PinUp Quest Odası Giriş Adımları ve İpuçları
Korku filmlerine ilgi duyan kesimden misiniz? En sevdiğiniz filmler arasında insanı yerinden sıçratan yapımlar mı var? O hâlde sıkı durun! Çok hoşunuza gidecek bir eğlence faaliyetiyle tanışın:
Kaçış Odası! Genellike “Quest Odası” veya daha yaygın adıyla “Kaçış Odası” (veya “korku odası”) olarak bilinen bu eğlence anlayışı, korku filmlerinde izlediğiniz sahneleri bizzat yaşamanıza olanak tanıyor! PinUp tipi korku odalarında ise peşinize Freddy Krueger takılmış gibi hissedebilirsiniz.
Korku filmlerinden ve korku temalı video oyunlarından etkilenip ikisini harmanlayan bir oyun yaratmak isteyen Takao Kato isimli bir Japon tarafından 2007’de icat edilen bu oyun türü, özellikle 2014’ten itibaren gitgide popülerlik kazandı.
Mevcut durumdaki global pazar büyüklüğü 7,43 milyar dolar olan kaçış odası endüstrisinin önümüzdeki 5 yıllık süreçte %14,9’luk bir yıllık bileşik büyüme hızıyla gelişeceği öngörülüyor.
Belirli bir tema ve senaryosu bulunan bu odalardan belirli bir süre zarfında (genellikle 60 dakika) strateji, eleştirel düşünme ve takım oyunu sayesinde çıkmak gerekiyor.
Bilhassa tarihî maceralar ve bilim kurgu temasının harmanlandığı Pin Up tipi kaçış odaları büyük rağbet görüyor.
Yurt dışında standart bir kaçış odasına giriş için kişi başı ortalama 20-30 dolarlık bir ücret ödemek gerekiyor.
Kaçış odalarına girenlerin aklını başından alacak envai çeşit tema bulunuyor. En fazla rağbet gören 100 tema incelendiğinde ise hapishaneden kaçış, perili ev, banka soygunu gibi temaların öne çıktığını söylemek mümkün. Pin Up temalı korku odaları ve The Matrix ya da Da Vinci Şifresi gibi film temalı oyunlara da rastlanabiliyor.
Kaçış odalarına giriş taktikleri
Arkadaş grubunuzu topladınız; temayı seçtiniz; artık içeri girmeye hazırsınız. Peki girmeden önce neler yapılması gerektiğini biliyor musunuz? Bu odalarda başarılı olmak için iyi bir takım oyunu şart! İş birliği ve strateji çerçevesinde hareket ederek en korkunç odadan bile kaçabilirsiniz!
Takım çalışması ve etkili iletişim kurmak, bu odalarda başarının olmazsa olmazı.
Ortalama 60 dakika sürdüğü için iyi bir zaman yönetimi yapmak (ör. planlamaya 10 dk., görev dağılımına 5 dk. gibi) önemli.
Keskin bir kısa süreli hafızaya sahip olup ani karar verebilmek de bu kaçış odalarından başarıyla çıkmak için şart.
Kaçış odasında oynamanın faydaları da olduğunu hiç düşündünüz mü? Kişiler arasındaki iletişimin gelişmesi; analitik düşünmenin, problem çözme becerilerinin ve hafızanın güçlenmesi, kaçış odalarının faydaları arasında.
Türkiye’de kaçış odaları
2014’te Ankara’da açılan ilk kaçış odasıyla Türkiye’nin tanıştığı bu yeni konsept, yıllar içinde büyüyerek birçok şehre yayıldı. Mevcut durumda Türkiye’de 300’ü aşkın kaçış odası bulunuyor ve sayıları her geçen gün artıyor! Tahminî 250-400 lira arası bir ücret ödeyerek bu odalarda eğlenceye doymak mümkün.
Farklı temalarla birçok senaryonun içine dâhil olarak eğlenmek isteyen insanlar bu oyuna sıkça rağbet gösteriyor. İster korku filmi, isterse zorlu bir dedektiflik hikayesi olsun, her yaştan insana hitap eden bir korku odası bulmak mümkün!