Kara mantar hastalığı nedir?

TAKİP ET

Ortalama 2 yıldır hayatımızda olan (Covid-19) koronavirüs pandemi salgınından sonra şimdide kara mantar salgını onlarca ülkeye sıçradı. Peki; Kara mantar hastalığı nedir? Kara mantar hastalığı Türkiye de var mı? İşte bu soruların cevabı Afyon Kent Haber'de..

2019’un son günlerinde hayatımıza giren ve tüm dünyaya kabusu yaşatan onlarca sevdiğimizi alan koronavirüs hala gündemde olmaya devam ederken uzmanlardan çok korkutan bir açıklama geldi. Daha Koronavirüs salgını sona ermemişken dünya kara mantar olarak bilinen salgın ile karşı karşıya.

KARA MANTAR HASTALIĞI NEDİR?
Bir enfeksiyon hastalığı olan mukormikoz, çok nadir görülüyor. Hastalık genellikle toprak, bitki, gübre veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu ortaya çıkıyor.

Sinüs, beyin ve akciğerleri etkileyen kara mantar virüsü, diyabet hastalarında veya kanser ile AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde hayati tehlikeye yol açabiliyor.

Siyah mantar olarak bilinen göz hastalığı “mukormikoz” vakalarının artması endişeye yol açıyor. Edinilen ilk bilgilere göre, siyah mantar salgını çoğunlukla koronavirüs hastalarını etkiledi. Uzmanlar söz konusu salgın nedeniyle hastaların yaklaşık yüzde 60’ının gözlerinden biri veya her ikisini kaybettiğini duyurdu. Zira bu göz hastalığı ile mücadele kapsamında doktorlar hastaların gözlerini ameliyat ile çıkarmak zorunda kalıyor.

KARA MANTAR TÜRKİYE'DE VAR MI?
Kara mantar Türkiey'de var mı sorusunun cevabını Türkiye için risk teşkil edip etmediğini Prof. Dr. Alper Şener cevapladı. Şener, "Mukormikozis endemik olarak Hindistan'da yaygın görülüyor. Hindistan, bu enfeksiyonun sık görüldüğü ülkelerden birisi. Mukormikozis fırsatçı mantarlar içerisinde sık görülen enfeksiyon etkenlerinden bir tanesidir. Biz kara mantarı Türkiye'de diyabet (şeker hastalığı) hastalarında çok yoğun görüyoruz. Kara mantar, baş boyun bölgesini tutup hızla, kemik ve yumuşak doku dahil olmak üzere yıkıma sebep olur ve ölüm oranı çok yüksektir. Bu nednle çok hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir" dedi.

KARA MANTAR TEDAVİSİ VAR MI?
Tedavide geç kalınmış vakalarda enfeksiyonun beyne ulaşmaması için gözün alınması gerekiyor. Bazı vakalarda doktorların iki gözü birden alması, bazı nadir vakalarda ise çene kemiğini alması gerekebiliyor. Hastalığın tedavisi sırasında kullanılan yalnızca bir ilaç var. Enjektörle yapılan bu ilacın her bir dozu 48 dolar ve 8 hafta boyunca her gün yapılması gerekiyor.

Kara mantar hastalığı nedir, belirtileri neler? Kara mantar tedavisi var mı?
Dünyada corona virüs pandemisi devam ederken, kara mantar hastalığı endişesi ortaya çıktı. İlk olarak Hindistan’da ortaya çıkan, geçtiğimiz günlerde Mısır, Irak ve Meksika'da da görülen kara mantar yayılıyor. Kara mantar, genellikle toprak, bitki, gübre veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu ortaya çıkıyor.

Kara mantar hastalığı olarak da bilinen mukromikoz hastalığı yayılmaya devam ederken son olarak Meksika’da görüldü. Burun, göz ve bazen de beyni etkileyen hastalık bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hayati tehlikelere yol açabiliyor. Kara mantar hastalığına yakalanmış olan kişilerde genellikler burun etrafında siyahlaşma ve renk değişmesi görülüyor. Ayrıca burunda kanama veya tıkanma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürükle kan gelmesi, gözde şişme veya ağrı, bulanık veya çift görme ve son aşamada körlük yer alabiliyor.

Uzmanlar, hastalığa yakalanan kişilerin genellikler görme kaybı yaşadıktan sonra gelmelerinden dolayı tedavide zorlandıklarını açıkladı 

kara mantar hastalığı kara mantar virüsü kara mantar bulaşıcı mı kara mantar hastalığı türkiyede varmı kara mantar hastalığı nasıl bulaşır