Konut ve gayrimenkul piyasasına ilişkin fiyatları merak ediyorsanız haberimiz tam da size göre

TAKİP ET

Günümüzde insanlar bir şey satın alırlarken artık neredeyse sadece interneti kullanmaktadırlar.

Konut ve gayrimenkul piyasasına ilişkin fiyatları merak ediyorsanız haberimiz tam da size göre.

Pek çok kişi bir şeyi mağazasından gidip almak istese dahi almayı düşündüğü ürün ile ilgili internet üzerinden bir araştırma yaptıktan sonra ilgili satış mağazasına giderek bu ürünü o şekilde almaktadır. Özellikle, mobil teknolojiler ve mobil cihazların bağlantı kapasitelerinin bu denli gelişmesi sonrası artık her şey için ceplerimizdeki mobil cihazları kontrol ediyor ve bir konu ile ilgili bilgiyi ilk olarak mobil cihazlardan ediniyoruz.

Bu konu fiyat araştırmalarında her sektörde geçerli olduğu gibi emlak sektöründe de pek çok kimse artık fiyat araştırmalarını bu iş için özel olarak hizmet vermekte olan internet siteleri üzerinden yapmaktadırlar. Bu internet sitelerinin sayıları son zamanlarda ciddi ölçüde çoğalmıştır. Hal böyle olunca, bu internet sitelerini kullanarak aradığı ilanı bulmada çok fazla alternatife sahip olan tüketicilerin özellikle emlak alanında ciddi fiyatlar vererek yaptıkları konut veya işyeri satın alma işlemlerinde fiyat araştırması yaparken doğru ilanı bulma noktasında her zaman bir kaygı olduğu görülmektedir.

Bu kaygıları çözecek ve yapılan emlak satın alırken yapılacak fiyat araştırmalarında tüketiciye yol gösterecek oldukça faydalı yeni bir site olan Flatfy, tam da bu alanda hizmet vermeye başlamıştır. Flatfy’ın çalışma mantığı alternatifi çok fazla olan emlak ilanı alanındaki tüm alternatiflere ilişkin sonuçları tek bir ekranda göstermesi ve bu sayede ilgili ilanın kolay bir şekilde bulunabilmesini sağlamasıdır.

Flatfy, bu ilanların tamamını veri tabanı üzerinde bulundurduğundan dolayı bu ilanlara yönelik her ay belli istatistiki bilgilerin yer aldığı raporlar yayınlamaktadır. Türkiye’nin en gelişmiş 10 büyükşehrine ilişkin yayınlanan bu raporlarda bu şehirlerin ortalama emlak fiyatları yer almaktadır.

Flatfy tarafından yayınlanan bu raporların sonuncusu geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Haberimizin de konusu olan ve Flatfy tarafından yayınlanan bu raporlardaki verilere şimdi dilerseniz hep birlikte bir göz atalım.

Rapor 1: Her büyüklükteki daire çeşitlerine göre ortalama emlak fiyatları

Flatfy sitesinin yayınladığı ilk rapor daire büyüklüklerine göre ortalama konut fiyatlarının yer aldığı yukarıda yer alan rapordur. Rapordaki verilerin tamamı Ocak ayında Flatfy, emlak arama motorunda yer alan ve emlak ilan sitelerinde verilmiş olan emlak ilanlarına ilişkin yukarıda yer alan 10 büyükşehirdeki tüm ilanların ortalamalarının alınması sonucu bulunmuştur. 1 room ifadesinin 1+1 daireyi temsil ettiğini de belirterek rapor verilerine göre ülkemizin ortalama satılık konut fiyatlarının Ocak ayında ne şekilde oluştuğunu incelemeye başlayabiliriz.

Yukarıda yer alan raporda; 2+1 ve 3+1 satılık dairelere ilişkin bir aylık ortalama alınarak bulunmuş olan fiyatlarda en pahalı fiyatlara sahip olan şehrin İstanbul şehri olduğu görülmektedir. Bunun yanında, 1+1 ortalama satılık daire fiyatlarında da benzer bir şekilde İstanbul şehri en yüksek fiyat seviyesine sahiptir. Ancak, 1+1 daire tipinde İstanbul ile Antalya şehri en pahalı şehirler olma özelliğini birlikte göstermektedir. 1+1 daire tipinde bu iki şehrin arkasından ise en pahalı olan ikinci büyükşehir ise İzmir şehri olarak karşımıza çıkmaktadır.

1+1 satılık dairelerde 10 şehir arasında en ucuz ortalama fiyata sahip olan şehrin ise Gaziantep şehri olduğunu görebilmekteyiz. Bu durum nispeten olağan bir durumdur. Zira, Gaziantep şehrinin bulunduğu doğu ve güneydoğu bölgelerinde genel olarak daha büyük dairelere olan talebin daha fazla olduğu görülmektedir. Bu nedenle, bu bölgelerde küçük dairelere olan talebin düşük olması sebebiyle fiyatlarının da düşük olduğunu görebilmekteyiz. Bunun ne kadar doğru bir tespit olduğunu Gaziantep şehrindeki en büyük daire tipi olan 4+1 dairelerin fiyatlarının 10 büyükşehir içerisinde en yüksek olmasından anlayabiliriz.

