İKİNCİ SAYISI ÇIKTI !! ŞEHİR POSTASI İLGİ GÖRÜYOR...

TAKİP ET

Afyonkarahisar belediyesi kültür ve sosyal işler müdürlüğü tarafından hazırlanan ve ilki geçen ay piyasaya çıkan şehir postası'nın ikinci sayısı okuyucuyla buluştu

Belediyemizin projelerinde gelinen aşamalar, yatırımlar ve kültürel çalışmaların yer aldığı büyük beğeni toplayan gazetenin ikinci saysıcaklıknda afyonkarahisar valisi mustafa tutulmaz ile özel bir röportaj yapıldı.

şehir postası’nı okumak isteyenler, gazeteyi belediyemizin kültür ve toplumsal işler müdürlüğünün basın birimi’nin yanı sıra başta belediyemizin sosyal tesisleri olmak üzere (veysel eroğlu parkı, karayolları parkı, zafer 03, taş medrese, kadınlar lokali, kültür sanat evi) taşhan ve şehirlerarası otobüs terminali’ne kadar şehrimizin dört bir tarafınca ücretsiz temin edebilirler. Gazetemizi internet üzerinden okumak isteyenler ise https://www.Sehirpostasi.Com/ adresini ziyaret edebilirler.

“afyonkarahisar gelecek vaat ediyor”

afyonkarahisar belediyesi kültür ve toplumsal işler müdürlüğü tarafınca hazırlanan şehir postası gazetesinin ikinci saysıcaklıknda afyonkarahisar valisi mustafa tutulmaz’ı konuk ettik.Afyonkarahisar’ın termali, mermeri, zamanı, kültürü, turizm ve lezzeti ile ülkemizin önemli illerinden birisi olduğunu söyleyen vali mustafa tutulmaz, şehrin karayolunda kavşak noktası olması sebebi ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline geldiğini belirtti. Vali tutulmaz, şehirlerin kendi değerlerini ön plana çıkarmak için tanıtıma büyük örutubet verdiklerini söyleyerek, “afyonkarahisar’ımız gelecek vaat ediyor” dedi.

Afyonkarahisar valisi mustafa tutulmaz, belediyemizin yeni gösterim hayatına başlayan ‘şehir postası’na önemli açıklamalarda bulunmuş oldu. Belediye kültür ve sosyal işler müdürlüğü basın biriminde sorumlu şükrü çubuk ve satılmış akkaş’ın sorularını yanıtlayan vali tutulmaz, şehrin eğitiminden, tanıtımına, sporundan ulaşımına kadar biroldukca mevzu da açıklamalarda bulunmuş oldu.

Türkiye’de gaziantep ile hatay’ın ardından gastronomi alanında 2019 unesco “yapıtcı şehirler ağı”na afyonkarahisar da dâhil oldu. Afyonkarahisar’ın gastronomi şehri olması mevzusundaki düşüncelerinizi, bundan sonra yapılması ihtiyaç duyulan çalışmaları değerlendirebilir misiniz?

