Isparta'da haşhaş tarlaları çiçek açtı.

TAKİP ET

Isparta'nın Gönen ilçesinde, bölge halkının geçim kaynaklarından biri olan haşhaş tarlaları çiçek açtı. Toprak Mahsuller...

Isparta'nın Gönen ilçesinde, bölge halkının geçim kaynaklarından biri olan haşhaş tarlaları çiçek açtı. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) denetimi altında yetiştirilen haşhaş, ilkbaharda beyaz ve mor çiçekler açar. Bitki, mevsim koşullarından oldukça fazla etkilenir ve soğuk ile sıcak hava koşullarından hoşlanmaz. Bu nedenle üreticiler tarafından duruma göre en az iki kez çapalanırken, yazlık ve güzlük dönemlerde ekimi yapılır.

Haşhaş tohumu gıda sektöründe kullanılır ve Türkiye'de ilgili kanun ve yönetmelik çerçevesinde kontrollü ekimi yapılmaktadır. Ayrıca, tıbbi amaçlı kullanımının yanı sıra sofraları da süsleyen haşhaş, kozmetik sanayisinin de vazgeçilmezleri arasındadır.

Türkiye haşhaş üretiminde ilimiz yedinci sırada yer almaktadır. En yoğun haşhaş tarımı yapılan ilçelerimiz Senirkent, Şarkikaraağaç ve Gönen'dir. 2022 yılı TÜİK verilerine göre, ilimizde 22.939 dekar alanda haşhaş üretimi yapılmış ve 642 ton ürün elde edilmiştir.