Tek Göz Kayması Neden Olur?

TAKİP ET

Tek göz kayması, toplumda en sık rastlanan göz sağlığı sorunlarından biridir.

Tek göz kayması, toplumda en sık rastlanan göz sağlığı sorunlarından biridir. Genel olarak göz kayması olarak tanımlanır. Şaşılık sorunları iki gözde birden meydana gelebileceği gibi bazı durumlarda tek bir gözde de etki gösterebilir. Her iki gözde de kayma gerçekleşmesi mümkündür. Tek gözde şaşılıkta gözlerden biri belli bir noktaya odaklanırken diğeri farklı noktaya odaklanır. Günümüzde sık gözlemlenen göz kayması sorunu yetişkinlerde dışa doğru olarak gerçekleşirken çocuklarda içe doğru göz kayması daha sıktır.Göz kaymalarının tedavi edilmemesi durumunda daha ciddi sorunların ortaya çıkması olasıdır. Tedavi süreci ise bu sorunun hangi sebeplerle oluştuğu ile doğrudan ilişkilidir.

Tek Göz Kayması Nedir?

Tek göz kayması, her iki gözden birinin odaklanmayı normal olarak yapabilirken diğerinin başka bir noktaya kayması sonucu ortaya çıkan bir göz sağlığı sorunudur.Özellikle çocuklarda daha yaygın olarak içe kayma şeklinde gözlemlenir ama çocukluk çağında dışa doğru olan göz kaymaları da nadir değildir. Çocukluk döneminde tedavi edilmemesi durumunda yetişkinlikte daha ciddi sorunlara neden olabilir.

Ayrıca tek göz kaymasının çocukluk döneminde yeterli tedavi görmemesi de yine ilerleyen süreçte farklı türden sağlık sorunlarının meydana gelmesinde bir etkendir. Tek göz kaymasının neden geliştiğine ilişkin yapılan çalışmalarda birçok farklı bulgu elde edilmiştir. Dolayısıyla göz kaymaları birçok farklı faktör nedeniyle gelişebilir.

Tek Gözde Şaşılığın Sebepleri Nelerdir?

Tek gözde şaşılık birçok sebep doğrultusunda ortaya çıkar. Bununla birlikte tek gözde kaymaya sebep olan etkenlerden başlıcası yüksek göz dereceleri ve genetik faktörlere ilişkindir. Aynı zamandadoğum esnasında çocuğun nasıl ve hangi şartlarda doğduğu, doğum zamanı gibi durumlarda gözlemlenen anomaliler büyük oranda gözlerde şaşılığa sebep olabilir.

Bununla birlikte tek gözde ortaya çıkan kayma sorunlarının bir diğer önemli etkeni ise ailesel sebeplerdir. Aile içerisinde şaşılık öyküsü bulunan çocuklarda benzer şekilde tek gözde kayma gözlemlenme olasılığı daha yüksektir. Dolayısıyla genetik etkenler ve ailedeki göz sağlığı öyküleri de önemli ölçüde şaşılığa neden olur.

Genetik etkenler ve hamilelik döneminin etkisiyle gelişen göz kayması sorunları, büyük oranda çocukluk çağında ortaya çıkar. Fakat bununla birlikte göz kaymaları yetişkinlik döneminde aniden de gelişebilir. Bu durumun en temel nedeni ise gözün görme eylemini gerçekleştirirken kullandığı tüm bileşenleri doğru şekilde analiz etmekten geçer.

Görme işlevinde gözlerde bulunan kasların rolü büyüktür. Bu kaslar her iki gözde 6 adet şeklinde bulunur. Hemen her zaman senkronize bir şekilde her iki gözdeki kaslar çalışır. Fakat göz felci gibi göz kaslarını aniden etkisiz hale getiren durumlarda kaslar işlevini yerine getirmez. Dolayısıyla yetişkinlerde gözlemlenen tek göz kayması sorunu büyük oranda felç gibi etkenler nedeniyle ortaya çıkar.

Göz Kayması Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kayması tedavisinde farklı seçenekler mevcuttur. Tedavi sürecinde uygulamalar arasında tercihte bulunurken uzman göz doktorları; hastalığın hangi sebeplerle meydana geldiği, beraberinde bulunan diğer göz sağlığı sorunları ve hastanın tedaviye vereceği karşılığı gözetir. Bununla birlikte yaş ve göz kaymasının boyutları da yine tedavi sürecinde belirleyicidir.

Günümüzde göz kaymalarının kontrol altına alınmasında en yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemi gözlük tedavisidir. Miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusuru sorunları nedeniyle gelişen göz kaymaları gözlük tedavisi ile kontrol altına alınır. Gözlüklü tedavinin mümkün olmadığı durumlarda ortoptik tedavi yöntemi, kapama tedavisi, prizmatik camlar kullanılabilir.Bu yöntemlerin başarılı sonuç vermemesi halinde ise tek gözdeki kayma sorunlarının cerrahi müdahale ile tedavi edilmesi mümkündür.

Şaşılık tedavisi hakkında detaylı bilgi için linke tıklayınız.