Mehmet Yiğit: "Yurdumuzun her köşesindeki müzikleri seviyorum"

TAKİP ET

Kütahyalı müzik öğretmeni ve sanatçı Mehmet Yiğit Türk Müziğine yönelik birtakım açıklamalarda bulunarak: "Yurdumuzun her köşesindeki müzikleri seviyorum" ifadelerini kullandı. İşte Afyon Kent Haber ailesi olarak sanatçı Yiğit ile özel olarak yaptığımız röportaj...

Afyon Kent Haber: Mehmet Yiğit kimdir? Kendinizden bahseder misiniz?

Mehmet Yiğit, 1989 Kütahya Simav Ortaca Köyü doğumlu, küçük yaşta babasının kendisine bir bağlama almasıyla müziğe başlamış daha sonra Trt İstanbul radyosu saz sanatçısı Ali Orhan DAĞLI ‘ dan bağlama ve nota eğitimi almış, sonraki yıllarda Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarında lisans eğitimini tamamlayarak müzik öğretmeni olarak atanmış ve Yörük kültürüne değer vermiş bir müzik adamıdır.

Afyon Kent Haber: Türk Müziğine günümüzde yeteri kadar değer verildiğini düşünüyor musunuz?

Mehmet Yiğit: Bu soruya üzülerek cevap veriyorum. Türk müziğine yeteri kadar değer verilmiyor. Burada en büyük etken aile ve sosyal çevre. Kültürümüzü çocuklarımıza aktarmıyoruz. Sosyal medyanın akışına kapılıp en çok dinlenen müzik türlerine yöneliyoruz. Bu sebepten dolayı Türk müziği hak ettiği değeri görmüyor.

Afyon Kent Haber: Severek seslendirdiğiniz eserlerden bahseder misiniz? Sizin için en çok hangi eser hayatınızda büyük bir anlam taşıyor?

Mehmet Yiğit: Türkülerimizin hepsini çok seviyorum.  Ayırt etmek benim için zor olacak yine de isim vermem gerekirse Neşet ERTAŞ ustamızın ‘Vay vay dünya‘isimli eseri hayatımda büyük bir öneme sahip.

Afyon Kent Haber: Kütahya ve Ege Bölgesi’ne özgü yöresel türküleri icra etmek, sizin için ne ifade ediyor?

Mehmet Yiğit: Yurdumuzun her köşesinde ki türküleri çok seviyorum fakat Ege bölgesinin türkülerini söylemeyi kendime daha çok yakıştırıyorum.

Afyon Kent Haber: Müzisyen olarak bilinmenizin yanı sıra öğretmenlik mesleğini de sürdürüyorsunuz. Bir müzik öğretmeni olarak gençlere neler tavsiye edersiniz?

Mehmet Yiğit: Öğretmenlik hayatımda öğrencilerime her zaman Türk müziğine, gelenek ve göreneklerimize sahip çıkmalarını söylüyor, geçmişini bilen, özünü unutmayan bilgilerini geleceğe aktarırken çağa ayak uyduran modern bir insan olmalarını tavsiye ediyorum.

Afyon Kent Haber: Pandemi dönemi, müzisyenlik mesleğinizi ve öğretmenlik mesleğinizi nasıl etkiledi? Öğrencilerinizle bu süreçte nasıl iletişime geçtiniz?

Mehmet Yiğit: Pandemi her mesleği etkilediği gibi müzisyenlik ve öğretmenlik mesleğini de derinden sarstı.  Severek yaptığım müzisyen kimliğimi devam ettirmek için evimde kurduğum stüdyomda hayranlarımla canlı yayınlar yaparak iletişim kurmaya çalıştık. Türkülerimizi hep birlikte okuduk. Böylelikle onlardan uzak kalmadım. Öğretmenliğim de ise uzaktan eğitim ile hem derslerimizi işleyip hem de çocuklarım ile sohbet etme fırsatı buldum.

Afyon Kent Haber: Şimdiye kadar yapmış olduğunuz ve ileride yapacağınız projelerden bahseder misiniz?

Mehmet Yiğit: Şimdiye kadar 4 albüm çalışmam oldu. Yörük türkülerinden oluşan ‘Göçebe’ adlı albümüm dinleyiciler tarafından çok ilgi gördü. Şimdiler de ise gerçekleştirmek istediğim bir proje içerisindeyim. Kendi derlemelerimden ve Ege bölgesinin unutulmaya yüz tutmuş türkülerinden oluşan eserleri icra ederek yakın zamanda dinleyicilerimle buluşturmak istiyorum.

Afyon Kent Haber: Yörük düğünlerini diğer düğünlerden ayıran temel farklar nedir?

Mehmet Yiğit: En büyük özellik gelenekçiliğin devam etmesi, yediden yetmişe herkesin örf ve adetlerine sahip çıkarak düğünlerini gerçekleştirmesi. Yöresel müzikler ile birlikte düğün merasimlerini günümüzde sürdürmesi.

Afyon Kent Haber: Son olarak, sizin için müzik neyi ifade ediyor?

Mehmet Yiğit: Özüme bir yolculuk. Huzur. Hayatımın vazgeçilmez bir parçası.


Mehmet Yiğit Mehmet Yiğit Röportaj Sanatçı Mehmet Yiğit Mehmet Yiğit Kimdir