Karadeniz'de doğalgaz keşfinden müjdeli haber

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Filyos Limanı Açılışı ve Doğal gaz İşleme Tesisleri Temel Atma Töreni'nde mühim açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi vererek, “Fatih Sondaj Gemimiz tekrar Sakarya Gaz Sahası’ndaki Amasra 1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir naturalgaz keşfi daha yaptı. Böylece Karadeniz’deki toplam gaz keşfimiz 540 milyar metreküpe ulaştı.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları:

Bugün Zonguldak’ta her biri birbirinden güzel bir dizi uygulama vesilesiyle bir araya geldik. Buradan Zonguldak Belediyemize ilaveten bu süreci yakından takip ettiği amacıyla teşekkür ediyor, akabinde belediyemizi de ziyaret etmek amacıyla şehrimize uygulanan hizmetleri dinleme olanağı bulduk. Bu ziyaret esnasında Deniz Kurdu 2021 tatbikatına bağlanarak kahraman askerlerimize başarılar diledik. TSK’mızın en kapsamlı tatbikatlarından olan Deniz Kurdu yardımıyla denizlerimizdeki harekat kabiliyetimizi görme ve geliştirme olanağı buluyoruz.

Erdoğan, Bu bölgenin stratejik özelliğini artıran bir başka konu da Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda belirleme ettiğimiz natural gazın kara bağlantı ve işlemesine ev sahipliği yapacak olmasıdır. Fatih Sondaj Gemimiz geçen sene toplamda 405 milyar metreküplük naturalgaz rezervi keşfetti. Bu sonuç. dünyada 2020’de denizlerde uygulanan en büyük keşif olarak kayıtlara geçmiştir. Kendi gemilerimizle hem sismik incelemeler hem de sondaj incelemeleri yapıyoruz. İşte şimdi milletimize yeni bir müjdeyi daha paylaşıyoruz. Fatih Sondaj Gemimiz tekrar Sakarya Gaz Sahası’ndaki Amasra 1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir naturalgaz keşfi daha yaptı. Böylece Karadeniz’deki toplam gaz keşfimiz 540 milyar metreküpe ulaştı. Bu güzel haberin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Amasra-1 Kuyusu’nun çevresindeki yeni arama ve sondajlama çalışmalarımız sürüyor. İnşallah bu bölgeden yeni müjdeli haberler de bekliyoruz.

Belediyedeki uygulamaımızın sonrasında kendi bölümünde Avrupa’nın en büyük birleşik tesislerinden olan MFA Maske Fabrikası’nın heyecanını yaşadık. Türkiye’nin ilk biyomaskesiyle Türk polisinin tüketimine yasenean tam ve yarım gaz maskeleri de burada üretilecek. Şimdi de tarihi bir ana tanıklık etmek üzere Filyos’tayız, heyecanlıyım. Zira bu yapıt 10 senelik değil, 20 senelik değil, bu yapıtin mazisi 150 sene. Buraya gelmeden evvelce limanı ve gaz işleme tesislerimizin inşa edileceği tesisleri gezdik, sunumları dinledik.

Büyük tonajlı gemilerin yükleme ve boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve endüstri kısmı kurma projesi olan Filyos Limanı nihayet yaşama geçti. Burası aynı anda 13 gemiyi tanker hariç alabilecek halde ve 13 gemi buraya yanaşabilecek halde. Yani draftı itibarıyla da gayet yüksek bir derinliğe sahip bu limanımız Türkiye’nin en büyük limanı konumunda. Buradan dünyaya açılma şansını Zonguldak’ta yakalayacağız. Ülkemizin en büyük üç limanından biri olan Filyos, senede 25 milyonluk kapasitesiyle dışalımımıza çok mühim katkı sağlayacaktır.

Yatırım, istihdam, üretim, dışalım; işte şimdi bütün bunların hepsinin temerküz edeceği yer burasıdır. İşte evvelce ilk çeyrek büyüme rakamlarımız, sonrasında mayıs dışalım rakamlarımız tekrar yeni rekorlarla açıklandı. Yine ilk çeyreğindeki yüzde 7’lik büyümenin devam edeceğinin ispatı mayıs ayında 16 buçuk milyar dolar olarak gerçekleşen dışalımtır. Böylece senenin ilk 5 ayındaki dışalımımız bir evvelceki senenin aynı devresine göre yüzde 38 artışla 85 milyar doların üzerine çıkmıştır. İnşallah sene sonucunda 200 milyar dolarlık dışalım rakamına ulaşmanın ışığını görmeye başladık. Enflasyondaki düşüşün devam etmesi de başka bir sevindirici haberdir. Filyos Limanı, Türkiye yanısıra bütün Doğu Avrupa’nın konteyner, dökme yük ve kuru yük ticaretini yürütebilecek potansiyele sahiptir.