Murat Kösereisoğlu: 2021 yılı Özel Güvenlik Sektörü için zor geçti

TAKİP ET

Pandemi boyunca en ön saflarda çalışarak zor bir devre yaşamış özel emniyet sektörünün çalışanları amacıyla; 2021 seneının sonuna gelir iken bir kez daha özlük haklarının iyileştirilmesi çağrısı yinelendi.

Ülkemizde ‘özel emniyet sektör standartlarının gelişim sürecine katkı gerçekleştirmeyi amaçlayan Emniyet Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı Murat Kösereisoğlu özel emniyet pazarında çalışanlar yönünden bakıldığında gerçekleştirdikleri iş ve aldıkları riskin karşılaştırıldığında hak ettikleri özlük haklarının verilmesi konusu ile ilgili bir denge sağlanamadığını belirtti.

GÜSOD Başkanı, sene sonuna yaklaşırken 2021’de özel emniyet sektörüne dair değerlendirmelerini paylaştı. Özel emniyet etkinliklerinin 1980’li senelerde başladığını ve 1990’larda bir hizmet ihtiyacına dönmeye başladığını ifade eden Kösereisoğlu, sektörün en mühim probleminin özlük hakları olduğunu vurguladı.

SEKTÖRDE YAPILAN HARCAMA 30 MİLYONU GEÇTİ

Pandemi devreindeki kapanma tedbirleri kapsamında, özel emniyet pazarında başta AVM’ler, turizm ve perakende sektörü gibi birtakım etkinlik alanlarının kısıtlanmasının ve kapatılmasının daralmalara namacıyla olduğunu ifade eden Kösereisoğlu, şunları anlattı:

"Özellikle pandeminin ilk devreinde 30 bin emniyet görevlisi geçici süre ile kısa çalışma ödeneğinden ya da nakdi ücret desteğinden faydalandı. Bu devrede özel emniyet görevlilerinin büyük bir alanı görevlerine devam etti. Bu amaçla bütün özel emniyet görevlilerimiz amacıyla pandemi boyunca maske, siperlik, dezenfektan gibi şahsi koruma malzemeleri temin edildi. Yaptıkları iş gereği ön safhada yer alan özel emniyet görevlileri amacıyla sık sık PCR testleri yapıldı.

Bu süreçte özel emniyet pazarında çalışanların salgından korunması amacıyla uygulanan harcamalar 30 milyon TL’yi geçti. Üyelerimiz; pandemide en çok harcamayı yüzde 71 ile maske, siperlik gibi şahsi koruma malzemelerine yaptı. Özel emniyet görevlileri arasındaki olay seviyesi ise aşağı yukarı olarak yüzde 15’e ulaştı. Aşılama programına dahil edilmesiyle, bu miktar düşüş eğilimine girdi"

DOĞRU ÇÖZÜM; İNSAN, BİLGİ VE TEKNOLOJİ

Pandemiyle bir arada insan ilişkisinin azalması eğilimiyle teknolojik çözümlerin de ön plana çıktığını altını çizen Kösereisoğlu “Bu gelişme, termal kamera ile emniyet çözümlerinin sahip olunan çözümlere entegrasyonunu sağladı. Bugün; turnike, kartlı geçiş sistemlerine ateş ölçer birleşik edilip yüksek ateşlilere otomatik olarak geçiş izni verilmemesi bu entegrasyonlar yardımıyla olası duruma geldi. Özel emniyet pazarında doğru çözüm; insan, bilgi ve teknoloji bir araya gelerek oluşur. İnsan etkeni her vakit bu çözümler arasında yer alacak” diye konuştu.