İstanbul'da zam tartışması var

TAKİP ET

UKOME kararlarının yürürlüğe girmesi için, imza sürecinin tamamlanması ve kararın Büyükşehir Belediye Başkanı aracılığıyla onaylanmış olması gerektiğine ilgi çeken TCDD, onaylanmamış kararı hayata geçiren Büyükşehir ile alakalı hukuki süreç başlatılacağını bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü'nde (UKOME) alınan karar doğrultusunda Marmaray'a yüzde 36 zam yapıldı. Böylece tam parkur ücreti 7,75 liradan 12,12 liraya yükselmiş oldu. En kısa yoldaki taşıma ücreti se 5,48 lira olarak belirlendi.

Zamların turnikelerde uygulanmaya başlamasının sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) kararın hukuksuz olduğunu savunan bir açıklama yayımladı:

Zamların hukuksuz şekilde yürürlüğe konulduğunu öne süren TCDD, "24.12.2021 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla İETT, Metrobüs, Metro dahil bütün Toplu Ulaşım hatlarına 6'1ık zam öneriyi yeniden gündeme getirilmiş ve TCDD temsilcilerimiz ile bir arada UKOME Kurulu üyelerinin fazlalığı ile zam öneriyi yüksek bulunarak ,28 zam yapılması tarafında yazılı şerh konulmuştur. Fakat İstanbul Büyükşehir Belediyesi, UKOME Kurulunun çoğunluk itiraz şerhine ve kurumumuzca Başkan onaylı UKOME kararının tarafımıza iletilmeden program yapılamayacağının İBB yetkililerine yazılı ve sözlü olarak bildirilmesine karşın hukuki dayanağı olmayan 6 oranındaki zamlı tarifeyi yürürlüğe koymuştur" ifadelerini kullandı.

İBB: "DEVLET DEDİKODU YAPMAZ"

TCDD'ye ise yanıt, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sözcüsü Murat Ongun'dan geldi. Ongun, sosyal meydada paylaştığı açıklamasında UKOME kararında imzaların sahip olunan olduğunu açıkladı ve "Yüzde 125 zamlı elektrik kullanacak TCDD çok samimiyse ulaşımı ücretsiz bile yapabilir." dedi.