Lokman Özkul, Aile Toplumun Temelidir!

TAKİP ET

Eğitimci-Yazar Lokman Özkul bu haftaki köşe yazısında "Aile Toplumun Temelidir" isimli yazısını takipçileri ile paylaştı

Aile Müslüman-Türk toplumlarında çok önemli bir fonksiyon icra etmektedir. Milletin temelidir, toplumu oluşturan ana ögedir. Aile yapısı ne kadar sağlamsa, topumun yapısı da o kadar sağlam olur. Eskiden geniş aile vardı günümüzde çok fazla kalmadı. Çekirdek aile yapısına dönüldü ekseriyetle. Ailedeki sorunlarda büyükler arabuluculuk yapardı. Eşlerin nizalaşmasına, küsüp darılmasına müsaade etmezlerdi. Çocuklara karşı davranışlarını kontrol ederlerdi. Çocuklara karşı bir eğiticiydi aynı zamanda büyükler. Günümüz çekirdek ailelerinde özellikle yeni çiftler, aralarındaki en ufak tartışmada dahi, bu böyle olmayacak bizim evlilik yürümeyecek, en iyisi ayrılalım diyerek maalesef adliye koridorlarının yolunu tutabiliyor. Boşanma oranları çok ciddi seviyelere ulaştı. Neredeyse evlenen üç çiftten birisi boşanıyor veya boşanmak üzere. Bizi oldukça ürkütüyor bu oranlar. Bunda sanatçı! geçinen, evliliği çocuk oyuncağı gören, mutlu bir aile yuvası kurmak isteyen değil de gönül eğlemek için veya magazin için evlenen insanların da payı yok değil. Evlilik; hüznü de sevinci de, acıyı tatlıyı da, sıkıntıyı ferahı da paylaşmaktır. Sıkıntılara beraber göğüs germektir. Gerektiğinde acıyı bal eylemektir evlilik.



Evliliğin meyvesi çocuklar; toplum hayatına sağlıklı bir şekilde kazandırılacak en önemli fertlerdir, geleceğin yetişkinleridir. Onlar huzurlu bir aile yapısında yetişirlerse, toplum da huzurlu olur. Parçalanmış ailelerin çocukları maalesef bu sarsıntıyı kolay kolay atlatamıyor. Hayatının her döneminde bu eksikliği hissediyor. Travmalar, sevgi eksikliği, art niyetli insanlar tarafından suiistimal edilme gibi.. daha birçok olumsuz hadise yaşanabiliyor. Allah’ın en sevmediği helal boşanmadır. Helaldir lakin sevilmeyen, kerih görülen bir helaldir. İslam Dini, çok geçerli bir sebep olmadığı müddetçe boşanma yollarını kapar. Türk örfünde de boşanma meşru bir sebep olmadığı müddetçe hoş görülmez. Şimdi ise maalesef çok normalleşti, ne varmış bunda yahu diyenler, boşanma da evlilik gibi son derece normal bir hadisedir diyenler olayı çok sıradanlaştırdılar. Olmuyorsa çok fazla zorlamanın bir anlamı yok lakin eften püften sebeplerle de aile yuvasını dağıtmak normal bir hadise değildir. Boşta kalan çocuklar, anne baba sevgisinden ve himayesinden uzak yetişen çocuklar ne olacak o zaman? Anne babalığı haketmeyen bir kısım ebeveynler de var, onlar da  farklı bir konu. Çocuklarına şiddet uygulayan, imkanı olduğu halde ihtiyaçlarını karşılamayan, sevgisini yansıtmayan, kazancını gayri meşru yollara harcayan sözde ebeveynler de toplumun bir başka kanayan yarası.



Televizyon kanallarındaki olumsuz programlar, özellikle kadın programları, devamlı sorunlu aileleri, ahlaksızlıkları ekrana taşıyan programlar da maalesef aile yapımıza çok büyük zarar veriyor. Güzel örnekler varken neden hep olumsuzluklar nazara verilir ki? Çünkü onlar rating getirmez. Rating için herşey mübahtır bazıları için. Güzel örnekler de rating getirir sevgili televizyoncular. Mesela TRT 1 kanalındaki Gönül Dağı dizisi. Türk aile yapısındaki sıcaklığı, birlikteliği, sevinci ve hüznü paylaşmayı esas alıyor izleyebildiğim kadarıyla. Cumartesi günlerinin de açık ara birincisi. Ömür Dediğin programı da çok güzeldi mesela.

Sonuçta aile korunması gereken, hepimizin üzerine titremesi gereken en önemli toplumsal yapı. Bu nedenle 2021 yılı, Afyonkarahisar Valiliğimiz tarafından Aile Yılı olarak ilan edildi. Özellikle bu sene bu konu üzerinde yoğunlaşalım, aile yapımızı daha da sağlamlaştırmak, daha müreffeh ailelere sahip olmak için her birimiz üzerimize düşeni yapalım, toplumda buna yönelik bir sinerji oluşturalım. Yeni evlenecek çiftlere yardımcı olalım, bu en büyük hayırlardan biridir. Ocak ayı çıkmak üzere, şubat ayı teması aile yılının: Ailede Huzur ve Mutluluk. Her birimiz bu konuyu evlerimizde, okullarımızda,iş yerlerimizde ve toplumun her kesiminde işleyip, huzurlu ve mutlu aileler için ne gerekiyorsa yapalım.

En büyük zenginlik birlik olan bir ailedir. Sevgi ve saygılarımla..

Lokman ÖZKUL
Eğitimci-Yazar

lokman özkul köşe yazısı