SANAL HAYATTA KAYBETTİĞİMİZ GERÇEKLER SEMİNERİ

TAKİP ET

AFYONKARAHİSAR GENÇLİK MERKEZİNDEN SANAL HAYATTA KAYBETTİĞİMİZ GERÇEKLER SEMİNERİ

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 81 ilde Gençlik Merkezleri tarafından yürütülen “ Sanal Hayatta Kaybettiğimiz Gerçekler ve Sosyal Medya ahlakı  Projesi” kapsamında okullarda seminer çalışmaları devam ediyor.  Proje gençlerin, sanal alemde ve özellikle sosyal medya platformlarındaki olumsuz içeriklere karşı bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

 

Proje ilimizde; Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Cumhuriyet Mahallesinde hizmet veren Afyonkarahisar Gençlik Merkezi tarafından aktif bir şekilde ortaokul ve liselerde verilen seminerler ile yürütülüyor. Bu kapsamda 30.11.2018 tarihinde Abdürrahim Mısr-i Ortaokulunda Afyonkarahisar Gençlik Merkezi gençlik Lideri tarafından okulun konferans salonunda seminer verilmiştir. Yapılan seminer kapsamında sosyal medya ve sanal dünyada kaybedilen değerler, izlenilen filmlerin ve dinlenilen müziklerin karakterimiz ve tercihlerimiz üzerindeki etkileri, sosyal paylaşım sitelerinin yanlış kullanımı ve bu kullanımlarda insan üzerindeki olumsuzlukları ele alındı. Öğrencilerin konu ile ilgili soruları cevaplandırılarak seminer tamamlandı.  Benzer seminer çalışmaları için ilimizdeki okullar, gençlere hizmet veren diğer kurum ve kuruluşlar Afyonkarahisar Gençlik Merkezi ile iletişime geçebilirler.


Proje; medya araçlarının tüketim kültürü ile olan ilişkisi kapsamında sosyal medyanın kullanıcılarına sunduğu imkanların yanı sıra kullanıcıların tercihleri ve alışkanlıklarının şekillenmesine olan etkisi ile ilgili farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor. İnternet günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş bulunmaktadır. Sosyal medya platformlarının kullanımı ve sanal dünya bugün artık günlük yaşamımızın birer parçası haline gelmiştir. Alışveriş, haberleşme, basın ve medya işlerimizi ve farklı sosyal medya kullanımlarımızı internet üzerinden yapıyoruz. Bu bir avantaj olduğu kadar aynı zamanda da özellikle çocuk ve gençler için önemli tehlike arz ediyor.

 

Sosyal Medya Platformları üzerinden oluşturulan manipülatif içerikler pedagojik açıdan genç kitleleri olumsuz etkilemektedir. Özellikle Milli ve Manevi değerleri tehdit ederek tüketim kültürünü her gün biraz daha empoze etmektedir.   Doğruluğuna bakmadan bir video veya herhangi bir görsel içerik, herhangi bir bilgi hızlı bir şekilde yayılıp, inanılmaz bir dezenformasyonayol açabiliyor ve bir anda milyonlarca insana erişim olanağı sunabiliyor. İnternet ve sosyal medyayı kullanırken; kendimizi, bir başkasını mağdur etmeden doğru kullanarak o tuzaklara düşmememiz gerekmektedir. Bu nedenle çocuk ve gençlere yönelik Medya Okuryazarlığı konusunda farkındalık kazandırıcı eğitimlere olan ihtiyaç her gün artmaktadır.