"Kızılören için önemli bir adım atılmıştır"

TAKİP ET

Anadolu'da Türk hakimiyetinin kesin olarak kabul edildiği, Miryokefalon Savaşı'nın 843. yıldönümünde 'Miryokefalon Savaşı Kızılören Çalıştay'ı düzenlendi. Çalıştaya 7 ilden 11 akademisyen katıldı.

17 Eylül 1176 tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında yaşanan ve Türk zaferi ile sonuçlanan Miryokefalon Savaşı’nın yaşandığı yerin tespit edilmesi amacıyla Kızılören Belediyesi ve Kızılören Kaymakamlığı tarafından ortaklaşa ‘Miryokefalon Savaşı  Kızılören Çalıştay’ı düzenlendi.  Çalıştay öncesinde 11 akademisyen savaş alanında 2 saat boyunca incelemelerde bulundu. Alan gezisinden sonra Kızılören Halk Eğitim Merkezi Konferans salonda bir çalıştay düzenlendi. Çalıştaya MHP Milletvekili Mehmet Taytak, Kızılören Kaymakamı Recep Hasar, Kızılören Belediye Başkanı Ali Erol, Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural, MHP Afyonkarahisar İl Başkanı Mehmet Kocacan, 7 ilden gelen 11 akademisyen ve öğrenciler katıldı.

 

“Tarihimize sahip çıkacağız”

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasından sonra çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kızılören Belediye Başkanı Ali Erol, çalıştayın amacından bahsetti. Başkan Erol, “Bugün Kızılören için özel bir gün diyebiliriz. İlk kez bu kadar değerli bilim adamlarını bir arada memleketimizde görüyoruz. Bu toplantı ilçemizin tarihi anlamında hayırlı bir başlangıcı olur. Çalıştay öncesinde değerli hocalarımızla birlikte tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan Miryokefalon Savaşı'nın muhtemelen geçtiğini düşündüğümüz alanlara beraber incelemelerde bulunduk. Değerli hocalarımız bu konuyla ilgili düşüncelerini bizlerle paylaşacak.  Yola çıkış nedenimiz tarihimize sahip çıkmaktır. Amacımız coğrafyamıza sığmayan bu tarihi anlamak, gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarmaktır. Biz yaşadığımız topraklarda 1000 yıldır var olduğumuz topraklarda neler olup bittiğini bu toprakların bize maliyetinin ne olduğunu öğrenmeye çalışacağız. Herhalde bunu da bizlere en doğru şekilde verecek olan değerli hocalarımızdır. Ben huzurlarınızda kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum ve hoş geldiniz diyorum” dedi.

 

 

 

“Tarihi bir günü yaşıyoruz”

İlçe adına tarihi bir günü yaşadıklarını ifade eden Kızılören İlçe Kaymakamı Recep Hasar, “Selçuklu imparatoru 2. Kılıçarslan ile Bizans İmparatoru 1. Manuel’in karşı karşıya geldiği ve Manuel’in yenilip bu toprakları terk ettiği böylece 1071’den beri Türklerin Anadolu'dan sökülüp atılması gayesinin artık rafa kalktığı bir mana da şurada yazdığı gibi Anadolu’nun tapusunun kazanıldığı bir savaşın tam olarak yerinin tespit edilmesi ve bir tarihi gerçekliğin ortaya çıkartılması için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Her biri kendi alanında uzman hocalarımız elbette bu konuda kendi düşüncelerini, fikirlerini ifade edip bu manada savaşın tam olarak nerede olduğuna dair tarihi bir gerçekliği tüm kamuoyunun bölgemizin dikkatine sunma noktasında gerekli çaba ve gayreti sarf edeceklerdir. bu manada bu çalıştayın gerçekleşmesinde emeği geçen başta belediye başkanımız olmak üzere tüm ekip çalışanlarına ve gönüllülük esasıyla buraya gelip bu gerçekliliğin ortaya çıkması için düşüncelerini ifade eden hocalarımıza hepinizin üzerine saygılarımı ve saygılarımı sunuyorum. Çalıştığımız hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu

 

“Kızılören için önemli bir adım atılmıştır”

Çalıştay hakkında bilgiler veren Doç Dr. Selim Kaya, “Anadolu'da gerçekleştirilen Anadolu tarihinin önemli dönüm noktalarından biri olan ‘Miryokefalon Savaşı Kızılören Çalıştay’ına hoş geldiniz. Tabii bugün burada yarın adına bir şeyler yapılmaya çalışılıyor, çalışılacak. Alanında uzman olan hocalarımız bugün burada bizimle beraberler. Çalıştay için Kızılören Belediye Başkanımız Ali Erol Bey ilk adımı attı. Öncesinde bir düşünce sonrasında bir hayal sonrasında da gerçekleştirmek üzere uygulamaya konulan ve bugün burada sizin huzurlarınızda gerçekleştirilecek olan bir program ortaya çıktı. Miryokefalon Savaşı’nın yeri ile ilgili pek akademisyen ve araştırmacı farklı zamanlarda farklı coğrafyaları işaret etmişlerdir. Onların her birisinin kendine göre dayandığı bir delilleri var. Her birisi kendisine göre bir amaç için yola çıkmış ve ne gördüyse ne olduysa onları dile getirmiş, bulgularından yola çıkarak da bazı yerleri işaret etmişlerdir. Kızılören için olduğu kadar Afyon için de bu konuda atılan ilk adım olması hesabiyle hakikaten çok önemli bir adımdır” dedi.

 

 

 

“Kızılörenliler bu davaya sahip çıkmıştır”

Çalıştayın moderatörlüğünü yapan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. İlham Erdem, “Kızılören Belediye Başkanı’na, Kızılören Kaymakamına ve Kızılörenlilere bu davaya sahip çıktıklarından dolayı çok teşekkür ediyoruz. 23 yıl önce 1996 yılında başladığımız bir arayış bir tutku hala devam ediyor olmasını görmekten mutluyuz. Bir toplumun bir milletin varoluş yok kuruş davasıdır. Biz tarihçiler olarak böyle bakıyoruz. Gençlerimizi de bu konuda en azından bilinçli bir algı yaratma düşüncesindeyiz.  Tabii 843 yıl önce bir hadise niye bu kadar önemli bunu günlerce tartışabiliriz. Ben ilk defa bu kadar geniş katılım görüyorum.  Bugün de bu konuyu burada tekrar çok değerli konuşmacılarımızla beraber ele alacağız” ifadelerini kullandı.

 

7 ilden gelen 11 akademisyen görüşlerini açıkladı

Çalıştayda sırasıyla Prof. Dr. Muharrem Kesik, Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu, Prof. Dr. İlhan Erdem, Prof. Dr. Yusuf Kılıç, Prof. Dr. Hasan Kara, Prof. Dr. Süleyman Özbek, Doç. Dr. Selim Kaya, Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Balık, Dr. Öğretim Üyesi Talak Koçak, Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Bilgin, Denizli Gençlik Merkez Müdürü Mustafa Yılmaz ve Emekli Öğretmen Mümtaz Başkaya birer konuşma yaparak Miryokefalon Savaşı’nın yapıldığı yerle ilgili hem tarihsel hem de bilimsel olarak görüşlerini paylaştılar. Çalıştayın sonunda programa katılanlara plaket takdim edildi. Çalıştayla ile ilgili sonuç bildirgesi önümüzdeki günlerde açıklanacak.