Kadir Sayın, tekrar düzenlemeye ihtiyaç var!

TAKİP ET

AFSİAD Başkanı Kadir Sayın, en gelişmiş devletleri bile sarsan bu salgında, ülkemizdeki bütün kurumlar gibi iş dünyası da çok zorlu bir dönemden geçmektedir.

Bütün sektörlerde daralma yaşandığı, ticaretin hemen hemen durma noktasına geldiği bu süreçte, iş dünyası ek tedbirler, kendi içinde aldığı pratik çözümler ve devlet tarafından verilen ilave teşvik sistemleri ile ayakta kalmak için büyük çaba göstermektedir.

Ancak bu normalleşme sürecinde iş dünyasına sağlanan desteklerin tekrar gözden geçirilip, kapsam bakımından tekrar düzenlenmesine ihtiyaç vardır. Yapılacak değişimler için bu süreç fırsat olarak görülmeli ve zaman kaybedilmeden gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

Bu kapsamda mevcut duruma şöyle bir baktığımızda, bankaların ticari kredi limit yenilemelerinde maksimum binde 2,5 komisyon alınabileceği hususu, BDDK en son aldığı kararla kanunlaştırılmış olup, bu değişiklikle komisyon alınıp alınmaması bankaların insiyatifine bırakılmıştır. Yönetmelik ya da kanunda yapılacak değişiklik ile bu komisyon ücreti yükü iş insanlarının sırtından alınmalı, iş insanları kullanmadığı kredinin limit güncellemeleri için komisyonlar ödememelidir.

Kişisel Verilerin Korunması kanunu ile ilgili de sıkıntılarımız var. Üretim ve ihracat yapan firmaların bu kanun kapsamı dışında olması gerekir. Üretici firmalar iş kanunun 4857 maddesine göre zaten kişisel verilerini paylaşamaz, devlet yasaklamıştır. Durum bu şekilde olmasına rağmen, Kişisel Verilerin Korunması kanunu üretici firmalara yıllık yaklaşık 80 bin TL. bir danışmanlık ücreti yükü ile bu husus için en az bir personel tahsis zorunluluğu getirmektedir. Bu nedenle, üretici ve ihracatçı firmaların, maliyetlere yansıyan bu yükten kurtulması maksadıyla Kişisel Verilerin Korunması kanunu kapsamı dışında olması için, gerekli çalışmalar bir an önce başlatılmalıdır.

Elektrik ve doğal gaz fiyatlarının belirlenmesinde uygulanan mevcut tarifeler daha da çeşitlendirilerek, üretici ve ihracatçı şirketlerin daha indirimli fiyattan elektrik ve gaz kullanabileceği tarifeler oluşturulmalıdır. Bununla birlikte elektrik ve doğal gaz ödemelerinin de mevcut teşvik sistemi içine alınması için gayret gösterilmelidir dedi