Küresel bencillik, nükleer silahtan tehlikeli

TAKİP ET

Üsküdar Üniversitesinden Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı ve Avrasya Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Nihan Kalkandeler aracılığıyla yapılan 'Türkiye Dijitalleşme ve Yalnızlık Araştırması Sonuçları' da açıklandı. Türkiye çapında 7 bin 140 bireyin katıldığı çalışma enteresan neticeleriyle ilgi çekti.

Pandemi tedbirleri kapsamında online düzenlenen sempozyumun açılış hususşmalarını Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı, Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı yaptı.

Mutsuzluğun tabi bir duygu ve ruh durumu olduğunu, depresyonun ise klinik bir hal olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Mutsuzluk çok uzun sürdüğü vakit beyin kimyası bozuluyor ve depresyon oluyor. Klinik ve eksper yardımı lüzumen bir noktaya geliyor. Şiddet artıyor, suçlar artıyor, acımasızlık artıyor tüm şunlar neticesinde toplumsal barış, tehdit yaşıyor. Geleceğin tehlikesi nükleer silah değil, geleceği tehlikesi küresel bencillik. Bunun neticesi da yalnızlık. Metaverse ardından sanal dünyaya girecek insan, evlenmeye ne lüzum var ki diyecek, çalışmaya ne lüzum var ki diyecek. ” dedi.

“İnsanlığı bekleyen, istikbal kUşakları bekleyen yalnızlığı vurgulamamız, bununla alakalı birtakım şeyler yapmamız çok önemli.” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Burada imal edilen verileri biz yayına dönüştürüp bilimsel dünyaya duyuralım, bizim vazifemiz şunları yapmak. Harikalar çağında yaşıyoruz bence. İyi ve güzeli biz anlatalım, ismim atalım bunun karşısında iyi ve güzel farklılıklar olur.” dedi.

Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Milay Köktürk, “Dijital Çağda Derin Yalnızlaşma” ve Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Durmuş Ümmet “Sosyal Medya Bağımlılığı ve Yalnızlık” başlıklı sunumlarıyla sempozyuma katıldı. Bireyin yaşadığı yalnızlık duygusuyla olumsuz psikolojik göstergeler arasında yakın temaslar bulunduğunu gösteren incelemeler olduğunu ifade eden Doç. Dr. Durmuş Ümmet, “Yalnızlık seviyesi yüksek olan bireylerde düşük hayat doyumu, akademik ve sosyal başarısızlıklar, olumsuz sosyal davranışlar, depresyon, intihar eğilimi, düşük kişilik saygısı gibi çoğu husus var.” dedi

Üsküdar Üniversitesinden Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı ve AvrAsya Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Nihan Kalkandeler aracılığıyla yapılan “Türkiye Dijitalleşme ve Yalnızlık Araştırması Sonuçları” da açıklandı. Türkiye çapında 7 bin 140 bireyin katıldığı çalışmanın etkileyici neticeleri ilgi çekti.