Ortak Bildiri: İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını kınandı

TAKİP ET

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un önerisiyle AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti'nin TBMM grupları, ortak bildiri yayımlayarak, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını kınadı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un ilk imza sahibi bulunduğu bildiride, İsrail'in, Kudüs'te sivil ve savunmasız Filistin halkına yönelik uyguladığı şiddetin, baskıcı politikaların ve ibadet özgürlüğünü engellemeye yönelik girişimlerinin, Ramazan Bayramı'nın derhal arifesinde vahim bir ebat kazandığı belirtildi.

Mukaddes mekan Mescid-i Aksa ve çevresinde, İsrail emniyet güçleri aracılığıyla gaz, plastik mermi ve ses bombalarıyla yapılan menfur saldırıların, bebek ve çocuklar dahil çok sayıda masum Filistinlinin yaralanmasına sebep bulunduğu hatırlatılan bildiride, "Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak, bu zulmü ve hukuk tanımazlığı şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

İsrail'in, yasa dışı yerleşimciler lehine Kudüs'ün Şeyh Cerrah ve Silvan mahallelerindeki Filistinlilerin nesillerdir hayat sürdürdükleri evlerine el koyularak, zorla tahliye edilmelerine yönelik operasyonlarının, hukuk dışı ve gayriinsani bulunduğu vurgulanan bildiride, bunlar kaydedildi:

"Birleşmiş Milletlerin (BM) uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukuku kapsamında yıkım ve tahliyelerin durdurulması; mukaddes mekanların statükosunun korunması amacıyla İsrail'e yönelik çağrısına tam destek verdiğimizi ve bu çağrının gerisinde tüm BM delegesi ülkelerin kararlılıkla durması lüzumluliğini belirtiyoruz. Hem de Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), 1967'den bu yana İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs dahil Filistin topraklarında yargı yetkisine sahip bulunduğuna dair kararı, İsrail'in Filistin topraklarında işlemekte bulunduğu suçlardan ötürü hesap vermesinin ve söz hususu suçların sorumlularının belirleme edilmesinin önünü açmıştır. Bu çerçevede, UCM'nin, yaşanan hadiseler ve insanlık suçları bakımından İsrail'e karşı net bir tavır alarak, vazifesini yerine getirmesini talep ediyor ve destekliyoruz.

İsrail'in, Kudüs'e dair BM Emniyet Konseyi, BM Genel Kurulu kararları dahil olmak üzere uluslararası hukuka aykırı uygulamalarına karşı, uluslararası toplumun daha çok süre kaybetmeden etkili ve netice verici bir şekilde harekete geçmesi amacıyla tüm dünyaya davette bulunuyoruz. TBMM olarak, Kudüs'ün ve Harem-i Şerif'in statüsünü aşındırmaya yönelik İsrail'in mütecaviz eylemlerine ve Filistin halkının yasal haklarını gasbetme girişimlerine karşı her vakit lüzumlu tepkiyi vermeye; Filistin davasını ve kardeş Filistin halkının özgürlük, adalet ve bağımsızlık