Kayseri'nin kırmızı altını Gilaburu'da hasat zamanı başladı

TAKİP ET

Türkiye gilaburu üretiminin yüzde 65'ini tek başına karşılayan Kayseri'nin kırmızı altını Gilaburu'da hasat zamanı başladı. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, doktor bir belediye başkanı olarak Gilaburu'nun kalp sağlığından, böbrek taşlarına kadar vücuda sağladığı şifaların saymakla bitmeyeceğini dile getirdi.

Pek çok güzelliği ve özelliği ile Anadolu’nun yıldızı olan Kayseri’de meyveleriyle ve eşi benzeri olmayan sıhhat değeriyle “Kırmızı Altın” diye nitelendirilen Gilaburu deva kaynağı olarak ilgi çekiyor. Kayseri'nin Bünyan ve Akkışla ilçeleri ile etraf ilçelerde yetişen Gilaburu meyvesinin ekim ayının ilk haftasında hasadı yapılıyor. Yüksek miktarda C vitamini sahibi olan Gilaburu suyu çoğu hastalığa iyi geliyor.

“GİLABURU SUYU TÜKETMENİZİ TAVSİYE EDİYORUM”

Medeniyetlerin beşiği Kayseri’nin “turizm kenti” olarak her vakit lider olduğunu ifade eden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, kış turizmi ile birlikte, kültür, sıhhat, tabiat ve gastronomi turizmini de harekete geçirmek gerekliliğini dile getirdi. Başkan Büyükkılıç, lezzetler diyarı Kayseri’nin çoğu lezzetiyle dünyanın tanıması gereken bir mutfağı olduğunu kaydederek, yoğunlukla Kayseri'nin Akkışla ve Bünyan ilçesi ile seviyesinde yetişen ve bu mevsimde hasadı uygulanan gilaburu meyvesinin sıhhat yönünden büyük faydaları olduğunu söyledi.

Büyükkılıç, sıhhat arkadaşı gilaburu ile alakalı şu mühim verileri verdi: "Gilaburu meyvesinin vücudumuza sağladığı devalar saymakla bitmez. Doktor bir belediye başkanı olarak katkı maddeli içeceklerden uzak durmanızı ve gilaburu suyu tüketmenizi tavsiye ediyorum. Sıhhat yönünden çok büyük faydaları vardır. En büyük yararı böbrek taşı konusunda, böbrek taşını oynattığı ve düşürdüğü bilim insanları aracılığıyla kesinleşmiş görünüyor. Kalp sağlığı, şeker hastalığı, antidepresan olarak tüm hastalıklarda kullanılabiliyor.”

“KAYSERİ’NİN LEZZETLERİNİ HEM ÜLKEMİZE, HEM DE DÜNYAYA TANITACAĞIZ”

Kayseri’nin pek çok lezzetiyle dünyanın tanıması gereken bir mutfağı olduğunu ifade eden Büyükkılıç “Kayseri pastırması, sucuğu, mantısının yanı sıra Kayseri tiridi, Soğan dolması, cıvıklısı, eriştesi, asidesi, nevzinesi, kedi bacağı ve daha pek çok lezzetiyle dünyanın tanıması gereken bir mutfağımız var. Bu lezzetleri hem ülkemize, hem de dünyaya tanıtacağız” dedi.

GİLABURU İŞLEME VE PAKETLEME TESİSİ PROJESİ

Öte yandan Türkiye gilaburu üretiminin yüzde 65’ini tek başına karşılayan Kayseri’de her geride bıraktığımız gün tanınırlığı çoğalan devanın az tanınan adı olan Gilaburu İşleme ve Paketleme Tesisi’nin kurulması amacıyla ORAN Kalkınma Ajansına sunulmak üzere İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla hazırlanan projeye, Kayseri Büyükşehir Belediyesi projenin en büyük paydaşı rolünü üstlenmişti.