Kış lastiği uygulaması 1 Nisan'da son buluyor

TAKİP ET

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın, Karayolları Trafik Kanunu gereğince yolcu ve eşya taşımacılığında kullanılan ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması, 1 Nisan Pazartesi günü sona eriyor. Öte yandan meteoroloji tahminleri, Nisan ayı itibariyle yurt genelinde ısınmaya işaret ediyor.

Mevsimlere göre uygun lastik kullanımının önemine dikkat çeken Petlas Pazarlama Müdürü Esra Ertuğrul Boran, kış lastiklerinin yaz lastikleriyle değiştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Boran, Mevsimine uygun lastik kullanımı, öncelikle yol ve yolcu güvenliği olmak üzere, yakıt tasarrufu ve lastik ömrü açısından da büyük önem taşıyor diyor.

Kış Lastiklerini Yazın Kullanmanın Dezavantajları

Boran'a göre, kış lastiklerini yaz aylarında kullanmanın birçok dezavantajı bulunuyor. Havaların ısınmasıyla kış lastiklerinin fren mesafesinin arttığını, yol tutuş performansının azaldığını ve yakıt tüketiminin arttığını belirtiyor. Bunun sebebi ise kış lastiklerinin 7 derecenin altındaki sıcaklıklar için tasarlanmış olması. Bu durum, güvenlik açısından önemli bir sorun teşkil ediyor.

Konforsuz Bir Sürüş Deneyimi

Ayrıca, kış lastiklerinin yaz aylarında kullanılmasının konforsuz bir sürüş deneyimine neden olduğunu söyleyen Boran, bu durumun yakıt tüketimini artırarak doğaya daha fazla CO2 gazı salımına yol açtığını ifade ediyor. Ayrıca, kış lastiklerinin yazın kullanılmasıyla oluşan seslerin, sürüş konforunu azalttığını belirtiyor.

Boran'ın vurguladığı gibi, mevsimine uygun lastik kullanımı hem güvenlik hem de çevre açısından önem taşıyor.