Parti ve STK başkanları Akgöl yaylaları için bir araya geldi

TAKİP ET

Bolvadin Karayokuş köyü, akgöl yaylasında bulunan ağılların orman arazisini işgal ettikleri gerekçesiyle yıkım kararı verilmesi üzerine yapılan tebligatlara rağmen köylüler, ağıllarını boşaltmamakta kararlı bu ağıllar köylüler için geçim kaynağı olması nedeniyle yıkım kararının iptal edilmesi için yetkililere çağrıda bulunmasıyla, Parti ve STK başkanlarıyla ağıl sahipleri bir araya geldi.

Karayokuş köyü için önemli geçim kaynaklarından birisi olan küçükbaş hayvancılığın barınma yeri olan, ağılların yıkım kararı durdurulması nedeniyle köy sakinlerine destek verilmek üzere Parti ve STK örgütleri bir araya geldi. Yıkım kararının durdurulması ve “orman” statüsü olarak belirtilen alanında, köy sakinleri verilmesi için yetkililere çağrıda bulunuldu. Toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi Bolvadin İlçe Başkanı Ömer Çengel, İyi Parti Bolvadin İlçe Başkanı Süleyman Toker, Afyonkarahisar Oğuz Boyu Yörükler ve Türkmenler Derneği Başkanı Şakir Altıntaş, Emirdağ Yaylaları Doğa Platformu üyesi Nurettin Yılmaz, Karayokuş Köyü Muhtarı Emir Tuncer ve köy halkı katıldı.

Emirdağ yellibel yaylası bitişiğinde bulunan akgöl yaylasında yellibel ’deki gibi benzer şekilde altın, gümüş, bakır gibi maden aranacağını ve Bolvadin sınırında 8 bin dekarlık arama ruhsatı verildiğini yanı sıra akgöl yaylasında da maden aranacağını ileri süren köylüler, halka konuyla ilgili bilgi verilmeden, görüş alınmadan dayatılan bu uygulamalarına ise tepkiyle karşıladıklarını ifade eden köy sakinleri, Parti ve STK örgütleri maden arama girişimin durdurulmasını ve yaylaların korunmasını talep ederek, bu yanlıştan bir an evvel dönülmesini istenildi. 



Doğanın tahribinin yanı sıra bölgede faal şekilde devam edem tarım ve hayvancılığa zarar göreceğini vurgulayan Cumhuriyet Halk Partisi Bolvadin İlçe Başkanı Ömer Çengel; “Akgöl yaylalarında göletler vardır, yaylalarda yılkı atları koşar, yıllardır geleneksel tarım ve hayvancılık faaliyetleri devam eder, yaylalar köy halkının geçim kaynağının yanı sıra yılkı atları içinde bir barınma alanıdır, madenciliğe açılması sadece dağlardaki hayvancılığı değil, ovadaki tarımsal üretimi de mahveder. Ağılların yıkım kararının sona erdirilmemesi adına bu yanlıştan bir an evvel dönülmelidir. ” dedi.

Ağılları olan vatandaşların haklarını sonuna kadar savunacaklarını belirten İyi Parti Bolvadin İlçe Başkanı Süleyman Toker; “Engellemeye çalışacaklar, bunu biliyoruz ama her koşulda bu konudaki mücadelemizi sürdüreceğiz, yıkım kararının iptal edilmesi için yetkililere çağrıda bulunuyorum, bu yaylalarda geleneksel hayvancılık faaliyetleri geçmişten geleceğe uzanan bir köprüdür, Akgöl yaylaları önemli bir yayladır, ilçemizde küçükbaş hayvan üretimi yapılan köylerin başında gelmektedir, Karayokuş köyü sakinleri ağıllarını bırakmak istemiyorlar ve sonuna kadar direnişi sürdüreceklerini belirtiyorlar, bizlerde her zaman yanlarındayız.” dedi. 



Mera ve yayla olarak kullanılan dağların Bolvadin sınırında da 8 bin dekarlık bir arama ruhsatı verildiğini ve Bolvadin yaylalarında altın madenciliğine açılmasının hem tarımı hem de hayvancılığın sonunu getireceğini savunan Afyonkarahisar Oğuz Boyu Yörükler ve Türkmenler Derneği Başkanı Şakir Altıntaş; “Madencilik Bolvadin’de tarım ve hayvancılığın sonu olur. Emirdağ ve Bolvadin’de yaklaşık 30 köyün madenciliğe açılan yaylaları kullandığını ve buralarda siyanürlü madenciliği yapılacak, hayvanları da insanları da ovadaki tarımı da zehirleyecektir. Emirdağlarında verilen maden ruhsatlarının derhal iptal edilmesi gerekiyor. Eğer iptal edilmezse Yörük-Türkmen dernekleri olarak akgöl yaylasına çadırlarımızı kurup burada nöbete duracağız.” diye konuştu.



