Mühürsüz Kur'an'ın basım ve yayımı yapılamayacak!

TAKİP ET

Daha önce Diyanet'in denetimine tabi olmakla birlikte Kur'an'ın basım ve yayımı için onay ve mühür gerekmiyordu. 703 nolu KHK ile bu duruma son verilerek Kur'an ile ilgili tüm materyallerin basım ve yayımı denetim kapsamına tabi kılındı.

703 sayılı KHK'ya ilave edilen madde kapsamında DiyanetKur'an'ın mushaf, cüz, mealli mushaf ve metinlerin gerek basılı gerekse elektronik ortamda görsel olarak hazırlanan halini kontrol etmekten öte basım yayımı öncesinden tek yetkili mercii kılındı. 

 

Bundan böyle Diyanet basım  ve yayım sonrası müdahale etmek yerine basım ve yayım öncesi onay mercii oldu. Artık her tür Kur'an materyali için yayıncılar basım ve yayım öncesi Diyanet'e başvurup onay alacaklar. 

 

Bu düzenlemeyle Diyanet, piyasanın seyircisi ve eğer başvuru olursa müdahili olma konumundan çıkıp doğrudan oyun kurucu konumuna yükselmiş oldu. 

 

703 sayılı KHK'da ki düzenleme şu şekilde: 

 

"Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu’nun onay ve mührübulunmayan Mushaflar, cüzler halindeki Mushaflar, mealli Mushaflar ile sesli, görüntülü ve elektronik oramda hazırlanan Kur’an-ı Kerimler basılamaz ve yayınlanamaz. Onaysız veya mühürsüz basıldığı veya yayımlandığı tespit edilen Mushaf ve cüzler halindeki Mushaflar ile sesli, görüntülü ve elektronik ortamda hazırlanan Kur’an-ı Kerim yayınlarının Başkanlığın yetkili ve görevli mercie müracaatı üzerine basım ve yayımının durdurulmasına, dağıtılmış olanların toplatılmasına ve imha edilmesine karar verilir.”

 

İNTERNET UYGULAMALARINA AYAR GELİYOR


Yapılan yeni düzenlemeyle internet ortamında İOS ve ANDROİD uygulamalarına yönelik olarak heves eden her programcının doğru yanlış demeden hazırladığı Kur'an programlarına bir ayar gelecek. Bu düzenlemeden sonra yazılı olduğu kadar internet ortamındakia tüm uygulamalar Diyanet'ten onay almak zorunda kalacak. 

703 sayılı KHK öncesi Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında yayınlanan 633 sayılı kanunda Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulunun görevleri şu şekilde belirtilmişti:

Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulunun görevleri:
Madde 6- a) Mushafların, cüzlerin, mealli mushafların ve Kur’an-ı Kerim metinlerinin hatasız ve eksiksiz basım ve yayımını sağlamak üzere kontrol ettikten sonra mühürlemek veya onaylamak.

b) Hatalı ve noksan olarak basılan veya yayımlanan mushaf ve cüzler ile sesli veya görüntülü Kur’an-ı Kerim yayınlarını tespit etmek.

c) Kıraat ilmi ile ilgili çalışmalar yapmak ve arşiv oluşturmak.

Basımcı ve yayımcılar, basım ve yayımını yaptıkları mushaf ve cüzler ile sesli ve görüntülü Kur’an-ı Kerim yayınlarından imzalı ikişer adedini Başkanlığa gönderir.

Hatalı ve noksan olarak basıldığı veya yayımlandığı Kurul tarafından tespit edilen mushaf ve cüzler ile sesli ve görüntülü Kur’an-ı Kerim yayınları, Başkanlığın müracaatı üzerine, yayımın yapıldığı yer sulh hukuk mahkemesi kararı ile toplatılır ve imha edilir.

Beşinci fıkra kapsamına giren yayının internet ortamında yapılması halinde, Başkanlığın müracaatı üzerine, sulh hukuk mahkemesi bu yayınla ilgili olarak erişimin engellenmesi kararı verir. Bu kararın bir örneği gereği yapılmak üzere Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderilir. Sulh hukuk mahkemesinin beşinci ve altıncı fıkralar hükümlerine göre verdiği kararlara ve Başkanlığın talebinin reddine dair kararlarına karşı tefhim veya tebliğden itibaren iki hafta içinde asliye hukuk mahkemesinde itiraz yoluna gidilebilir. İtiraz üzerine verilen karar kesindir.

Toplatma ve imha kararına veya erişimin engellenmesi kararına itiraz edilmiş olması, karara konu teşkil eden yayınların toplatılmasına ve erişimin engellenmesine engel teşkil etmez. Toplatma ve imha kararına konu teşkil eden yayınlar, bu karara süresi içinde itiraz edilmediği veya yapılan itiraz reddedildiği takdirde imha edilir."

Kaynak: DiNiHABER.C0M / Özel İçerik