Lokman Özkul yazdı: Hoş Safa Geldin Şehr-i Ramazan

TAKİP ET

Eğitimci-Yazar Lokman Özkul köşesinde Hoş Safa Geldin Şehr-i Ramazan isimli yazısına yer verdi. İşte o yazı..

    1 Nisan Cuma akşamı itibariyle başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan-ı Şerif ayını idrak etmeye başladık, kavuşturana şükürler olsun. Ramazan ayı, on bir ayın sultanı ve ayların efendisidir. Kur’an-ı  Kerim’in nazil oluşu bu mübarek ayda başlamıştır. Ramazan-ı Şerif , Allahü Teâlâ’ya (c.c.) itaat ve ibadet, iyilik ve ihsan, mağfiret, rahmet ve rıdvan ayıdır. Ramazan-ı Şerif ayı, içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nin bulunduğu aydır. Ramazan-ı Şerif , mümin kulun din ile dünya işlerini düzenlediği ve Mevla’sına daha fazla yaklaştığı bir aydır. Ramazan-ı Şerif , sevabını bizzat Allahü Teâlâ’nın (c.c.) vereceği oruç ibadetini içinde bulunduran bir aydır. Duaların çokça kabul edildiği, yüksek faziletlere sahip bir aydır ve üstünlüklerini saymakla bitiremeyiz..

    Ramazan-ı Şerif ayının fazileti Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde beyan edilmektedir:  “Ramazan-ı Şerif ayı öyle bir aydır ki, insanlara doğru yolu gösteren ve hakla batılı birbirinden ayırıcı deliller olan Kur’an, onda indirilmiştir. Öyleyse içinizden kim o ayda hazır olursa, orucunu tutsun. Kim de hasta yahut bir yolculuk üzere ise, o halde başka günlerde orucunu kaza etsin. Allah size kolaylık diler, size zorluk dilemez”[Bakara Suresi 185]

    Ramazan-ı Şerif ayının fazileti hakkında Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) birçok hadis-i şerifi vardır. Bunlardan bazıları şunlardır: 

Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır, şeytanlar o ayda zincire vurulur.”

Eğer kullar, Ramazan’ın fazîletlerini bilselerdi, bütün senenin Ramazan olmasını temennî ederlerdi…”

Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.”

    Ramazan-ı Şerifi oruçla, namazla, Kur’an’la, zekat, fitreyle; hayır hasenatla, zikir ve tesbihatla, fakir fukaraya yardımla en güzel şekilde değerlendirmeliyiz. Orucu sadece midemize, bedenimize değil, ruhumuza da tutturalım. Kötü alışkanlıklara ve kötü davranışlara karşı ‘tut bizi ey oruç’ diyelim. Kötü davranışla yaklaşmaya çalışanlara karşı, Efendimiz (s.a.v.) in dediği gibi;  ‘ben oruçluyum’ diyelim. Güzel ahlakımız bu ayda daha fazla belirginlik kazansın, güzel davranışlarımız temayüz etsin, açık bir şekilde ortaya çıksın inşallah..

      Rabbim, Receb-i Şerif ve Şaban-ı Şerif ayı boyunca kendisine kavuşmak için dualar ettiğimiz  (Allah’ım Receb ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır) Ramazan-ı Şerif ayını bizlere bereketli kılıp bu ayın feyiz ve bereketi ile manevi terakkiler göstermeyi ve vatanımıza, milletimize ve bütün Ümmet-i Muhammed’e hayırlara vesile olmasını ihsan eylesin. Ramazan-ı Şerifiniz mübarek olsun..

Lokman ÖZKUL-  Eğitimci Yazar –lokmanozkul@gmail.com

Ramazan Ramazan-ı Şerif Ramazan ayı