İşte salgında bayram hesabı

TAKİP ET

Ankara, bayramdaki hareketliliğin olay sayısına etkilerini masaya yatırdı. Bayram ardından aşağı yukarı 20 milyon bireyin daha süratle aşılanarak virüse karşı 'dalgakıran' oluşturulması hedefleniyor.

Pandeminin yaz aylarında vardığı nokta ve bayramla birlikte artış beklenilen olay sayısı, aşılama süratının arttırılmasını mecburi kıldı. Bayramdan ileri 1.5 ay amacıylade en az 18-20 milyon şahsa daha ilk doz aşı yapılması gerektiği belirtiliyor.

Amaç, eylül ayına gelindiğinde en az 60 milyonun tamamıyla aşılanmış olmasını sağlamak. Bayramdaki hareketlilikle olayların 10 bine ulaşacağı iddia ediliyor. Bu artışın aşı olmayanlar amacıyla büyük risk meydana getirdiği ifade edildi.

ZAMAN DARALIYOR

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın edindiği bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere hükümette uygulanan değerlendirmelere göre, aşıların etkileri kısmen azalsa da ağır hastalığı ve ölümü yüzde 90 engelliyor. Aşısı sonuçlanmış şahıslar virüs kapsa da hastalığı hafif geçirecekleri belirtiliyor. Fakat yeni dalganın, daha çok aşı olmayanları etkileyeceği ifade ediliyor. Aşı konusu ile ilgili çok geride olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da düşünce önderleri ve muhtarların kampanyaya katkı sağlaması amacıyla çalışma yapılması gerektiği belirtiliyor.

Sonbahara kadar olan 1.5 aylık zamanın aşılama yönünden çok mühim bulunduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, “Virüsle olan yarışı kazanabilmenin tek yolu aşı. Bu kadar yoğun bir hareketliliğin ardındannda 10 gün ileri sayılar çok mühim. Aşılamaya sürat sunarak güze girersek sayıları denetim altında tutabiliriz” dediler.

18 yaş altındaki 22 milyon nüfus ilgi alındığında, aşı olmayanların toplam adedinin 20-30 milyon bandında kalması riskli olarak görülüyor.

Hürriyet