Türkiye’nin yıllık makarna tüketimi 650 bin ton buna mukabil olarak yıllık makarna üretim kapasitesi (ihtiyaç halinde arttırılması mümkün) 2.9 milyon ton olarak biliniyor.