Afyonkarahisar tarihiyle, kültürüyle, doğal güzellikleriyle, mermeriyle, termaliyle fazlaca varlıklı bir il. Ama aslolan zenginliği mutfağında. Farklı ve çeşit seçeneği bolca bir yiyecek kültürü var. örneğin 18 yemeğin sıra yemeği olarak bir gecede yenildiği bir il afyon. Lokantalarda olmayan çok sayıda farklı lezzet var bu şehirde. Bu kültürün tescillenmesi gerekiyordu. Unesco’nun bu zenginliği görmesini sağlamış olduk ve ilk başvurumuzda gastronomi alanında tescil aldık. Afyonkarahisar yol üstü turizmi aracılığıyla aslen bazı lezzetlerini tanıtmış durumda. Sucuk afyon’da yenir, geçerken lokum alınır idraksı mevcut. Bu idrakyı genişletmeli ve aslen buz dağının görünmeyen kısmı misali geçerken tadılan lezzetlerin daha fazlasının şehir merkezinde olduğunu göstermemiz gerekiyor. El birliği ile gastronomi tescilini aldık büyük bir kazanım ama asıl zamanç bundan sonrasında başlıyor. Bizim bu ağda kalıcı olmamız gerekiyor. şuanda dünyada 36 şehirden biri olduk. Bu unvanın antep’i nasıl değiştirdiğine herkes şahidiz. Inşallah yakında afyon’u da aynı şekilde değiştirdiğini hep beraber göreceğiz. Bu aşamada yurttaşlarımıza özelliklede esnafımıza efsunk görev düşüyor. Artık dünyayı afyon’da misafir edeceğiz. Yerellikten kurtulmalı ve dünyaya hitap eder konuma gelmeliyiz. Karşılama, lezzetlerin sunumu, ilgi ilgi ve aynı alaka ve nezaketle gelen misafirleri uğurlama konusunda çalışmalıyız. Farklı lezzetler denemeli ve menüleri de bu doğrultuda çeşitlendirmeliyiz. şehir olarak bu işi sahiplenirsek, bu ağın öneminin bilincinde hareket edersek başarılı oluruz. Bugünü değil geleceği bir 10 yıl, 20 sene sonrasını hayal etmeliyiz. Alt yapı var, yol belli, hedef belli yalnızca o hedefe kilitlenmek ve gereğini yapmak kaldı. Ben bütün hemşerilerimden bu mevzuda yardımcı beklediğimi anlatım etmek istiyorum.

Afyonkarahisar’a atandığınızda ne htiniz ve öncesinde afyon’la ilgili bilginiz var mıydı? Gelmeden önce iyi mi bir afyon hayal ettiniz? Buna mukabil geldiğinizde iyi mi buldunuz?

Afyonkarahisar aslen her zaman gelip geçtiğim bir ildi. Yolumun üstü denir ya işte tam da öyle bir il. önceleri ankara’da üniversite eğitimi almış olduğum yıllarda, 32 yıllık bürokrasi hayatım boyunca de memleketim olan antalya’ya giderken bir şekilde afyonkarahisar’dan hep geçtim. Hatta çoğu vakit burada mola verirdik. Sucuk ekmek özellikle yol üstünden geçenler için en fazlaca tercih edilen lezzetlerden. Bizde genelde ankara’dan antalya yolculuğuna çıktığımızda çocuklarım seyahat başlamadan “baba afyon’da sucuk ekmek yiyelim” diyerek mola yerimizi en başından belirlerlerdi. Afyonkarahisar gelip geçerken gördüğüm, planladığım ve beklediğimden de farklı ve özel bir il. Aslına bakarsak buraya geçerken uğrayanlar, şehir merkezine girmeyip lezzetlerini, güzelliklerini keşfetmeyenler çok şey kaybediyor. Ben bu potansiyeli ilk günden itibaren fark ettim. Ama açıkça söylemek istiyorum ki gelip geçerken uğradığım afyonkarahisar ili ile görev yaparken tanımış olduğum afyonkarahisar çok farklı.

Afyonkarahisar’ın tanıtımında sizin göreve gelmenizden itibaren büyük bir gelişim yaşandı. Bundan sonraki süreçteki hedefleriniz nelerdir?

