Stockholm'de Görülmesi Gereken En Önemli Turistik Yerler

TAKİP ET

Birçok su yolu ve gölüyle "Kuzeyin Venedik'i" olarak bilinen İsveç'in başkenti Stockholm, Mälar Gölü'nün Baltık'a döküldüğü noktada bir dizi ada ve yarımada üzerinde yer alıyor.

Birçok su yolu ve gölüyle "Kuzeyin Venedik'i" olarak bilinen İsveç'in başkenti Stockholm, Mälar Gölü'nün Baltık'a döküldüğü noktada bir dizi ada ve yarımada üzerinde yer alıyor. Tarihi cazibe merkezleriyle ziyaretçilerini büyüleyen şehir, ayrıca çok sayıda müzeye de ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Stockholm, genç nüfusu ve canlı gece hayatı sahnesinde yapılacak çok sayıda şey sunuyor.

Stockholm'de yapılacak en iyi şeyler, büyük şehir kültürünü fantastik doğal manzaralarla birleştirerek, İskandinavya'nın en büyük şehri olmasına rağmen İsveç'in başkentinin bazı bölgelerinde neredeyse taşra havası yaratıyor. Güzel bir yer ve miras ile modernitenin birlikte nasıl çalışabileceğine dair büyüleyici bir bakış sunuyor.

Stockholm Gezilecek Yerler Listesi

Kuzeyin başkenti olarak da bilinen Stockholm, birbirinden etkileyici parkları, kaleleri, kiliseleri, yapılacak birbirinden ilgi çekici aktiviteleri ve görülmesi gereken diğer tarihi yapılarıyla sıkılmadan 3-4 gününüzü geçirebileceğiniz, Avrupa’nın en yaşanılabilir şehirlerinden bir tanesi.

Stockholm'e ilk kez gelen ziyaretçiler, su miktarı karşısında şok olacak. Şehir 14 adaya yayılmış ve köprülerle çaprazlanmıştır. Feribotlar, çevreyi dolaşmanın harika bir yoludur, ancak çoğu yerel halk dışarıdayken yürümeyi tercih eder. Baltık Denizi'nden sert rüzgarlar eser ve değişken hava, Stockholm'ü keşfederken katmanlar halinde giyinmenin akıllı bir yol olduğu anlamına gelir.

Kungsträdgården

Kraliyet Sarayı'nın arkasında her mevsim bir şeyler olan bir park var. Ancak Kungsträdgården, kiraz ağaçlarından oluşan ikiz caddelerinin çiçek açtığı Nisan ayındaki kadar güzel olamaz.

Bu ay binlerce kişi Körsbärsblommans Dag'a (Kiraz Çiçeği Günü) pembe saçaklar altında yürüyüş yapmak için geliyor.

Kışın parkın oktogonen (sekizgen) olarak bilinen bölümünde bir buz pateni pisti bulunurken, yazın buradan geçerseniz mutlaka geçici bir enstalasyon veya festival yakalarsınız.

Kungsträdgården, şehrin en önemli buluşma yerlerinden biridir. Tüm yıl boyunca herkese açıktır ve festivaller, buz pateni, spor ve kültürel etkinlikler gibi 200'den fazla farklı etkinlik sunmaktadır. Parkın kuzey kesiminde ilkbaharda açan kiraz çiçekleri çok sayıda ziyaretçiyi cezbetmektedir.

Normalm Bölgesi

Bir zamanlar bağımsız bir şehir olan Norrmalm, 1635'ten beri Stockholm'ün (bugün merkezi bölgelerinden biri) bir parçasıdır. Norrmalm'ın eski binalarının çoğu, modern inşaat için yer açmak amacıyla 1950'ler-60'larda yıkıldı.

Yine de, yerel mimarinin en dikkate değer parçaları yerinde ve çok çeşitli stilleri ortaya koyuyor - Geç Gotik, Rönesans, Barok.

Burada bulunan pek çok ilgi çekici yer arasında Stockholm Merkez İstasyonu, Kültür Evi, Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi, İsveç Kraliyet Opera Binası ve daha fazlası bulunmaktadır.

tockholm şehir merkezi Norrmalm, şehrin en işlek bölgelerinden biridir. Burada ayrıca Stockholm'ün en saygın müzelerinden ve kültür kurumlarından bazılarını bulacaksınız.

