Kamuda işe alımlar bu Platform üzerinden yapılacak

TAKİP ET

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelerek, yaptıkları çalışmalara dair değerlendirmede bulundu.

EMD Başkanı Turgay Türker, görüşmede medyadaki istihdam problemine ilgi çekerek, etkileşim fakültelerinde eğitim gören öğrenciler ve işsiz gazetecilere destek olmak hedefiyle başlatılan EMD Medya Okulu ve derneğin yayın organı Ekonom dergisine dair bilgi verdi.

Atay da Cumhurbaşkanlığı  İnsan Kaynakları Ofisinin yaşama geçirdiği projelere ilgi çekerek, insan kaynağını etkin planlamanın ve yönetmenin asli bileşenlerinin başında liyakatin yaklaştığını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Recep Tayyip Erdoğan'ın da her fırsatta bu konunun önemine değindiğini hatırlatan Atay, şu değerlendirmede bulundu:

"Mart ayında belirtiler Ekonomi Reform Paketi, bu anlamda son derece kıymetli bir yol haritası çiziyor bizler amacıyla. Bu kapsamda kamu personeline dair işlemlerin tek bir yönetim aracılığıyla yürütülmesi vazifiyeti de Ofisimize tevdi edildi. Bunun en asli göstergelerinden birisi olarak bundan sonra kamuda işe alımların tek adresi, bizim yerli ve milli bir programla geliştirdiğimiz Kariyer Kapısı Platformu'muz. Bu platformla kamu istihdamında fırsat eşitliği ve liyakati önceleyen işe alımların yanı sıra verimliliğin artırılmasını hedefliyoruz."

Bunun gerçekleşebilmesindeki en mühim hususun da iş ilanlarının şeffaf bir şekilde bütün alakalı kesimlerle paylaşılması olduğunu altını çizen Atay, kamu kurumlarında işe alım süreçlerinin bütününün bundan sonra Kariyer Kapısı Platformu üzerinden gerçekleştirileceğini, işe alım süreçlerinin bütününün izlenebilir sisteme sahip olunduğunu anlattı.

Atay, bütün kurumlarda liyakatin öne çıktığı, işe alım süreçlerinin izlenebildiği bir insan kaynağı portalını uygulamaya aldıklarına işaret ederek, "Bu sene sonuna kadar kamuda işe alımların hepsine bu platform üzerinden katkı sağlıyor olacağız. Yani bütün bakanlıklar işe alımlarını Kariyer Kapısı üzerinden yapacak. Bu, hayli vakittir denemeler, pilot çalışmalar yaptığımız bir sistem. Dolayısıyla belediyelerden ve özel sektörden de kullanım amacıyla talepler geliyor." ifadelerini kullandı.

"3 MİLYONA YAKIN KAMU ÇALIŞANIMIZ SİSTEMDEKİ EĞİTİMLERDEN YARARLANABİLİYOR"

"Eğitim Her Yerde" sloganıyla kamuda eğitim seferberliği ilan ettiklerini hatırlatan Atay, buradan hareketle 16 bakanlık özelinde ve bütün bakanlıklar çapında personel eğitim ve geliştirme faaliyetlerinin analiz çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Atay, eğitim gereksinim analizlerinin de yakında biteceğini ve neticelerini her bir bakanlığa bildirerek, sene sonucunda eğitimlerin gerçekleşme düzeyini raporlayacaklarını kaydetti.

Salim Atay, "Kamu personelinin eğitim ve geliştirme faaliyetlerine yönelik gereksinimi karşılamak, bu faaliyetlerin niteliğini ve çeşitliliğini çoğaltmak amacıyla tekrar yerli ve milli bir program olan Uzaktan Eğitim Kapısı'nı yaşama geçirdik. Bu platformumuzu da bütün kamu kurum ve kuruluşlarımızın tüketimine bedava olarak sunduk. Bugün 3 milyona yakın kamu çalışanımız sistem üzerindeki eğitimlerden yararlanabiliyor." verisini verdi.

