Rüştü Uçan, fırtınadan korunmanın yollarını paylaştı

TAKİP ET

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, Türkiye çapında son birkaç gündür etkilerini artıran yel ve fırtınadan nasıl korunması gerektiği ile ilgili veriler verdi.

Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi İş Sihhati ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, etkilerini artıran yellı ve fırtınalı hava muhalefetinin namacıyla olabileceği kazalardan korunmaya yönelik son derece mühim tavsiyeler paylaştı.

Tavsiyelerini maddeler durumunda sıralayan Uçan, şu şekilde sıralama yaptı;

'AÇIK ALAN VE YÜKSEKTEKİ ÇALIŞMALARA ARA VERİLMELİ'

"Özellikle vakitgelen bir sektör olan inşaatlarda çalışanların öngörülemeyecek şekilde düşen ya da devrilen cisimlere karşı korunması hedefiyle çalışmalar mutlaka durdurulmalı" diyen Uçan, "Çevresel etkiler sınırlandırılabiliyorsa çalışanların yel yönünü teşhis ederek doğru hareket etme, gerektiğinde güvenilir bölgeye sığınma ya da fırtına etkileri azalana kadar güvenilir postürde kalma gibi konularda emniyet eğitimleri de İSG esas eğitimleri amacıylade verilmeli" ifadelerini kullandı.

'MOTOSİKLET VE SCOOTER TEHLİKE YARATABİLİYOR'

Elektrikli scooterların tüketimine mutlaka ara verilmesi gerekliliğini bildiren Uçan, “Motosikletler ve elektrikli scooterların bilhassa kullanıcılar aracılığıyla taşınabilmesi amacıyla ağırlıkları düşük geliştirilmiş olması, mümkün yel ya da fırtına etkilerine karşı kuvvetini etkiliyor" dedi.

'BİNALARDAKİ TABELA VE LEVHALARA DİKKAT EDİLMELİ'

Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, yellı havalarda en mühim tehlike kaynaklarından birisinin de iç içe hayat alanlarında teşhis edilen yapılar bulunduğunu konuştu ve sözlerine şu şekilde devam etti:

"İnsan trafiğinin yoğun bulunduğu yerleşim alanlarındaki yapıların dış cephelerinde konumlandırılan levha, tabela ve dekor ürünleri gibi materyallerin tüketimine genel olarak sınırlandırma getirilmeli" dedi

'UYUMADAN ÖNCE SOBALAR SÖNDÜRÜLMELİ'

Bu tür havalarda ileri yaştaki bireylerin, kalp, yüksek tansiyon ve aynısı vakitğen hastalığı olanların dışarı çıkmamalarını öneren Dr. Rüştü Uçan, “Özellikle evlerde karbon monoksit zehirlenmelerine karşı sobaların gece yatmadan bir vakit evvelce söndürülmesi yani yanma faaliyetinin tamamıyla sonlandırılması gerekiyor. Karbonmonoksit havadan hafif olması ve odaların tavanına doğru birikim yapması namacıylaiyle menfez boşlukları kapatılmamalı.

Ayrıca hermetik kombilerin baca ağızları kapalı balkonda içeri değil dışarı verilmeli. Sobaların, gazlı şofbenlerin ve katı yakıtlı termosifonların bacalarının ve borularının kış aylarına girmeden evvelce temizletilmesi, bacalarda ters yellara karşı önleyici ekipmanların kullanılması son derece mühim" şeklinde konuştu.