Sokak sağlıklaştırmanın en büyüğü Afyonkarahisar'da hayata geçiyor

TAKİP ET

Sokak sağlıklaştırma kısmında, Türkiye çapında uygulanan çalışmaların en büyüğü Afyonkarahisar'da yaşama geçiyor.

Bu büyük projenin ikinci etap çalışmaları tamamlanırken, açılışı AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Özhaseki’nin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kentsel sit kısmı alanı içerisinde kalan mahallelerde tarihi dokuya makul olarak uygulanan sokak sağlıklaştırma ve cephe tedavi çalışmalarının 2. etabı tamamlandı. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in talimatları ile gerçekleşen proje kapsamında tarihi Afyon evleri uygulanan restorasyonla rengârenk görünüme kavuşturulurken, 3. Etap çalışmaları da süratle sürüyor. Toplamda 250 konak proje yardımıyla turizme yinedan kazandırılacak.

35 milyonluk yatırımla şehrimizin kalbi derecesindeki Afyon konakları sokak sağlıklaştırma projesi ile aslına makul şekilde restore ediliyor. Mahalle kültürünün sergilendiği seyrek yerleşim yerleri arasında olan bu konaklar uygulanan çalışmalar yardımıyla ihtişamını yine kazandı. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in yakından takip ettiği proje de 2. etap tamamlandı, 8 milyonluk 3.etap kapsamındaki konaklarda ise yenileme işlemleri süratle sürüyor. Tacı Ahmet ve Yukarı Piyasa mahallelerinde tespit edilen tarihi dokusu korunarak tamamıyla aslına makul şekilde restore olan konaklar yerli ve yabancı turistlerin de olabildiğince ilgisini çekiyor. Şehrimizin ilk yerleşim yeri kale eteklerini süsleyen bu tarihi konaklar restorasyonla rengârenk bir görünüme kavuştu. Her biri değişik bir renkle hala yaşama ev sahipliği yaparken, Afyonkarahisar’ı ziyaret edenlerin her mevsim ilk gezi rotasını oluşturuyor. Tarihi konaklar ve camilerle bezeli bu mahallelerde hangi Aralıktan bakarsanız bakın ünlü Karahisar Kalesini de görebiliyorsunuz. Afyonkarahisar’ımızın olmazsa olmazları, tarihle iç içe geride bıraktığımız Osmanlı mimarisinin yaşam sürdüren örnekleri, rengârenk cumbalı evler, camileri ve çeşmeleri ile şehrin kimliğini meydana getiren bu mahalleler, belediyemiz aracılığıyla uygulanan sokak sağlıklaştırma projesi ile istikbal nesillere miras bırakıldı. O dönemde yaşam sürdüren toplumun ruh durumunu yansıtan konaklar, resmen görenleri geçmişe doğru yolculuğa çıkarıyor. Bölgede hummalı bir çalışma var ve bütün konakların restorasyonu kısa sürede tamamlanacak" dedi. 

Törenin açılış konuşmasını Belediye Başkanı Mehmet Zeybek yaptı. Desteklerinden ötürü AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Özhaseki’ye teşekkür eden Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “31 Mart seçimlerinin sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanımızla eş güdümlü bu bölgeyi ziyaret etmiştik. Kendisi tarihi dokuya hayran kaldı. Hayranlığını ifade etti. Bu bölümde Anıtlar Kurulu aracılığıyla tescilli 320 konağımız var. Birebir hayatın devam ettiği konaklarımızın 110 tanesi daha evvelce Kültür Bakanlığı aracılığıyla restore edilmişti. Kalanların tamamını Belediye olarak siz yapın” dedi Kredi gönderdi, bir kısımda destek oldu. Selçuklulardan kalma Tarihi ulu camii etrafını ada bazında planlayarak biz idurumaye çıktık. Sağolsun arkadaşlarımız ciddi emek sarf ettiler. İkinci etabı bugün itibariyle bitirdiler. Üçüncü etabında çalışmaları devam ediyor. Katılımınızdan ötürü verdiğiniz destekten ötürü yanlarımızda olduğunuzdan ötürü bilhassa teşekkür ediyorum” dedi.  