"TÜRKİYE'NİN DÖNÜŞÜMÜ İNSAN KAYNAĞIYLA OLACAK"

Türkiye'nin insan kaynağı envanterini çıkarttıklarını bildiren Atay, elde edilecek bilgilerle şekillenecek insan kaynağı yönetimsi ve planlamasıyla kamudaki insan kaynağında verimliliğin artırılmasını amaçladıklarını bildirdi.

Atay, geliştirdikleri bu vasıtalar etkin olarak kullanıldığında senelik 54 milyar liralık bir tasarruf öngördüklerine ilgi çekerek şunları kaydetti:

"54 milyar lira simgesel bir rakamdır, yalnızca kamuda geliştirdiğimiz vasıtalarla bizim sağlayacağımız verimliliktir. Türkiye'nin dönüşümünün insan kaynağıyla olacağına inanıyoruz. Bizim yaşama geçirdiğimiz projeler, kamuda insan kaynağı verimliliğini artırırken kamu kaynaklarından tasarruf gerçekleştirmeyi da amaçlıyor. Aynı vakitte sadeleştirme ve standartlaştırma gayretimiz de var."

Türkiye çapında başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere TBMM, bakanlıklar ve onlara bağlı, alakalı ya da koordineli kuruluş ve iştiraklerde yaptıkları KAMU-VERİ Anketi'nin de bu bakış açısının mühim bir aracı olduğuna işaret eden Atay, bayramdan sonra bu anketi özel sektör amacıyla de gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti.

KAMU-VERİ gibi karar alma süreçleri amacıyla kıymetli bilgiler yayınlayan diğer bir çalışma daha olduğunu ifade eden Atay, şu bilgileri verdi:

"ÜNİ-VERİ kapsamında REBİS diye kısalttığımız Rektör Bilişim Sistemi var. Her rektör, üniversitesinden mezun olan öğrencilerin ne kadar sürede, hangi sektörde, hangi ücretle işe başladığını bu sistem üzerinden izleyebiliyor. Üniversitelerimizin seksiyonleri ile iş kuvveti pazarı arasında bir karşılaştırma yapabiliyor, yetkinliklerin doğru iş kollarında kullanılıp kullanılmadığını görebiliyoruz. Bu sistem yönetimlerde çok ciddi bir farkındalık oluşturdu. Üniversite, kendisiyle alakalı bütün bilgileri görebiliyor. Bir seksiyon verimsizse, istihdam seviyesi düşükse bunu görmemezlikten gelmenin kimseye bir yararı yok. Bu hal eğitimden mi kaynaklanıyor, yoksa bugünkü iş dünyasının bir gereği mi bunu analiz etmesini hedefliyoruz. Yönetimlerden, gerekliyse orada insan kaynağı planlamasına gidilmesini bekliyoruz."

"STAJ SEFERBERLİĞİ PROGRAMI'NI GENİŞLETTİK"

Atay, 2020'de yaşama geçirilen ve bu sene 135 bin başvuruya ulaştıkları Staj Seferberliği Programı'na da değinerek, bununla stajı, yalnızca teknik fakültelerde öğrenim gören ya da tanınmış üniversitelerde okuyan öğrencilere tanınmış bir fırsat olmaktan çıkardıklarını, bütün fakülte ve yüksekokulları kapsayacak şekilde genişlettiklerini bildirdi.

Bu sene stajyer havuzunu 27 Nisan itibarıyla işverenlerin erişimine açtıklarını ve öğrencilerin staj tekliflerini almaya başladıklarını açıklayan Atay, işverenlerin sene sonuna kadar staj tekliflerini sunabileceklerini ve öğrencilerin kendileri amacıyla en ideal olduğunu düşündükleri öneriyi kabul ederek stajlarına başlayabileceklerini söyledi.

Atay, şu ana kadar 8 bin 536 öğrencinin kendilerine iletilen öneriyi kabul ederek, staj yapacakları alan ve iş yerlerini seçtiklerine ilgi çekerek, "Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi olarak, her bir çalışmamızla ülke insanının ekonomiyle temasını somut olarak kurmaya gayret gösteriyoruz." diye konuştu.