Tanınmak, bilinmek, zihinlerde olumlu imajla yer almak geldiğimiz çağda olmazsa olmaz bir vaziyet. Günümüzde ulaşım kolaylaştı, toplumsal medya yaşamımızın bir parçası oldu. Hal bu şekilde olunca da bilgiye ulaşmak, yeni yerler keşfetmek artık gmeşhurk yahut haftalık planlar içinde yer almaya başladı. Insanoğlu araştırıyor, okuyor ve bir yerlere gitme ihtiyacını böyle gideriyor. Yani devamlı gündemde tutulan bir yer insanlar tarafınca merak ediliyor ve rota burası oluyor. Alaka artınca da daha fazla şahıs ziyaret ediyor. Bu genellikle sosyal medya ile oluyor. Iyi bir yerde yemek yiyen bir şahıs bunu paylaştığında, bir de yorum eklediğinde bu mekân dört gözle beklenen bir yer oluveriyor. Artık herkes sosyal medyada yaşıyor. Günün efsunk bir bölümü burada geçiyor. Zira göreve geldiğim andan itibaren şöyle düşündüm. Ben 32 yıldır bu ilden bir şekilde geçiyorum ama bu potansiyeli görmedim, ayrım etmedim. Ben fark etmediysem öteki insanlarında efsunk bir bölümü farkında değildir düşüncesi ile tanıtım çalışmalarına start verdim. Nasıl olur, ne yapmalı derken öncelikle valiliğimizin sosyal medya hesaplarını hareketlendirdik. Her gün bir değerimizi tanıtmaya başladık. Böyle de yetinmedik. Amme çatısı altında sivil düşünce ile hareket eden bir tanıtım ofisi oluşturduk. Visit afyon web sitesi, mobil tatbik ile desteklendi ve tanıtım çalışmalarına hız verdik. Fenomenleri ağırladık, çok rakamda program çekimi yapıldı, yabancı konukları ağırladık, gezdirdik ve rehberlik ettik. 2 yılda önemli bir aşama kaydedildi ve artık aslına bakarsak bu çalışmanın meyvelerini de ağır ağır almaya başladık. Bugün birfazlaca il bizim yaptığımız bu çalışmayı kendi illeri için uyarlamaya başladı. 2 yıl önceki afyon ile bugünkü afyon kesinlikle aynı değil. Bundan 2 sene sonrasında daha da iyi olacak. Afyonkarahisar tanındıkça ilgi gün geçtikçe artıyor. Daha fazla kişi misafir oluyor, daha çok kişi gelip gezip, görüyor.

Afyon öğrenim listesinde nasıl? Sizce başarılı mı? Başarıyı artırmak için neler yapılmalıdır?

Eğitim en çok örutubet verdiğim alanlardan birisi. Bu alanda ne makalek ki istenilen düzeyde değiliz. Okul, ekipman, öğretmen rakamsı ve öteki alanlarda oldukca iyi bir konumdayız. Noksan olan şey ise birazcık gayret ve başarıya inanmak. Okumanın eğitimin başarıya yetişmesinda olmazsa olmaz unsurlardan birisi olduğuna inanıyorum. Düzenli kitap okuyan her öğrencinin sınavlardan korkmayacağını, girdiği her sınavda başarılı olacağını düşünüyorum. Tahsil sıralaması girilen sınavlar ile ölçülüyor. Afyonkarahisar çok başarsıcaklıkz bir il değil ama eğitim toplumunun biraz daha gayretli ve bir eğitim neferi olarak daha çok çalışması gerekiyor. çocuklarımızı okumaya, kitaplara daha fazla alıştırmalıyız. Teknoloji ne yazık ki bizleri kitaplardan uzaklaştırıyor. Bu konuda ayrımındalık oluşturmak amacıyla 2 kere üst üste kitap fuarı düzenledik. Bu sene yine açmayı planlıyoruz. Okuyan gençlerimiz, çocuklarımız başarıyı da yakalayacaktır.

Afyon’da en fazlaca örutubet verdiğiniz konu nelerdir?

Tanıtım, eğitim, yatırım,vazife sezon süresince üzerinde en fazlaca durduğum hususlar oldu. çünkü ben bu ilde noksan olan ve geliştirilmesi gereken alanların bu mevzular bulunduğunu düşünüyorum. özellikle tanıtım mevzusu. Kabuğunu kıramamış bir il olan afyonkarahisar yavaş yavaş kabuğunu kırmaya başladı. Yapılacak çalışmalar ile inşallah bambaşka bir il olacak. önümüzdeki 10 senelik zamançte kendisinden en çok bahsettirecek illerden birisi afyonkarahisar olacak. öğrenim konusunda da ümit ederim istenilen düzeye ulaşırız. Yatırımlar konusunda iş insanlarımız üzerlerine düşen rolü yapıyor. Her vakit söylediğim gibi her zaman iyinin daha iyisi vardır. Bizim çabamız da en iyiyi bulmak istikametünde olmalı.

