Siz siz olun, bu ikisini beraber tüketmeyin!

TAKİP ET

Özellikle sabahları kahvaltılarda sık tercih edilen simit ile peynir ekmeğin birlikte tüketilmemesi gerektiği ortaya çıktı.

Simit ve peyniri birlikte tüketilmesi durumunda halsiz ve vücut yorgunu olmanıza, başınızın  dönmesine, mide ekşimesine sebebiyet verebilir.
 
Sabah kahvaltılsında iştahla tercih ettiğimiz masum gibi görünen simir ve peynir ikilisi, bizleri tüm gün yorgun hissettirebilir.
 
Bazı besinlerin içindeki maya proteinine vücudun duyarlılık göstermesi, maya alerjisi olarak biliniyor. Vücut, alerji yapan maddeyi dışarıya atabilmek amacıyla çeşitli antikorlar üretiyor. Bu nedenle maya içeren herhangi bir besin tüketildiğinde insan vücudunda çeşitli belirtiler baş gösterebiliyor.
 
Maya alerjisinin belirtileri kişiden kişiye göre değişkenlik gösteriyor. Alerjinin en büyük belirtisi ise deride döküntüler ve yanma şeklindeki cilt reaksiyonlarıdır. Diğer belirtiler ise baş dönmesi, yorgunluk, eklemlerde ağrı, şişkinlik, mide ekşimesi ve buna bağlı olarak mide bulantılarıdır.
 
Maya içeren besinler ise şunlardır; başta ekmek ve ekmek türevleri olan poğaça,simit, kurabiye, kek gibi pasta ürünleri, peynir, kefir gibi süt ürünleri, yoğurt, turşu, sirke, mayadan elde edilen soslar ketçap, hardal, soya sosu, et suyu tabletleri, kurutulmuş meyveler ve malt içeceklerdir. 6. Öte yandan paketli bir gıda satın alırken de mutlaka etiket bilgisini okumakta fayda var. Maya bazı besinlerin etiketlerinde hidrolize protein, hidrolize bitkisel protein ve kabartıcı olarak isimlendirilmektedir.
 
Ayrıca mayaya duyarlılığı olan kişilerin mayanın üremesini artıran şeker ve şekerli ürünlerden uzak durması gerekiyor.

Açılıp uzun süre depolama yapılan herhangi bir gıda da maya içerebilir.
 
Mayasız ekmek, soda ile hazırlanmış ekmekler, pirinç, kesik olarak adlandırılan peynirler mayasız besinler arasında sayılabilir.

Canlı bir mantar olan mayanın besin bileşiminde bol miktarda B vitami bulunur. Maya, magnezyum, sodyum, potasyum ve çinko minerallerini içerir.
 
Canlı bir mantar olan mayanın besin bileşiminde bol miktarda B vitami bulunur. Maya, magnezyum, sodyum, potasyum ve çinko minerallerini içerir.

Mayalı besinleri programından çıkarılmasıyla kişinin yeterli ve dengeli beslenme sağlayabilmesi için B vitaminini diğer besinlerden karşılayabilmeli.
 
B vitamini et, balık, yumurta gibi hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunabildiği gibi kuruyemiş, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi bitkisel kaynaklı gıdalarda da bol miktarda bulunuyor. Bu besinlerin tüketilmesinin önemi maya alerjisi olan kişilerde daha da artmaktadır.