Norrmalm veya sadece Şehir olarak adlandırılan ve Stockholm'ün merkezi olarak kabul edilen yerin büyük bir kısmı 1950'ler-70'lerde geliştirildi. Yeni modern ofis blokları ve ticari binalara yer açmak için Klara mahallesi yıkıldı, yer seviyesinin altına yeni bir batık plaza (Sergels Torg) inşa edildi ve T-centralen metro istasyonu açıldı. Stockholm'ün önde gelen kültür merkezlerinden biri olan Kulturhuset de bu dönemde inşa edildi. Kulturhuset'te çeşitli sergi salonları, kütüphaneler, sinema, konser salonu bulunur ve Stadsteatern'in (Stockholm şehir tiyatrosu) ana sahnesidir.

Şehir merkezinin etrafına serpiştirilmiş daha fazla kültür bulacaksınız. Örneğin, Rigoletto, Skandia ve Grand gibi birkaç klasik sinema ve Stockholm Konser Salonu. Stockholm Konser Salonu, İsveç'in en önemli klasik müzik mekanlarından biri olmasının yanı sıra, her yıl düzenlenen Nobel Ödül törenine ev sahipliği yapmasıyla da dikkat çekiyor. Birkaç blok daha güneyde Kraliyet Operası var. Kral III. Gustav tarafından kurulan opera, 2023 yılında 250. yaşını kutluyor ve bu da onu dünyanın en eski opera kumpanyalarından biri yapıyor.

Norrmalm'daki müzelerin seçimi çeşitlidir. Hallwyl Collection'da, her türlü sanat eseri ve modern olanaklarla donatılmış, bozulmamış bir şekilde korunmuş şehir evi dairesinde 20. yüzyılın ilk günlerine seyahat edeceksiniz. Nationalmuseum'un geniş bir sanat, mobilya, porselen ve tasarım koleksiyonu (700.000'den fazla nesne) vardır. Ve küçük Skeppsholmen adasında, Moderna Museet ve ArkDes'te çağdaş sanat ve mimari, The Museum of Far-Eastern Antiquities'de dünya kültürü ve Stockholm Oyuncak Müzesi'nde çocukluk anıları ile tedavi edileceksiniz. Normalm bölgesi, ayrıca Stockholm gezilecek yerler listesi içerisinde yer alan en popüler bölgelerden biridir. Daha detaylı gezilecek yerler için http://gezilecekyerler-listesi.com/ sitesinin Stockholm yazısına göz atabilirsiniz.

Stokholm Halk Kütüphanesi

Stockholm'de bulunan Stockholm Halk Kütüphanesi, dünyaca ünlü mimar Gunnar Asplund tarafından yapılmıştır ve Swedish Grace adlı üslubun harika bir örneğidir. Bu kütüphane, Conde Nast Traveler dergisi tarafından dünyanın en güzel kütüphanelerinden biri olarak listelenmiştir. Cephe gerçekten muhteşem, ancak daha da muhteşem bir manzara için binaya girdiğinizden emin olun.

Kanal Turu

Kanal turu, Stockholm gezilecek yerler listesindeki birçok önemli cazibe merkezini çok daha kısa sürede görmenize olanak tanıyor.  Stokholm'ün cazibesinin büyük bir kısmı su yollarında yatmaktadır ki, şehri sudan görmek bu şehirde yapabileceğiniz en güzel şeylerden biri.

Hatta daha sonra daha derin keşfetmek isteyeceğiniz yerleri göreceğiniz için şehirde yapılacak ilk şey bile diyebilirsiniz.

En sevilen gezilerden biri, Djurgården'in yan tarafındaki bir kanal olan Djurgårdsbrunnskanalen'den doğuya gitmektir.

Södermalm

Söder olarak da adlandırılan Södermalm, Stockholm'ün en sıcak mahallelerinden biri haline geldi. Atmosfer rahat, yaratıcı ve modaya uygun ve mahallede sayısız vintage, moda ve tasarım mağazası bulunuyor. Daha küçük butikler ve galerilerin yanı sıra çok sayıda yeme-içme mekanı var. Mekanların çoğu stil bilincine sahip SoFo (Folkungagatan'ın Güneyi), Hornstull ve Mariatorget'de bulunuyor. Söder ayrıca birçok parka ve Stockholm'ün nefes kesen panoramik manzarasına sahiptir. En iyi bakış açılarından ikisi Fjällgatan ve Monteliusvägen'dir.