Afyonkarahisar’da geride bıraktığınız vazife süreniz boyunca ilimizle alakalı izlenimleriniz nedir?

Afyonkarahisar’ı arasında yaşayanlar değil de dışarıdan gelip geçenler daha iyi gözlemleyebiliyor. Afyonkarahisar son dönemlerde hızla açınma yayınlayan ve aslında bu alanda atak yapan bir il. Deniz turizmi haricinde turizmin her türlüsüne uygun bir il. Gün geçtikçe ulusal basında ve gündemde daha fazla yer alan ve aslen var olan değerleri yeni yeni bilinen bir şehir. Ben önümüzdeki süreçte daha da iyi olacağını düşünüyorum ve buna inanıyorum. Afyonkarahisar gıdanın başkenti, termalin yıldızı, gastronomi şehri, tarihte biroldukça devletin yargı sürdüğü 5 bin senelik geçmişe haiz bir il. Aynı zamanda ülkemize en çok katma kıymet sağlayan illerden birisi afyonkarahisar’dır. Afyonkarahisar üretimiyle ve ihracatıyla ülkemize en fazlaca girdi sağlayan illerden birisidir. Mermer ve yumurta ihracatında başı çeken illerden birisiyiz. Bununla birlikte haşhaş, patates, kiraz, vişne üretiminde türkiye’de üst sıralarda yer verilmiştir. Gün geçtikçe artan ihracat rakamları ile türkiye’nin göz bebeği bir il olmaya adaydır. Ben bütün vatandaşlarımızı afyonkarahisar’ı keşfetmeye, gezmeye, damakları tatlandıran benzeri olmayan lezzetleri tatmaya, termalde şifa ve refah bulmaya, frig vadisinde 3 bin sene öncesine gitmeye, akdağ’da yeşilin ve mavinin tonlarında dinlenmeye davet ediyorum.

Hayalini kurduğunuz yapmayı çok arzu ettiğiniz bir proje var mı?

Iyi, güzel ve topluma yarar sağlayacak, yüzlerdeki gülümsemeyi artıracak her türlü proje benim için önemli ve değerlidir. Yapmak istediklerimin efsunk bölümünü afyonkarahisar için hayata geçirdim. Bir fark, bir sinerji yakalandığını düşünüyorum. Gönlümden geçen afyonkarahisar’ı tam anlamıyla bir marka şehir yapabilmektir. Artık şehirler ülkelerinde önüne geçmeye başladı. Hepimiz afyonkarahisar’ı dünyanın tanıdığı, bilmiş olduğu, merak etmiş olduğu, gelmek istediği, fanatik kaldığı bir şehir yapma gayretindeyiz. şehrimizin marka değerini çoğaltmak için her gün farklı bir etkinlik meydana getirmeye çalışıyoruz. şehrimizin mevcut değerlerini biliyoruz, bu değerlerin benzerlerinden ayrımını biliyoruz, başarılı olabileceğimiz alanları biliyoruz geriye sadece bu değerleri daha bilinir hale getirmek kalıyor. Marka şehir olmak uzun bir uğraş gerektiren, profesyonel bir anlakla ele alınması ihtiyaç duyulan, şehirde yaşayanlarca paylaşılan değerlerden oluşan ve bütün paydaşlar tarafınca sahiplenilip geliştirilen bir müddetç olarak ele alınmalıdır. şehrimize bir marka görüntüı yapmaya çalışıyoruz. Burada çok fazla marka kıymeti ürün var. Termal önemli bir turizm markası. Ulusal çapta çok sayıda marka şehire haiz olan ülkeler daha hızlı gelişmekte ve kalkınmaktadır. Bizde hem ülkemiz adına hem de afyonkarahisar’ı kalkındırmak adına marka şehir terimina örutubet veriyoruz.