Konya ve Kayseri şehirlerinde Ocak ayında ortaya çıkan fiyatlara baktığımızda ise bu 2 şehrin fiyatlarında 1+1 ve 2+1 daire fiyatlarında Konya şehrindeki fiyatlar Kayseri’den bariz bir şekilde yüksektir. 3+1 daire fiyatlarında da Konya şehrindeki fiyatların Kayseri’den yüksek olarak ortaya çıktığını görmemize rağmen 3+1 daire fiyatlarında Konya ile Kayseri şehrindeki fark diğer daire tiplerine göre daha az olmuştur. Nitekim, 4+1 dairelerde Kayseri şehrindeki fiyatlar Konya şehrindeki fiyatların üstüne çıkmıştır. Bu durum, Kayseri şehrindeki 4+1 dairelere olan talebin Konya şehrindekinden fazla olduğunu ortaya koymaktadır.

Konya 4+1 daire fiyatlarının düşük olması demek, şehrimiz Afyon’da da benzer bir tablonun olduğunu göstermektedir. Afyon satılık ev fiyatlarının da grafikteki Konya şehrine hemen hemen yakın olduğunu varsayabiliriz.

Rapor 2: 10 büyükşehir daire fiyatlarının aylara göre karşılaştırmalı tablosu

Flatfy arama motorunda yer alan emlak ilan fiyatlarındaki veriler kullanılarak oluşturulmuş raporlardan ikincisi ise yukarıda yer alan ve Ocak ayı ile bu aydan bir önceki ay olan Aralık ayının fiyatlarının karşılaştırıldığı sütun grafik şeklinde oluşturulmuş olan rapordur. Raporda tıpkı Rapor 1’de olduğu gibi bu zaman dilimlerine ilişkin aylık ortalama veriler ortaya konulmuştur. Bu verilerin tamamı Flatfy’ın veri tabanında o zaman diliminde verilmiş emlak ilanlarının bir ortalamasıdır. Grafiğin turuncu sütunları ilgili şehrin Ocak ayı verisini temsil etmekte iken, gri sütun ise Ocak ayından bir önceki ay olan Aralık ayında o şehirde verilmiş tüm emlak ilanlarının ortalama fiyatlarını temsil etmektedir.

Bu grafikte ilk dikkati çeken nokta Aralık ayında tüm şehirlerde oluşmuş olan fiyatların Ocak ayı fiyatlarından yüksek olmasıdır. Yani, emlak piyasasında Aralık ayından Ocak ayına geçilen 1 aylık zaman diliminde fiyatlarda genel olarak bir düşüş olduğu söylenebilir. Bu durumun oluşmasında kış mevsiminde emlak piyasasının genel olarak durgun bir seyir izliyor olmasının etkisi olduğu gibi Türkiye’de ortaya çıkan yüksek enflasyon gibi ekonomik göstergeleri çözmek amacıyla uygulanan politikalardan dolayı bu fiyat düşüşlerinin oluştuğu söylenebilir.

Aralık ayından Ocak ayına gelindiğinde fiyat düşüşünün en düşük olduğu şehrin Adana olduğu raporda fiyat düşüşlerinin en düşük olduğu diğer 2 şehir ise Ankara ve Mersin şehirleri olmuştur.

10 büyükşehir içerisindeki tüm şehirlerin ortalama fiyat düzeyleri 200.000 TL seviyesinin üzerindedir. 300.000 TL seviyesinin üstünde olan iki büyükşehrimiz İstanbul ve İzmir iken 250.000 TL seviyesinin üstünde olan büyükşehir sayımız ise 10 şehir içinde 5 şehirdir.

Flatfy ile emlak aramalarınız artık çok kolay

Flatfy, dünyanın 30 farklı ülkesinde hizmet vermekte olan bir emlak arama motoru olarak yayın hayatına başladığı günden bugüne kullanıcıların kolay kullanımını amaçlayan ara yüzü sayesinde yoğun bir şekilde kullanılmakta ve pek çok kullanıcının kolay bir şekilde aradığı emlak ilanını bulabildiği bir arama motorudur.

Flatfy arama motoru, emlak ve gayrimenkul sektörünün Google’ı olarak düşünülebilir. Emlak ilanının satılık mı kiralık mı olduğuna dair seçim yapıldıktan sonra ilgili gayrimenkulün nerede aranacağı belirtildikten sonra arama yapılan kriterlerde yer alan tüm emlak ilan sitelerindeki emlak ilanları tek bir sayfada kullanıcının karşısına gelmektedir.

Örneğin; Eskişehir emlak ilanları ile ilgili bir arama yapmak istediğinizde arama yapacağınız şehre Eskişehir’i ve arama yapılacak daire çeşidini ise satılık daire olarak belirlediğiniz takdirde çıkacak olan arama sonuçları Eskişehir’deki satılık dairelere ilişkin ilanların yer aldığı tüm gayrimenkul ilan sitelerindeki emlak ilanlarını tek bir sayfada kullanıcının karşısına çıkarmaktadır.

Flatfy ile artık ev aramak çok kolay.