Maskeler ne zaman kalkıyor, tarih verildi

TAKİP ET

Bilim Kurulu delegesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise yüzde 70 aşılama bulunduğu takdirde salgının denetim altına alınacağını ve Ekim ayı gibi maskelere veda edileceğini açıkladı.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Genel Sekreteri ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sanal olarak yapılan “İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi” evveli Covid-19 salgınındaki gidişat ile alakalı bilgi verdi.

Milliyet gazetesinden Mert İnan’ın haberine göre, İngiltere, ABD ve İsrail’deki aşılama çalışmalar vasıtası ile bu ülkelerde olay ve ölüm sasenearının büyük oranda azaldığını, salgının denetim altına alındığını da dile getiren Prof. Dr. Yavuz şunları söyledi:

“EKİM GİBİ MASKELERİ ÇIKARIRIZ”

“MRNA aşılarının tek dozuyla hastalığı yüzde 70, ölümleri ve hastane yatışını yüzde 80, iki doz uygulandığında hastalığı yüzde 90, ölüm ve hastane yatışlarını yüzde 95 azalttığını biliyoruz. Ülkemizde de söylendiği gibi 120 milyon doz mRNA aşısı gelmesi halinde, yaz döneminde yapılacak yoğun aşılamalarla ekim ayı gibi bu hastalığı tamamiyle denetim altına alabileceğimizi düşünüyoruz.

Covid-19 aşıyla engellenebilen bir hastalık durumuna geldi. Yeterli aşılama yapabilen ülkelerde enfeksiyonun ve ölümlerin dikkat çekici olarak azaldığını görüyoruz. Toplumun yüzde 70’inin aşılanmasıyla toplumsal bağışıklık oluşturulduğunda maske takılması gerekmeyecek. Fakat bu hastalığın ortadan kalkmayacağını, grip gibi bir hastalık durumuna geleceğini, belli aralarla aşıların tekrarlanacağını öngörüyoruz. Fakat şu aşamada kısıtlamalar gevşetildiği anda olay sasenearının yükselmesi kaçınılmaz olacak.”

“SALGINDA ÇOĞU GİTTİ AZI KALDI”

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanımızmız Prof. Dr. Alpay Azap ise, koronavirüs salgınında sona yaklaşıldığını belirterek, “Salgında fazlası gitti azı kaldı” dedi. Şuana kadarki salgınların ortalama 1.5 ila 3 sene sürdüğünü ifade eden Azap, şunları dedi:

“Covid’de 14 ayda 140 bin bilimsel çalışma yayınlanmış, süratle aşı geliştirildi. 1.5 senesi tamamladık. Çok az bir vakit kaldı. Fakat aşılamaların tam manasıyla uygulanabilmesi gerekiyor. Aksi takdirde aşılanmayan kesimde yeni varyantlar çıkabilir. Yaş aralığı düştükçe aşıya karşı kararsızlık, direnç göreceğiz gibi. Bu pandeminden çıkışını tek yolu aşıları yaptırabilmek ve toplumsal bağışıklığımızı sağlayabilmek. Sonbahara doğru bizim amacıyla tek çıkış yolu bu.”

maske