Afyonkarahisar’da basketbol, voleybol ve futbolda son yıllarda güzel gelişmelere şahit oluyoruz. Bu konudaki görüşlerinizi alabilir miyiz?

Afyonkarahisar hem de bir spor şehri. Her sene çok sayıda spor müsabakasına ev sahipliği yapıyor, birçok ekipın kamp merkezi oluyoruz. Bu sayılar giderek artış gösteriyor. Afyonkarahisar termal otelleri ve iklimi ile hem spora hem de kamp oluşturmaya fazlaca elverişli bir il. Termal oteller bölgesinde inşa edilen spor kompleksi spor turizmi alanında hareketliliği artırdı. Amme kurumları, belediye ve iş adamlarımızın desteğiyle sporda ve takımlarımızda bir canlanma yaşandı. şehrin hedefe kilitlenmesi takımlara desteği olumlu sonuçlar getirdi. Futbolda geçen yıla nazaran üst ligde kalıcı olamadık fakat yine aynı başarıya ulaşacağımıza inanıyorum. Burada eleştirmek istediğim husus futbolda günü kurtarma çabasındayız ne yazık ki. Verilen amme desteği var ve alt yapıdan yeni futbolcular yetiştirmeden mevcut geliri masraf yoluna gidiliyor. Böyle uzun süreli bir tempo olmaz diye düşünüyorum. Futbolda alt yapıyı güçlendirmeli ve gençleri yetiştirmeliyiz. Voleybol ve basketbolda güzel bir sinerji yakalandı. özellikle basketbolu afyonkarahisar çok sevmiş oldu. ümit ederim bu destekler artarak sürer. Ben bütün ekiplerımızı kutluyorum. Emeği geçen yöneticileri ve teknik heyeti kutluyor, başarılar diliyorum. Spor şehrimizin tanıtımı açısında da önem arz ediyor. Destekleyelim, sahip çıkalım ve kalıcı olalım.

Sayın valim, en sevmediğiniz, benimsemediğiniz konu nelerdir?

çalışmayı çok seven, vaktinin hemen hemen her bölümünü bereketli geçirmeye çaba eden bir şahıs olarak en sevmediğim husus iş terbiyeının olmamasıdır. çünkü iş terbiyeının olmaması ve bununla beraber gelen tembellik biroldukca zararlı huyun başlamasına da niçin olmaktadır. Bir süre belli görevlerde hizmet veren kişiler artık belli kalıplar oluşturuyor ve rutin bir çalışma düzeni başlıyor. Genellikle de oluşan bu kalıplardan dışarı çıkılamıyor. Halbuki bizlerin yeniliklere aleni, üreten, farklı düşünen, bulunduğu konuma değer katan bireyler olmamız gerekmektedir. çalışan, üreten, işten kaçmayan, araştıran, eleştirel düşünebilen, yorulmadan, bıkmadan çabalayan bireyler ile hem başarılı işler yapabilir aynı zamanda bu ülkeye değer katabiliriz. Bizim toplum olarak, bireyler olarak iş terbiyeı kavramını iyi özümsememiz ve bu terbiyeı yaşamımıza uygulamamız gerekmektedir.

Halkla olan ikili ilişkilerinizi iyi mi değerlendiriyorsunuz?

Bazı insanlar beraber çalışılmak istenmeyen kişilerdir. Ben öyle biri olmadığımı düşünüyorum. Bugüne kadar çoğu zaman çalışılmak istenen ve çalışırken de sevinçli olunan bir idareci oldum. Bunun kamu kurumları başta olmak üzere camianın geneline yansıdığını düşünüyorum. Bugüne dek fırsat bulduğum her an halkla iç içe oldum. Ya köylere gittim yahut esnaf, iş yeri ziyareti gerçekleştirdim. Herkesi, her kesimi dinleme gayretindeyim. Randevu almak, görüşmek yada ziyaret etmek isteyen herkese kapımız her zaman açık. Ben her toplantıda çalışma arkadaşlarıma da sık sık söylerim. Bizler vatandaş var fazlaca varız. Bu makamlarda yurttaşlara hizmet ettiğimiz ölçüde varız ve gayemizde bu olmalı. Vatandaş huzurlu ve mutlu ise daha mutlusu ben olurum. Bugüne kadar vatandaştan negatif bir geri dönüş almadım. ümit ederim bundan sonraki zamançte de iyi bir intiba bırakabilirim.

