KAROTÇU KİMDİR?

TAKİP ET

Karot hizmeti, inşaat halindeki binaların duvarlar ve katlar arası doğal gaz ve su geçişlerinin yapılmasında kullanılır.

İki kat arasındaki duvar ve zemin delme, merdiven boşluğu açma, asfalt kesme, merdiven ve balkon kesme işlemleri karot uzmanları tarafından, karot makineleri kullanılarak yapılmaktadır. Hatırladığımız üzere deprem zamanında, binalardan alınan numunelerle, binaların depreme dayanıklılığı ölçülmüştü. İşte bu işlemler için, karotçuluk oldukça önem taşımaktadır.

Karot makineleri geçtiğimiz yüzyılın başlarındayken, Alman mühendislerce, beton yapılardan numune almayı pratik hale getirmek için üretilmiştir. Betona istenilen şekli vermek, makinelerle çok daha kolay hale gelmiş durumdadır. Beton yapılarda, beton numuneler oldukça önem taşımaktadır. Manuel yöntemlerle numune almak binalara hasar verdiğinden dolayı, özel karot makineleri hem daha güvenli hem de daha hızlı sonuç vermektedir. Silindir şeklindeki betonların delme ve kesme işlemini yapmak 'karotçuluk' olarak bilinir. Günümüzde inşaat sektörünün hızla gelişmesiyle birlikte, karot firmalarında da artış görülmektedir.

İnşaat için en çok gerek duyulan alanlardan biri 'karotçuluk' diyebiliriz. Sıfır kayma ve titreşim, betona hiçbir şekilde  zarar vermeme bu makinelerin kullanımında büyük önem taşımaktadır. Betonların istenilen büyüklükte ve şekillerde kesilmesi yine aynı derecede uzmanlık istemektedir. En basit haliyle düşünüldüğünde, betonun silindir şeklinde kesilme işlemine karot denilmektedir. Karotçu, bu işlemi kusursuz şekilde yapar ve düzgün bir silindir yapı ortaya çıkar.

Karotçu, karot işlemleri esnasında farklı makinelerden yararlanma imkanına sahiptir. İnşaat zamanlarında, karot işlemlerinin tek bir amaca yönelik olmaması sebebiyle farklı makineler kullanılabilir. Bu yönden oluşabilecek aksilikleri önleyebilmek ve süreci hızlandırmak için karot işlemlerinin incelik ve hassasiyetle yapılması çok önemlidir. Aksi takdirde olumsuz sonuçlarla karşılaşmak mümkün olmaktadır. Bu yüzden karot işlemleri için, doğru firmayla ve uzman ekiple çalışmak her zaman daha sağlıklı olacaktır. Karot teknolojisinde son yıllardaki gelişmelere uyum sağlayan firmalarla çalışmak son derece önemlidir. Betona hasar verildiği an, bu yapılan işlemin hiçbir anlamı kalmaz ve bu işin uzmanın da güvenilirliği konusunda şüpheye düşülür. Bu nedenle son teknolojiyi takip eden karotçuları tercih etmekte fayda vardır.