Kimlik ve Ehliyetinizi değiştirmediniz mi? İşte yeni dönem!

TAKİP ET

Türkiye'de milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kimlik ve ehliyet yenileme tüm hızıyla sürüyor. Hâlâ çipliye dönüştürülmesi gereken 18.2 milyon kimlik ve 17.6 milyon da ehliyet olduğu açıklandı.

83.6 milyon nüfuslu Türkiye’de 4 senede son belirtilen bilgilere göre, 65.4 milyon vatandaş, çipli kimliklere geçti. Toplam ehliyet adedi ise aşağı yukarı 30 milyon adet. Bugüne kadar 12.4 milyon ehliyet çipli duruma getirildi. Yine bakanlığın 21 Eylül 2020’de döneme aldığı bir diğer yenilik de ehliyetin kimlik kartına birleşik edilmesi programsı. Kimlik kartına yüklenen sürücü belgesi adedi da 1.5 milyonu aştı.

Yani 18.2 milyon nüfus cüzdanı, 17.6 milyon ehliyet yenilenmeyi beklerken, sürücü belgesini nüfus cüzdanına yüklemeye imkân tanıyan ‘tek kart’ sisteminden ise daha çok bireyin yararlanması öngörülüyor. Posta'dan Gülten Uğurlu'nun haberine göre; Ehliyetini hâlâ yenilemeyenler, 2022’nin sonuna kadar vaktiniz var.

Nüfus cüzdanını çipli duruma getirmek amacıyla de ilk etapta 2023 senesine kadar vakit tanınsa da daha sonra bu kısıtlama kaldırıldı. Fakat çipli kartın tanıttığı avantajlardan faydalanmak amacıyla bir an evvelce harekete geçin. İşlemler ise kısa vakitli ve çok basit.

İşte izlemeniz gereken adımlar:

ÖNCE RANDEVU ALIN

Hem ehliyet hem de kimlik güncellemek amacıyla ilk yapmanız gereken randevu almak. Bu zorunlu. Randevu amacıyla Alo 199 numaralı davet merkezini arayabilirsiniz ya da ‘randevu.nvi.gov.tr’ internet adresi üstünden başvurabilirsiniz.

Gününüzde gitmediğiniz vakit sistem yeniden randevu almanızı 1 ay engelliyor. Bu halde şayet gidemeyecekseniz randevuyu, vakitı dolmadan en az yarım saat evvelce iptal etmeniz şart.

DEĞİŞİM ÜCRETİNİ YATIRIN 

Randevunuzu aldınız, başvurmaya gideceksiniz. 30 liralık değişim ücretini (dşayetli kağıt bedeli) müracaatnuzdan evvelce vergi dairesi müdürlüklerine, ‘ivd.gib.gov.tr’ internet adresi üstünden sanal pos programıyla ya da bankaya yatırmanız gerekiyor.

BU BELGELERİ HAZIRLAYIN 

Başvuruya giderken yanınızda olması gereken belgeler ise şunlar:Nüfus cüzdanınız (Nüfus cüzdanı olmayanlar amacıyla sürücü belgesi, pasaport,evlilik cüzdanı...) -Son 6 ay içersinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf. -Değişim ücretini ödediğinizi gösteren dekont

YENİSİ 1 GÜNDE ELİNİZDE

Gerekli belgelerle randevunuzu aldığınız gün, nüfus müdürlüğüne giderek müracaat prosedürünizi yapıyorsunuz. Yeni kimlik, 1 gün ya da en geç 2 gün içersinde adresinizde oluyor.

GEÇERLİLİK SÜRESİNE DİKKAT 

Yeni çipli kimlik kartının kullanım vakitı 10 sene. Sürenin ne vakit dolacağı da kimliğin üstünde yazıyor. Geçerlilik vakitınin bitiminde, kart sahibinin yeniden müracaat yaparak kartını yenilemesi gerekiyor.

KAYBEDEN 60 LİRA VERİYOR

Kimlik yenileme: 30 lira.
Evlilik nedeniyle kimlik değişimi: 30 lira.
Eskiyen kimliği değiştirme: 30 lira.
Yeni doğan bebek amacıyla 1 ay içersinde kimlik çıkarmak bedava
Doğumdan itibaren 1 ayın sonucunda bebeğin kaydı yapılmamışsa: 30 lira
Çipli kimlik kaybedilmişse: 60 lira.
Eski tip kimlik kaybolursa: 30 lira.

5.7 MİLYON YENİ NESİL PASAPORT 

Yeni kuşak pasaport adedi 5.7 milyon oldu. Pasaportların yenilenmesi amacıyla son tarih olarak tespit edilen bir vakit yok. Mevcut pasaportunuz, vakitı bitinceye kadar geçerli. Pasaport yenileme prosedürü de tekrar nüfus müdürlükleri üstünden yürütülüyor.

407 LİRADAN BAŞLIYOR 

Pasaportta ödenecek ücretler, alıncak süreye göre değişiyor:
6 aylık olan 407.20 lira.
1 senelik olan 512.10 lira.
2 senelik olan 722.20 lira.
3 sene olan 950.20 lira.
4 sene ve üzeri (10 seneye kadar) 1265.40 lira.

Ehliyeti güncellemek amacıyla de tekrar kimlik kartında bulunduğu gibi bir sürç izleniyor. Randevu aldıktan sonra müracaat amacıyla eski sürücü belgesi, nüfus cüzdanı, 15 liralık değişim bedelinin bankaya yatırıldığına dair makbuz, 1 biyometrik fotoğraf, kan grubunu belirtir belge ya da yazılı beyan ve en muhimi de ‘sürücü olur’ yazan ve aile hekiminden bedava olarak alınan sürücü sağlık raporu gerekiyor. Yeni E katagorisi ehliyet 5 sene geçerli. Diğerlerinde vakit ise 10 sene.

İKİ İŞLEV TEK KART 
Yeni nesil sürücü belgelerindeki bilgilerin, çipli kimlik kartlarına birleşik edilmesiyle vatandaşların, yanlarında ilaveten ehliyet bulundurma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Eski tip kimlik ve ehliyetlerde bu program yapılamıyor. ‘İki fonksiyon tek kart’ sistemi amacıyla hem ehliyetin hem de kimlik kartının çipli olması gerekiyor. Yine evvelce randevu alınıyor. Herhangi bir nüfus dairesine giderek müracaat yapılıyor. Ehliyetin nüfus cüzdanına entegrasyonu bedava olarak 1 dakikada gerçekleştiriliyor. Kartınız 1 gün içersinde evinize ulaştırılıyor. Bu programla alakalı bir vakit sınırı bulunmuyor.

kimlik kartı değiştirme kimlik kartı değiştirme ücreti kimlik kartı değiştirme randevu kimlik kartı değiştirme ücreti ödeme kimlik kartı değiştirme son tarih