İçişleri Bakanlığı PCR testi genelgesi yayımladı

TAKİP ET

İçişleri Bakanlığı PCR testi zorunluluğuyla alakalı genelge yayımladı. Genelgede konser, tiyatro gibi etkinlikler ve uçak-otobüs yolculuklarında 6 Eylül'den itibaren PCR testi zorunluluğu getirildiği belirtildi

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine "Bazı Faaliyetler amacıyla PCR Testi Zorunluluğu" konulu genelge gönderdi.

İçişleri Bakanlığı'ndan aracılığıyla yayımlanan  genelgede " Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında 19 Ağustos 2021 tarihinde toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde salgının ülkemizdeki seyri, aşılama faaliyetlerinde kat edilen uzaklık, yerli aşı geliştirilmesine yönelik çalışmalar ve aşılama faaliyetlerine dair toplumun birtakım kesimlerinde gözlenen tereddüt hususları Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak ele alınmış ve alttaki tedbirlerin yaşama geçirilmesine karar verilmiştir.

1. Aşılama çalışmaları gönüllülük esasına göre yürütülmeye devam edilmekle bir arada aşıya karşı tereddüt amacıylade olan kesimlerin endişe ve tereddütlerini gidermeye yönelik bilgilendirme ve rehberlik faaliyetlerine vali ve kaymakamların koordinasyonunda ağırlık verilecektir. Bu nedenle alakalı kamu kurum ve kuruluşlarının, ulusal yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, muhtarların ve düşünce önderlerinin katılması ve desteği sayesinde geniş tabanlı çalışmalar yürütülecektir.

2. 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan bireylerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşlarımızın toplu olarak olduğu faaliyetlere katılmasında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilecektir. Bu çerçevede işletmeciler/organizatörler aracılığıyla etkinliklere girişte HES kodu üzerinden bireylerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid­19 hastalığı ardından bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) ya da azami 48 saat evvelce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacaktır. Birey hastalığı geçirmemiş ya da aşılı değil ya da negatif PCR testi yok ise faaliyete katılmasına müsaade edilmeyecektir.

3. Aşısız ya da hastalığı geçirmemiş bireylerin özel vasıta hariç uçak, otobüs, tren ya da başka toplu ulaşım vasıtalarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler amacıyla de negatif sonuçlu PCR testi bulunmalıdır. Bu çerçevede 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren seyahat firmalarınca araca kabul adımında HES kodu üzerinden bireylerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid­19 hastalığı ardından bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) ya da azami 48 saat evvelce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacaktır. Birey hastalığı geçirmemiş ya da aşılı değil ya da negatif PCR testi yok ise bu bireylerin seyahatine müsaade edilmeyecektir.

4. Valilikler/kaymakamlıklarca illerinde/ilçelerinde bireylerin toplu olarak olduğu başka etkinlikler ya da faaliyetlerden faydalanacak hastalığı geçirmemiş ya da aşısız şahıslar amacıyla İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla HES kodu üzerinden PCR test denetimi zorunluluğu getirilebilecektir.

5. Salgın süreci ile bir arada uzaklık kuralı doğrultusunda imtina edilen sarılma ve tokalaşma aynısı davranışların bilhassa son dönemde toplum amacıylade yaygınlaştığı görülmektedir. Kültürümüzün bir parçası olmakla bir arada salgınla mücadele sürecinde salgının yayılımını artıran tokalaşma/sarılma gibi faaliyetlerden bir müddet daha uzak durulmasının öneminin vatandaşlarımıza hatırlatılmasına yönelik çalışmaların vali ve kaymakamların koordinasyonunda devam ettirilmesi gerekmektedir. " denildi.

pcr testi nedir pcr testi pcr testi nasıl yapılır pcr testi zorunluluğu pcr testi ücretli mi