Södermalm'daki ortam, özellikle Sofo bölgesinde rahat, yaratıcı ve modaya uygun. Bu mahalle sayısız vintage mağaza, eklektik mağaza, İsveç modası, galeri ve tasarım mağazasının yanı sıra çok sayıda yeme ve içme mekanı sunmaktadır.

Södermalm müzelerle dolu olmasa da, Stockholm Sarayı'na veya Nobel Ödülü Müzesi'ne kısa bir yürüyüş yapmak istiyorsanız, Gamla Stan'a yakınlığı burayı alternatif bir durak haline getiriyor. Ayrıca, Djurgården'e (Vasa Müzesi, Skansen - Açık Hava Müzesi ve ABBA Tha Müzesi'ni bulabileceğiniz) giden feribotlar kalkıyor ve Slussen'den sadece kısa bir yürüyüş mesafesinde varıyorlar. Söder'de bulunan müzeler, Fotografiska (popüler fotoğraf müzesi), Stockholm Şehir Müzesi ve İsveç'in kalan tek ipek fabrikası; K.A. Almgren İpek Dokuma.

Södermalm, barlar ve gece hayatı için popüler bir nokta olmanın yanı sıra, size sunacak çok kültüre sahiptir. Victoria ve Indio gibi küçük şirin sinemalar ve Debaser, Folkoperan ve Södra Teatern gibi konser mekanları/tiyatroları bulacaksınız. Hornsgatans'ın doğu kenarı boyunca, büyük bir sanat galerisi yoğunluğuna sahip olan Hornsgatspuckeln'i ("Hornsgatan Hump") bulacaksınız.

Belediye Binası

Altın Üç Taç'a sahip kulesiyle Stockholm Belediye Binası, Stockholm'ün en ünlü silüetlerinden biridir. Mimaride ulusal romantizmin ülkenin önde gelen örneklerinden biridir. Belediye Binası, mimar Ragnar Östberg tarafından tasarlandı ve sekiz milyon tuğladan inşa edildi. 106 metre yüksekliğindeki kulenin tepesinde İsveç ulusal arması olan üç taç bulunuyor. Görkemli cephelerin ardında, politikacılar ve yetkililer için ofisler ve toplantı salonlarının yanı sıra görkemli toplantı salonları ve eşsiz sanat eserleri bulunmaktadır.

City Hall mağazasında, City Hall ve Stockholm anısına özel olarak tasarlanmış hediyelik eşyalar ve hediyeler bulunur. Belediye Binası, yalnızca rehberli turlarla halka açıktır. Rehberli turlar her gün belirli saatlerde İsveççe ve İngilizce olarak düzenlenir ve etkinlikler nedeniyle kısa sürede iptal edilebilir. Kule yaz aylarında (Mayıs-Eylül) açıktır. Bu süre zarfında kulenin içine tırmanabilir ve şehrin muhteşem manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Stockholm Kraliyet Sarayı

Stockholm Kraliyet Sarayı, İsveç başkentinin büyüleyici Eski Kenti'ndeki Slottsbacken'de gururla duruyor. Usta mimar Genç Nicodemus Tessin tarafından tasarlanan bu muhteşem mücevher , Kral Adolf Fredrik ve Kraliçe Louisa Ulrika'ya ev sağlamak için 1754'te açıldı. Aynı zamanda, merkezi İsveç devlet yönetimini ve Kraliyet Kütüphanesini barındırmak için inşa edilmiş.

Stockholm Sarayı'nın halen resmi bir kraliyet ikametgahı olarak hizmet veren en eski kalelerden biri olduğu söyleniyor. On bir kata yayılmış 600'den fazla odasıyla, bugün İsveç Kralı XVI. Kral ve Kraliçe sarayı aynı zamanda bir iş yeri ve devlet ziyaretleri gibi ağırlamalar için oldukça etkileyici bir mekan olarak kullanırlar.

Kraliyet Sarayı ayrıca kraliyet kostümleri ve zırhlarının yanı sıra taç giyme tören arabaları ve Kraliyet Ahırından muhteşem arabaların bulunduğu Cephaneliği içerir. Askerlerin geçit törenini ve günlük nöbet değişimini kaçırmadığınızdan emin olun. Kraliyet Sarayı Stockholm gezilecek yerler listesindeki belki de en çok ziyaret edilen cazibe merkezlerinden biri. Sarayı turlarla ziyaret ediyor olsanız da, sarayın birçok bölümünü görebiliyorsunuz.