Müzayede Hakkında Merak Edilenler

TAKİP ET

En eski tarihlerden günümüze değin doğada yaşam mücadelesi veren insanlar ilk dönemlerde sadece karşılıklı olarak değiş ve tokuş usulü ile ticari faaliyetlerini gerçekleştirirlerdi.

En eski tarihlerden günümüze değin doğada yaşam mücadelesi veren insanlar ilk dönemlerde sadece karşılıklı olarak değiş ve tokuş usulü ile ticari faaliyetlerini gerçekleştirirlerdi. Zaman içerisinde insan sayısının artması, insanların tüketen varlıklar olmaktan öteye üreten varlıklar olarak yer yüzünde yaşam mücadelesini verdiklerini görüyoruz.

İşte bu durum ortaya çıkan ürün fazlası taşınır malların, taşınmaz malların, sanatsal yöntemler ile dönemlerinin toplumsal ve dini yapısı hakkında bilgiye ulaşılabilecek sanatsal ürünlerin üretimini de beraberinde getirmektedir. İşte bu durum yerleşik yaşama geçen ve özel mülkiyete önem veren insan toplumunda ticari yöntemlerin artmasına ortam hazırlamıştır. Bu ticari usullerin başında mezat olarak da adlandırılan müzayede gelmektedir.

Müzayede Usulünün Yapılışı

Her ticari ürünün alım ve satımı yapılmadan önce günümüzde de dahil olmak üzere en eski dönemlerde de öncelikli olarak piyasa ve değer biçimi işinin ehli olan bireyler tarafından yapılır. Daha sonra ürün müzayedeye katılacak olan bireylere tanıtılarak özellikleri hakkında bilgi verilir. İşte müzayede satılacak olan ürünün ortalama değer tespiti yapıldıktan sonra ve alıcılara gösterimi ile belirlenen öz değerinden az bir fiyat ile açılan müzayede oturumu başlatılır.

Alıcılar kendi aralarında rekabete girerek birbiri üzerine bırakmak veya bazı zamanlarda gerçekten ürüne sahip olmak amacıyla sunulan ticari ürünün fiyatını birbirlerine katladıkları da görülmektedir.

Müzayede de Satılan Ürünler ve Müzayede Çeşitleri

Mezat olarak bilinen müzayede de başta taşınır ve taşınmaz mallar olmak üzere en eski tarihlerde köleler ve diğer değer taşıyan her türlü ürün alım ve satımı yapılmaktaydı. Zaman içerisinde ise genel olarak antika ve değerli sanat ürünleri müzayede de satılan en önemli ticari ürünler oldular.

Nitekim günümüzde ise her gümrükten geçemeyen mallar, devlet tarafından icra olan ürünler ve daha nice malzemeler müzayede ile yeni sahiplerine satılırlar. Müzayede günümüzde o kadar çeşitlenmiş ki en yüksek fiyat dışında bazı ürünlerde olabilecek en düşük fiyata ürünlerin satımını yapan Açık Eksiltme adı verilen müzayedelere de rastlanılmaktadır.

Hollanda da çiçek, İsrail’de balık ve Kanada’da tütün açık eksiltme yöntemi ile satışları sağlanan ürünler arasındadır.