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ise “Sayın Bakanım biz Afyonkarahisar’a esrarengiz kent diyoruz. Kale’mizin eteklerinde tarihi konaklarımızın canlandığı bu proje bizim amacıyla çok kıymetli. Belediye Başkanıa ebedi teşekkür etmek istiyorum. Ne vakit kendisiyle telefonla görüşsek, ya konağın çevresinde yada bir esnafımızın yanında. Genellikle muhtarlarımızla eş güdümlü çok değişik bir sinerji oluştu. Sağolsun burayı bambaşka bir duruma getirdi. Burası bizim amacıyla koca ve özel bir alan. Tam Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi hizmet noktasında Belediye Başkanıla el ele verdik. Sizin de desteklerinizle Afyonkarahisar’ı uçuracağız” dedi.

Projenin yaşama geçmesinde emeklerinden ötürü Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’i kutlama eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ise “Bu güzel coğrafyanın her bir köşesinde ya ölümsüz bir anı var veya tarihi bir yapıt var. Üstünde hayat sürdüğümüz bu coğrafya resmen bir açık hava müzesi gibi. Geçmişten bizlere miras bırakılan yapıtlere sahip çıkmak onların yok olup gitmesine izin verememek onları yaşatmak onların içerisine fonksiyon yükleyip, yaşanır durumda tutmak hem insan yaşaması soluk alıp vermesi hem ticaretin yapılarak canlı olması bir taraftan bu gelenekleri sürdürmek yönünden mühim. Bir taraftan da turizm yönünden müthiş bir yararı var. Böyle geniş bir kültüre sahip kentte kendi geçmişimize ait değerleri açığa çıkarmak onların üzerine fonksiyon yükleyip yaşatmak birazda sizlere düşüyor.

Şehirlerin istikballeri o kentte yaşam sürdüren yöneticilerin ufuklarıyla doğru orantılıdır. Eğer oradaki yöneticiler kuşkusuz vali beyi belediye başkanını, il teşkilatı, milletvekillerini, ticaret odasını, sanayii odasını kastediyorum. Ufuklu insanlarsa kent amacıyla bir amaç koydularsa ve şehre hizmet ediyorlarsa aynı vakitte kendi içlerinde bir uyum kültürünü hakim kılmışlarsa o kentlerin önü açık. Bu yönden bakıldığı vakit kıymetli valimiz çok gayretli çok çalışkan vatansever bir valimiz var bir de uyumlu. Belediye Başkanı esasen çalışkan ağabeylik vasfını da hakkıyla yerine getiriyor, isteseniz de kavga edemezsiniz yani kavganın bir öğeyi çıkmaz Mehmet başkandan. Mehmet Başkan hata yapanı da affeder koluna girer, yönetim eder, şehrin dinamikleriyle kol kola girip hizmet eder, mühim olanda bu.Burada yinedan tarih ayaklanır. Afyon sonradan ilerleyen bir kent değil kadim bir kent, gelenekleri olan bir kent, tarihi yapıtleri olan bir kent inşallah Afyon tutulmaz bir kent olacak. Ben bu vesileyle emeği geride bıraktığımız herkesten başta Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, kıymetli Valimiz Gökmen Çicek’e, Milletvekillerimize, İl Başkanıa teşekkür ediyorum" dedi. 

Konuşmaların sonrasında açılışa geçildi. Açılışın sonrasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Ceylan Uluçay ve beraberindeki protokol mensupları bölümde tamamlanan konakları gezdi.

Kale eteklerini süsleyen ‘Afyon evleri’ birbirlerine benzememesi ve görüntülerini engellememesi yönüyle de ilgi görüyor. Her birisinde ayrı bir hikâyeyi, ayrı bir anıyı ve tarihi dokuyu şu vakita kadar taşıyan Afyon Evleri, kale bölgesindeki ilk yerleşim yeri olarak biliniyor. Afyonkarahisar’a geldiğinizde bu evlerde tarihe yolculuk yapabilir, dinlenebilir, yöresel yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Karahisar Kalesine ismim ismim çıkmadan evvelce tarih kokan sokaklarda rengârenk evlerin manzarasının tadına varıp fotoğraf çektirebilirsiniz. Afyon'da görmeden gidilmeyecek yerlerden biri olan Afyon evleri, sizi bekliyor.