Emirdağ bölgesinin de çok önemli bir hayvancılık ve tarımsal üretimi var. Yalnızca Emirdağ’ın değil, Bolvadin’in köylerin de bu dağlarda hayvancılık yapıyor, suların altın madeninde kullanılan siyanür nedeniyle doğrudan kirleneceğini ve bu nedenle hayvancılık ya da çiftçilik yapan yurttaşların doğrudan etkileneceğini vurgulayan Emirdağ Yaylaları Doğa Platformu üyesi Nurettin Yılmaz; “Emirdağ’da altın, gümüş ve bakır gibi madenlerin aranması için 3 ayrı firmaya daha arama ruhsatı verildi. Firmalara verilen arama ruhsatlarını toplam büyüklüğü yaklaşık 8 bin 143 hektarı (81 bin dönüm) buluyor. Bu oldukça büyük bir alanda arama yapılacağı anlamına geliyor. Ayrıca Emirdağlarını yayla olarak kullanan Bolvadin sınırlarında da 802 hektarlık maden arama ruhsatı verildiği öğrenildi. Arama ruhsatlarının süreleri 2020 ile 2022 arasında değişiyor. 2 bin 300 rakımlı yellibel yaylasında yaşayan yaylada otlayan ve kar sularının oluşturduğu göletlerden su içen yılkı atlarında bitişiğimizde bulunan Karakoyuş akgöl yaylalarına kadar gelirler, yaylalarda koyunlar yayılmakta, gelecekte ise tamamının yayladan inmesi demek. Vatandaş bunları ovada beslemeye kalkarsa ilave yem parası gelecek. Bölgede, o dağlardan beslenen göletler var, kaybedeceğimiz derelerimizi, ileride siyanürden doğacak sağlık felaketini saymıyoruz bile eğer maden izni verilirse bölgede tarım ve hayvancılık bitecek.” ifadelerini kullandı.



Çay Orman İşletme Şefliğinin 26 Kasım 2020 tarihinde gönderdiği tebligatta 30 gün içinde ağılların boşaltılmasını aksi takdirde güvenlik güçleriyle yıkım yapılacağı tebliğine şaşkınlık yaşadıklarını ifade eden Karayokuş Köyü Muhtarı Emir Tuncer; “Söz konusu olan ağılların sahiplerinde ‘Osmanlı dönemine ait tapuları’ var ve 1998 yılında Bolvadin Sulh Ceza Mahkemesince ‘Orman arazisi değildir’ şeklinde karar verilmesiyle mahkeme kararımız olmasına rağmen 2020 yılında tebliğ edilen ağılların boşaltın yıkım kararına şaşkınlıkla karşıladık. Tarım ve Orman Bakanlığına verilmek üzere köy sakinleri imza toplayarak resmi kurumlarında yaylarına sahip çıkılmalarını istiyoruz. Hayvanları için önemli olan yayla ve ağıllarının kalması için yetkililerden yardım bekliyoruz. Yıkım kararının durdurulması ve ‘orman’ statüsü olarak belirtilen alanda köy sakinleri ne olacak. 2019 yılında Çevre ve şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanan imar affından yararlanan ‘Yapı Kayıt Belgesi’ alan bazı ağıl sahipleri vardır. Orman Genel Müdürlüğünün yıkım kararının iptal edilmesini yetkililerden rica ediyoruz. Yapılan tebligatlara rağmen köylüler ağıllarını boşaltmamakta kararlı, akgöl yaylasında yer alan hayvan barınma alanlarının bulunduğu alanda 2 binin üzeri rakım olduğu için ağaç yetişememektedir, yaylalar köy halkının geçim kaynağının yanı sıra yılkı atları içinde bir barınma alandır.” şeklinde konuştu.



Karayokuş köyünde yer alan akgöl yaylasında bulunan taşınmazlara yıkım kararı gönderilmesi üzerine Karayokuş köyü sakinleri ağıllarını bırakmak istemiyorlar ve sonuna kadar direnişi sürdüreceklerini belirtiyorlar.



Haber - Fotoğraf : İlyas Kaan Taytak 
 

Ağıllarına yıkım kararı çıkan köy sakinleri kararın iptalini istiyor





bolvadin karayokuş köyü akgöl yaylaları afyon haber