Ortadoğu'da Yükselen Gerilim: İsrail ve Hamas Arasındaki Çatışma Tırmanıyor

TAKİP ET

Ortadoğu'da son günlerde yaşanan tansiyon yükselirken, Hamas'ın İsrail'e yönelik Aksa Tufanı operasyonu sonrası taraflar arasındaki çatışma artarak devam ediyor.

İsrail Hava Kuvvetleri'nin Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yüzlerce Filistinli hayatını kaybederken, İsrail de karşılık veriyor. Detaylar, bu gerginlikle çalkalanan bölgeden geliyor.

Orta Doğu'da yaşanan son kriz, Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" operasyonunu başlatmasıyla patlak verdi. Gazze'den İsrail'e binlerce roket fırlatılırken, silahlı gruplar sınırı geçerek İsrail topraklarına girdi. İsrail ordusu ise Gazze Şeridi'ne yoğun hava saldırıları düzenlemeye başladı.

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 413 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 2 bin 200'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Hamas'ın operasyonunun ardından İsrail'de de ölü ve yaralı sayıları artıyor. İsrailli kaynaklar, yaşamını yitiren İsraillilerin sayısının 700'ü geçtiğini ve yaralı sayısının 2 binin üzerine çıktığını bildiriyor. Ayrıca, 750 İsrailli'nin kayıp olduğu belirtiliyor.

Hamas'ın operasyonuna İsrail'den sert yanıt gecikmedi. Gazze'deki birçok hedef İsrail ordusu tarafından vurulurken, ülkede olağanüstü hal ilan edildi. İsrail Savunma Kuvvetleri, Hamas'ın operasyonuna karşılık "Demirden Kılıçlar" operasyonunu başlattı. Okullar tatil edilirken, Batı Şeria'daki kentlerin girişleri toprak, beton ve demir bariyerlerle kapatıldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 1973'ten bu yana ilk kez anayasanın 40. maddesini uygulayarak resmi savaş hali ilan etti. Netanyahu ayrıca emekli general Gal Hirsch'i Gazze Şeridi ve çevresindeki esirler ve kayıp kişiler dosyası sorumlusu olarak atadı.

Gazze'ye yönelik İsrail saldırıları gece boyunca da sürdü. İsrail savaş uçakları, Gazze'nin farklı bölgelerinde askeri noktaları ve sivil binaları hedef aldı. Bu saldırılarda Hamas'ın Gazze'deki yetkilisi Yahya es-Sinvar'ın ofisi, Filistin Stadyumu, "İslam Milli Bankası" ve "Üretim Bankası" binaları da zarar gördü. İsrail Deniz Kuvvetleri ise Gazze sahillerine yakın bölgeleri yoğun bir şekilde bombaladı.

Sağlık kaynakları, Beyt Hanun'da bir evin hedef alındığı bir saldırı sonucu ölü ve yaralılar olduğunu açıkladı. Ancak kesin sayılar verilmedi. Ayrıca, Hamas'ın İsrail'e yönelik operasyonunda kullanılan 3 karargahın da hedef alındığı bildirildi. İsrail savaş uçakları, Gazze'nin merkezinde bulunan Ulusal İslam Bankası merkezini vurarak çevredeki ev ve mülklerde büyük zarara yol açtı. Bu bombardıman sonucunda yangınlar da çıktı.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, dün sabah İsrail'e "Aksa Tufanı" adını verdikleri kapsamlı operasyonu başlattıklarını açıklamıştı. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, silahlı gruplar sınırı aşarak İsrail topraklarına girmişti. İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı. Ortadoğu'da tırmanan bu çatışmanın nereye evrileceği ise büyük bir merakla bekleniyor

israil savaş israil savaşı israil savaş ilan etti israil savaş ilanı israil savaşı borsayı nasıl etkiler