Kuraklıktan etkilenen çiftçiler bu destekleri bekliyor

TAKİP ET

Kuraklık sebebiyle çiftçi hükümetten bu destekleri bekliyor!

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklıktan büyülenen yapımcılara acilen destek talebinde bulunarak, tarımsal üretimin olumsuz etkilenmemesi amacıyla alınması gereken tedbirleri 17 başlıkta özetledi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklıktan zarar gören çiftçilere dekar başına 200 TL nakdi hibe kuraklık desteği verilmesi gerekliliğini belirterek, tarımsal üretimin olumsuz etkilenmemesi amacıyla alınması gereken tedbirleri 17 başlıkta özetledi. 

-Kuraklıktan zarar gören çiftçilere dekar başına 200 TL nakdi hibe kuraklık desteği verilmelidir.

-Üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve özel bankalara olan kredi borçları uzun vadeli ve faizsiz ertelenmelidir.

-Kuraklık yaşanan illerde yapımcılerimizin elektrik ve sulama maliyetleri artmıştır. Elektrikle sulama yapan çiftçilerimizin borçlarından ötürü elektrikleri kesilmemeli ve sulama ücretleri ile elektrik fiyatlarında indirime gidilmeli, tarımsal abone grubunda elektrikte uygulanmakta olan yüzde 18 KDV yüzde 1’e indirilmelidir.

-Kuraklıktan zarar gören çiftçilere hibe tohumluk dağıtımı yapılmalı, fide ve fidan desteği verilmelidir.

-Kuraklıktan zarar gören yapımcılerden bu sene amacıyla sulama ücreti alınmamalıdır.

-Elektrik ve sulama borçları nedeniyle desteklere bloke konulmasına son verilmeli, borçlar uzun vadeli ve faizsiz ertelenmelidir.

-Yapılandırılan yapımcı borçları faizsiz ertelemeye dâhil edilmelidir.

-Kuraklık yaşam sürdüren çiftçilere faizsiz kredi kullandırılmalıdır.
-Gübre başta olmak üzere girdilere verdiği destek artırılmalıdır.

-2021 senesi destek ödemeleri bir an evvelce verilerek kuraklıktan zarar gören yapımcılara bunların can suyu olması sağlanmalıdır.

-Üreticilerimizin BAĞ-KUR prim borçları uzun vadeyle faizsiz ertelenmeli ve yüksek olan BAĞ-KUR primleri düşürülmelidir.

-Yüksek olan TARSİM sigorta primleri düşürülmeli, devlet desteği artırılmalıdır.

-Hazine arazilerini eken ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmayan yapımcılerinde desteklerden yararlanması sağlanmalıdır.

-Yeni gölet, baraj, yeraltı baraj yatırımları artırılmalı ve devam edenler biran evvelce tamamlanmalıdır.

-Kurak şartlara ideal çeşitlerin yaygınlaştırılması daha çok desteklenmelidir.

-Güneydoğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi, Doğu Anadolu Projesi gibi büyük sulama yatırımlarını sahibi olan projeler biran evvelce tamamlanmalıdır.

-Acilen eski ve atıl vaziyette olan sulama sistemleri yenilenmeli, kapalı sistemlere geçilmelidir.