Kansere karşı dikkatli olunmalı

TAKİP ET

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serhat Korkmaz, '4 Şubat Dünya Kanser Günü' dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınladı. 'Kansere, yaşam şeklinizle dur deyin!' diyen Korkmaz, Dengeli ve sağlıklı beslenme, hareketli bir yaşam, sigara ve alkol kullanmamak ile kanserden büyük oranda uzak durabiliriz' dedi.

Kanserden korunma ve kanserle baş edebilmenin yollarını anlatan İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serhat Korkmaz, öncelikle hedefin kanserden korunma olduğunu vurguladı. Korkmaz, “Değişen yaşam koşulları beraberinde çeşitli sağlık sorunlarını da getirdi. Bunların başında ‘kanser’ bulunmaktadır. Hem ülkemiz hem de dünya genelinde ciddiyeti artan ve hastalıklar içinde ikinci ölüm nedeni olan kanserin oluşumunda bahsettiğimiz değişimle gelen çevresel etkenler yüzde 90-95 oranında sorumludur. Bu olumsuzlukların, bireysel ve toplumsal anlamda farkına varılması ve doğru yaşam tarzını belirlemede bir başlangıç noktası oluşturması adına ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde çeşitli etkinlikler düzenliyor, kanserden korunma ve kanserle baş edebilme yollarını kamuoyu ile paylaşmaya çalışıyoruz. Öncelikli hedefimiz kanserden korunmak, kanserle gelen erken ölümleri önlemek ve kanser hastalarımızın kaliteli bir yaşam sürmesini sağlamaktır” dedi.

 

DENGELİ VE SAĞLIKLI BESLENME ÖNEMLİ

“Dengeli ve sağlıklı beslenme, hareketli bir yaşam, sigara ve alkol kullanmamak ile kanserden büyük oranda uzak durabiliriz” diyen Korkmaz, şöyle konuştu; “Elimizdeki bilgiler ışığında şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki doğru yaşam tarzı ile kanserlerin en az üçte biri önlenebilir durumdadır. Dengeli ve sağlıklı beslenme, hareketli bir yaşam, sigara ve alkol kullanmamak ile kanserden büyük oranda uzak durabiliriz. Alkol tüketiminde bulunmamak ağız, gırtlak, yemek borusu, barsak, karaciğer ve göğüs kanseri riskini ‘azaltırken’ aşırı kilolu veya şişman (obez) olmak barsak, göğüs, rahim, yumurtalık, pankreas, yemek borusu, böbrek, karaciğer, ileri prostat ve safra kesesi kanseri olmak üzere 10 kanser riskini ‘arttırır’. Bu nedenle sağlıklı kilomuzu koruyup düzenli fiziksel aktiviteyi günlük hayatımızın bir parçası haline getirdiğimiz zaman birçok ortak kanser riskini azaltabiliriz.”

 

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serhat Korkmaz, kanserden korumak için erken teşhisin önemine değindi. Korkmaz, “Bir önemli nokta da erken tanı için mutlaka düzenli kontrollerimizi yaptırmaktır. Bunun için Devlet Hastanelerimizin bünyesinde olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerine (KETEM) uğramanızı ve kontrollerinizi yaptırmanızı istiyoruz. Erken teşhis ile pek çok kanserin önüne geçebiliyor ve tedavilerini yapabiliyoruz. Lütfen erken teşhisi görmezden gelmeyin. Tüm bunlara rağmen kendimiz veya yakınlarımız kanser hastalığına yakalanmış isek unutmamamız gereken bir konu da kanser tedavisini her şekilde, bedel ödemeden alma hakkımızın olduğudur. Devletimiz, kanser hastalarına her türlü imkânı sunmakta ve hastalarımızın tedavisinde ve kaliteli bir ömür sürmesinde gerekli olan tüm hizmeti vermektedir. 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesi ile kanser hakkındaki farkındalığımızın artmasını ve yaşantımızda gerekli değişimleri yapabilmeyi diliyorum” dedi. >>Sümeyra DOĞAR