Sıfır Atık Projesi toplantısı yapıldı

TAKİP ET

Gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye bırakılması ve atıkların kontrol altına alınması sebebiyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 81 ilde başlatılan "Sıfır Atık Projesi" bilgilendirme toplantısı Vali Mustafa Tutulmaz'ın başkanlığında yapıldı.

Bilgilendirme toplantısına Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Garnizon Komutanlığı Erkan Başkanı İkm. Alb. Ali İhsan İmre, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Vali Yardımcısı Cafer Sarılı, İl Müdürleri ve diğer görevliler katıldı.

 

Çevre Mühendisi Birol İnan’ın Sıfır Atık Projesi ile ilgili sunumu ile başlayan programda Çevre ve Şehircilik Müdürü Vahit Okumuşer’in Sıfır Atık Projesi ile ilgili yaptığı konuşmanın ardından Belediye Başkanı Burhanettin Çoban Afyonkarahisar Belediyesi olarak katı ve sıvı atıkların değerlendirilmesine yönelik yapılan faaliyetler ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

 

Tanıtım toplantısında konuşan ve atıkları artık atık olmaktan çıkaracak bir anlayışı uygulamaya koyacaklarını söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Güzel bir projenin ilimizde bugün startını veriyoruz. Atıkları artık atık olmaktan çıkaracak bir anlayışı uygulamaya koyacağız. Bir taraftan bu proje ile bugüne kadar çevremizi kirleten,  toplum ve çevre sağlığına zarar veren atıklardan kurtulmuş olacağız ve bir taraftan da bunları ekonomimize kazandıracağız.  Ekonomimize kazandırırken de bir kısmının yurt dışına döviz olarak verdiğimiz paraların milli ekonomimize kalmasını sağlayacağız. Geçenlerde atıkların değerlendirildiği bir fabrikayı gezdim. Gördüğüm şey şuydu; sokağa veya çöpe attığımız petler, çevreye zarar vermeyecek şekilde 100 yeniden ekonomiye nasıl kazandırılıyor onu gördüm.  97 pet olarak yeniden kullanılabiliyor.  Ham maddelerin tamamı bu fabrikada dönüştürülerek ekonomiye sunuluyor. 3'lük bölümünü de çimento fabrikalarımızda yakacak olarak kullanıyoruz. Yani işi bitmiş atıklar 100 yeniden ekonomiye döndürülüyor. İşte startını verdiğimiz çalışmada az önceki anlattığım fabrikadaki döngünün bir benzeridir. Camdan başlayarak diğer alanlarda ve yiyeceklerde de yine sokak hayvanlarına, gübreye ve benzeri alanlarda kullanılması ile ilgili çok yönlü değerlendirilmeleri mümkündür. Hepsini bir şekilde ele almamız ve bu milli değerlerimizi yeniden ekonomimize kazandırmamız gerekiyor” dedi. 

 

Projeyi Vicdani ve Milli Bir Görev Kabul Edelim

Projenin takipçisi olacaklarını vurgulayan Vali Mustafa Tutulmaz: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu projenin önderliğini yapıyor. Bu işi uygulayıcı bakanlık ve onların teşkilatı bunun takipçisi durumundadır.  Cumhurbaşkanımızın muhterem Eşi Emine Erdoğan Hanımefendi de bu işin manevi olarak takipçisi.  Biz de bunun ilde Valilik olarak takipçisi olacağız. Bütün İl müdürlüklerimiz kendi imkânlarıyla öncelikle Çevre Şehircilik uzmanı arkadaşımızın sizlere anlattığı uygulamaları kendi kurumlarınızda yapmaya başlayacaksınız. Ekonomik olarak ne gerekiyorsa kendi bütçelerinizden öncelikle bunun teminini sağlamaya çalışacaksınız.  Eğer sıkıntısı olan kurumlarımız olursa da onlardan da haberimiz olsun, bir şekilde milli ve yerel imkânlarımızla çözüm bulmaya çalışırız. Özellikle şunu da ifade etmek istiyorum. Şu anda projenin uygulaması Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzde yapılmaya başlandı.  Onlar aşağı yukarı 2 aydır bunu uyguluyorlar. Önce biz de kendimiz uygulayalım, nerede sıkıntılar var onları görelim ve ondan sonra bunu diğer kurumlara örnek olarak gösterelim dediler.  Her kurumdan temsilci, irtibat görevlisi seçmiştik. Bu arkadaşlarımızın ve sorumlu İl Müdürlerimizin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne giderek orada bir inceleme yapmalarında fayda var.  Ne yapılmış, nasıl uygulama yapılmış, nerelerde sıkıntılar olmuş önce orada inceleyelim, oradan elde edeceğiniz bilgiler doğrultusunda kendi kurumlarımızda yapılanmaya gidin. Bunu hem vicdani, hem de milli bir görev olarak kabul edelim” ifadelerini kullandı.

 

Kurumlara Geldiğimde Bu İşin Takipçisi Olacağım

Tüm il müdürlerine bu işin takipçisi olun talimatı veren Vali Mustafa Tutulmaz: “Toprağa attığımız bir pet şişesinin yıllarca orada çözümlenmediğini ve oradan daha sonra oluşacak meyve ve sebzenin bizim sağlığımız açısından zararlı bir besinle donanmış olduğunu göreceğiz ve daha sonra da bunlardan oluşan bir sürü hastalıklarla karşı karşıya kalacağız.  Onun için bizim artık gelişmiş medeni bir ülke konumunda olmamız ve bu yönde devam edebilmeniz için buna dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bütün il müdürlerimize ısrarla bunu ifade etmek istiyorum. Bu işin takipçisi olsunlar.  Artık bundan sonra biz kurumlara gittiğimizde buna ne kadar uyuluyor ve neler yapılıyor bunu da inceleyeceğiz, bakacağız. Çünkü bu artık milli bir görevdir ve kamu olarak biz bunu öncelikle uygulayacağız. Özel sektöre de diğer vatandaşlarımıza da iyi bir örnek olacağız. Biz bir şeyi yapmış olmak için yapmayalım, buna inanalım. Eğer gerçekten bunun doğru bir iş olup olmadığı konusunda tereddüdünüz varsa, en kısa sürede bir çöp işleme merkezine veya atık merkezine gidin.  Atıkların milli ekonomiye yeniden nasıl kazandırıldığını görün ve o zaman bu işin gereğine daha çok inanırsınız ve bu projenin peşinde olursunuz. İnşallah bu projeyi ilimizde de çok iyi uygularız ve hepimiz bu projenin bir parçası oluruz. Bunu hep beraber başarıya ulaştırırız diyorum” şeklinde konuştu. Vali Tutulmaz ve beraberindeki protokol üyeleri toplantı sonrası farklı atıkların toplandığı geri dönüşüm kutularını incelemeleri sırasında yetkililerden bilgiler aldı.