Lokman Özkul Kaleminden "Birbirimizden Mesulüz"

TAKİP ET

Dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz günlerdeyiz. Müslüman Türk insanı olarak bizler sadece kendimizden sorumlu olmadığımızın bilincindeyizdir

Kapital dünyanın içine kapanmış insanları, sadece ben merkezli olanlar şu süreçte, ne kadar yanlış yolda olduklarını anlamışlardır. Bu kafada olan bizim insanlarımız da var, parayı ve maddi değerleri her şeyin üstüne koymuş olan insanlar, virüs salgını sonucu, bu değer verdiklerinin ne kadar anlamsız olduğunu görmüşlerdir. Tabii her insan için, hayatını idame ettirecek paraya ihtiyaç var. Bizim kastımız fazlasıyla kazanıp paylaşmayı bilmeyenler. İtalya’da eşini ve çocuklarını  covid-19 dan kaybetmiş bir iş adamı, milyarları sokağa saçtı. Bunlar hiçbir işe yaramıyor diye. Paranın geçmediği yerler vardır, bunlardan biri ve en önemlisi de sağlıktır. Sağlık elden gittikten sonra, dünya sizin olsa geri getiremezsiniz. Kanuni Sultan Süleyman ne güzel söylemiş:
’Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’’Ülkece zor zamanlardan geçiyoruz. Salgın nedeniyle insanlarımızın çoğunluğu evlerde. Esnafın önemli bir kesimi ve özel sektörde çalışıp işine son verilenler, ücretsiz izne ayrılmış olanlar, işsiz olanlar..  zor durumda. Bir kişiye yeten iki kişiye de yeter düşüncesiyle birbirimize yardımcı olmak durumundayız. Herşeyi devletten beklememeliyiz. Devlet üzerine düşeni yapacaktır, ya biz?

En yakın akrabamızdan başlayarak, sırasıyla uzak akraba, yakın komşu, uzak komşu..  kimin ihtiyacı varsa yardımcı olmak durumundayız. Yanı başımızdaki insan ihtiyaç sahibi ise, biz ona yardımcı olmuyorsak kalbimiz taş bağlamış demektir. O ihtiyaç sahibiyken biz tok uyuyorsak, vicdanımız inim inim inlemeli. Kimimiz gıda paketleri ile, kimimiz faturasını ödeyerek, kirasına destek olarak, çocuklarına katkı sağlayarak..  dayanışmanın en güzel örneklerini sergileyerek dünyaya örnek olmalıyız. Bugün var yarın yokuz. Allah emanetini aldıktan sonra dünyanın malını mülkünü bu dünyada bıraksan ne işe yarar. Atalarımız kefenin cebi yok demişler çokta güzel demişler. Yine Kanuni, vefat etmeden önce vasiyette bulunmuş:
 ‘’Tabutumun bir tarafı sağ elim dışarı çıkacak kadar açık olsun, Sultan Süleyman’ın da bu dünyadan maddi anlamda elinin boş gittiğini görsün insanlar’’
Dünyada kazanılan paralar, paylaşıldı mı değer kazanır. Paylaşmayıp cimrilik yapıldığında insanlar için ahirette çok büyük bir yük ve vebal olur. Kudsi bir hadisin bir bölümünde şöyle geçer:
 Allah Azze ve Celle şöyle buyurur:
–Ey Âdemoğlu, Ben senden yiyecek istedim, fakat sen Bana yiyecek vermedin!
Âdemoğlu şöyle der:
–Ya Rabb! Sen alemlerin Rabbi olduğun halde ben Sana nasıl yiyecek veririm?
Allah Azze ve Celle şöyle buyurur:
–Sen bilmezmisin ki Benim falanca kulum senden yiyecek istemişti de sen ona yiyecek vermemiştin! Sen bilmezmisin ki eğer sen ona yiyecek verseydin, muhakkak ki verdiğini benim yanımda bulacaktın!
Kul işte bu sorulara doğru cevap veremediğinde, bu dünyada gecesini gündüzüne katıp kazandıklarının ona bir fayda sağlamayacağını görecektir.
Vefa Dayanışma Gruplarımız çok güzel örnekler sergiliyorlar. Hamiyetli insanlarımız, kırmadan incitmeden insanımıza yardımcı oluyor.Sanatçı Haluk Levent ve ekibi çok büyük takdir topluyorlar. Hamiyetli futbolcular, sporcular, sanatçılar,iş adamları..  yaptıklarıyla övgüyü hak ediyorlar. Bizler de karınca kararınca, ihtiyaç sahibi insanlarımıza yardımcı olmalıyız. Ya bizzat ulaşarak veya devam eden kampanyalara destek vererek, bir yaraya merhem olma konusunda üzerimize düşeni yapmalıyız. Böyle bir dayanışma içinde olduğumuzda kendimizin de vicdanen ne kadar rahatlamış olduğunu hissedeceğiz.
Gün birlik günü, gün dayanışma günüdür..

Lokman ÖZKUL
İlahiyatçı-Yazar
lokmanozkul@gmail.com