Prof. Dr. Nurper Ülküer: Olumsuz çocukluk beyni olumsuz etkiliyor

TAKİP ET

Prof. Dr. Nurper Ülküer, doğduğunda şimdilik olgunlaşmamış bir organ olan beynin kendisini genlerin içersinde bulduğu ortama reaksiyon göstermek amacıyla organize ettiğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurper Ülküer, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nde her hafta yapılan Multidisipliner Bilimsel Eğitim Toplantıları kapsamında “Beyin Gelişimi Ve Olumsuz Çocukluk Deneyimleri” başlıklı bir sunum yaptı.

Olumsuzlukların beyin gelişimini etkilediğini altını çizen Prof. Dr. Nurper Ülküer, “Beyin vakit içersinde inşa olur. Beyin mimarisinin oluşumu yani sinirsel bağlantılar hiyerarşik bir sıra izliyor. Temel önemlidir, bir üst seviye bağlantı amacıyla bir alt seviye bağlantının iyi kurulması gerekir. Beceri beceriyi getirir" dedi.

Prof. Dr. Nurper Ülküer, “Beyin esnekliği (Plasticity) vakit içersinde azalıyor ve belli bir vakit sonra stabilize oluyor. Stabilize olduktan sonra da çoğu farklılık gerçekleşemiyor. Biyolojik ve ekonomik olarak bir şeyi ilk defasında doğru gerçekleştirmek daha etkilidir.” diye konuştu.

Stres ve olumsuz deneyimlerin beyin gelişimini etkilediğini altını çizen Prof. Dr. Nurper Ülküer, “Özellikle çocukluk sorunları yaşamın daha ileri senelerinde meydana çıkacak sorunların yolunu açıyor. Yetişkinlikteki çoğu sorunun başlangıç noktasının çocukluk döneminde bulunduğu bundan sonra biliniyor.” ikazında bulundu.