Ulaşılabilir bir vali olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Bugüne kadar ben valilik makamına geldim geri döndüm, vali bey bana buluşma vermedi diyen biri ile karşılaşmadım. Benimle çalışan arkadaşlarım da bilirler ben her fikre, her görüşe, her talebe, isteğe açık bir insanım. Insanoğluı dinlemeyi, onlardan yeni fikirler, yeni görüşler öğrenmeyi seviyorum. Kapılarımı da hiç kimseye kapamadım. Ben kendi adıma ulaşılabilir bir vali olduğumu düşünüyorum. Iş yoğunluğumdan dolayı buluşma veremediğim vatandaşlarımıza her ayın 15’inden sonraki ilk salı günü halk toplantısı yaparak geniş vakit ayırıyor ve onları dinliyorum. Kuruluş müdürlerimi de yanımda bulundurarak sorunlara, taleplere anında çözümler üretiyoruz.

Sayın valim, gençlere önereceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Gençlerde gözlemediğim husus umutsuz olmaları. Kendi yaşamımdan örnek verirsem; ben köyden çıktım, okuyarak ve çalışarak bu mertebeye kadar geldim. Ankara’ya gittiğimde bir tane bile arkadaşım yoktu. Ara sıra şunu derler torpilsiz yaşam birazcık zor diye. Aslına bakarsak hiç de öyle değil. Bence insanın torpili kendisidir. şayet siz iyi çaba edip, çalışıp, hedef koyup, o hedeflere odaklanırsanız göreceksiniz başarı da bununla beraber gelecektir. Ben antalya’nın bir ilçesinden 11 yaşında yatılı olarak çıktım. Burdur’da liseyi, ortaokulu okudum. O dönemde gözde olan bölümler arasında siyasi vardı. Ben yıllar öncesinde bu makamın hayalini kurmuştum ve hedefim gayretim ve çalışmamla çok şükür gerçekleşti. Ben bunu yaşadım. Sizde hedefinizi iyi koyup o hedefe odaklanın. çalışma hayatım süresince her makamda çalışma imkânı buldum. Bunların bir kısmı kendi isteğimdi, bir kısmı da görevlendirme şeklinde oldu. Her bulunmuş olduğum görevibaşarıylayapmaya çalıştım. En sevmediğim ve bu görev de nerden çıktı söylediğim, yerine göre uykusuz kalmış olduğum görevlerde oldu. Ama ben her bulunmuş olduğum görevden kendime büyük deneyim sağlayarak çıktım. Yani şunu bahsetmek istiyorum yeter ki başarı elde etmeyi bilin. Kişisel gelişim, ülkeye hizmet anlamında kendinize iyi kazanımlar sağlayın. şunu da ihmal etmeyin fırsatlar önünüze çıktığında hazırlıklı olmalsıcaklıknız. Yaşam bana şanslar getirdi fakat bende o şanslara hazırlıklıydım. Sizlerin de önünüzde çeşitli sınavlar var. Hangi alanda olacaksanız olun önünüze gelecek fırsatlara hazır olun.

Belediyemizin yayın organı olan şehir postası gazetemiz hakkında düşüncelerinizi alabilir miyiz?

şehir postası gayet başarılı bir çalışma olmuş. Emeği geçenleri kutluyorum. Basının güçlenmesi, basın yayın organlarının sayısın artması şehrimize özelliklede şehrimizin tanıtımına artı değer katmaktadır. Ilk sayısında başarılı bir iş çıkaran şehir postası ekibi umarım bundan sonraki sayılarında da benzer çalışmalara imza atar. şehrimizin zamanı, kültürel ve naturel güzelliklerinin de tanıtılacağı nice sayılar ile okuyucuları ile buluşmasını diliyorum.