Human Trafficking Nedir?

TAKİP ET

Human Trafficking, İnsan ticareti, tacir veya başkaları için zorla çalıştırma, cinsel kölelik veya ticari cinsel sömürü amacıyla insanların ticaretidir.

Human Trafficking nedir? iBu, zorla evlendirme bağlamında bir eş sağlamayı, veya organ veya dokuların çıkarılmasını, taşıyıcı annelik ve yumurtanın çıkarılması dâhil kapsayabilir. İnsan ticareti bir ülke içinde veya ulus ötesi olarak gerçekleşebilir. İnsan ticareti, mağdurun baskı yoluyla hareket haklarının ihlali ve ticari sömürü nedeniyle kişiye karşı işlenen bir suçtur. İnsan ticareti, özellikle kadın ve çocuk ticaretidir ve kişinin bir yerden başka bir yere taşınmasını gerektirmez.


Human Trafficking Nedir?
Human Trafficking, İnsan kaçakçılığı (insan kaçakçılığı ve göçmen kaçakçılığı olarak da adlandırılır), kaçakçılığı yapılan kişinin rızası ile karakterize edilen ilgili bir uygulamadır. Kaçakçılık durumları, baskı ve sömürü yoluyla insan ticaretine dönüşebilir. İnsan ticareti mağdurları, zorlama eylemleri yoluyla kendi iradelerine karşı alıkonulur ve tacir veya başkaları için çalışmaya veya onlara hizmet vermeye zorlanır.
 
Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) göre, tek başına zorla çalıştırma (insan ticaretinin bir bileşeni), 2014 yılı itibarıyla yılda tahmini 150 milyar dolar kâr sağlıyor. 2012'de ILO, 21 milyon kurbanın günümüz köleliğine hapsolduğunu tahmin etti. Bunların 14,2 milyonu (% 68) işgücü için sömürüldü, 4,5 milyonu (% 22) cinsel istismara uğradı ve 2,2 milyonu (% 10) devletin zorunlu kıldığı zorunlu çalıştırmada sömürüldü.  Uluslararası Çalışma Örgütü, çocuk işçilerin, azınlıkların ve düzensiz göçmenlerin daha aşırı sömürü biçimleri için önemli risk altında olduklarını bildirdi. İstatistikler, dünyadaki 215 milyon genç işçinin yarısından fazlasının, zorla seks işçiliği ve zorla sokaklarda dilencilik gibi tehlikeli sektörlerde bulunduğunu gösteriyor.  Etnik azınlıkların ve oldukça marjinalleşmiş insan gruplarının deri tabaklama, madencilik ve taş ocağı işleri gibi en sömürücü ve zarar verici sektörlerin bazılarında çalıştığı tahmin ediliyor. 
İnsan ticareti, uyuşturucu ticareti ve silah kaçakçılığının ardında dünyanın en büyük üçüncü suç endüstrisidir ve uluslararası suç örgütlerinin en hızlı büyüyen faaliyetidir.
 
İnsan ticareti, uluslararası sözleşmeler tarafından insan haklarının ihlali olarak kınanmaktadır. Ayrıca insan ticareti Avrupa Birliği'nde bir yönetmeliğe tabidir.  ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan bir rapora göre, konu insan kaçakçılığı ve zorla çalıştırmaya karşı koruma sağlama söz konusu olduğunda Beyaz Rusya, İran, Rusya ve Türkmenistan en kötü ülkeler arasında yer alıyor.
  
İnsan ticareti yerel veya yerel düzeyde meydana gelebilmesine rağmen, Birleşmiş Milletler tarafından İnsan Ticaretinin, özellikle Kadın ve Çocuk Ticaretinin Önlenmesi, Bastırılması ve Cezalandırılması Protokolü'nde (ayrıca İnsan Ticareti Protokolü veya Palermo olarak da anılır) kabul edildiği üzere, uluslararası sonuçları vardır. Protokol), 25 Aralık 2003 tarihinde yürürlüğe giren BM Sınıraşan Organize Suçlarla Mücadele Sözleşmesi (CTOC) kapsamında uluslararası bir anlaşma. Protokol, CTOC'yi tamamlayan üç tanesinden biridir.  İnsan Ticareti Protokolü, insan ticareti konusunda yarım yüzyılı aşkın süredir ilk küresel, yasal olarak bağlayıcı belgedir ve insan ticaretinin tanımı üzerinde mutabık kalınan tek belgedir. Amaçlarından biri, bu tür insan ticaretinin soruşturulması ve kovuşturulmasında uluslararası işbirliğini kolaylaştırmaktır. Bir diğeri, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde belirtildiği üzere insan ticareti mağdurlarını korumak ve haklarına tam saygı göstererek onlara yardım etmektir. 117 imzacıya sahip olan ve Kasım 2018 itibariyle 173 partinin bulunduğu İnsan Ticareti Protokolü, insan ticaretini şu şekilde tanımlamaktadır:
 
(a) [...] tehdit veya güç kullanımı veya diğer baskı türleri, kaçırma, dolandırıcılık, aldatma, gücü kötüye kullanma yoluyla kişilerin işe alınması, taşınması, nakledilmesi, barındırılması veya alınması veya sömürü amacıyla başka bir kişi üzerinde kontrole sahip olan bir kişinin rızasını elde etmek için savunmasızlık veya ödeme veya yardım alma veya verme durumu. Sömürü, asgari olarak, başkalarının sömürülmesini veya fuhuşunu veya diğer cinsel istismar biçimlerini, zorla çalıştırmayı veya hizmetleri, köleliği veya köleliğe benzer uygulamaları, esaret veya organların çıkarılmasını, manipüle edilmesini veya yerleştirilmesini içerecektir;
(b) Bu maddenin (a) alt paragrafında belirtilen amaçlanan sömürü için insan ticareti mağdurunun rızası, alt paragraf (a) 'da belirtilen yöntemlerden herhangi biri kullanıldığında ilgisiz olacaktır;
(c) Bir çocuğun istismar amacıyla işe alınması, taşınması, nakledilmesi, barındırılması veya alınması, bu maddenin (a) bendinde belirtilen yöntemlerden herhangi birini içermese bile, "insan ticareti" olarak kabul edilecektir. makale;
(d) "Çocuk", on sekiz yaşın altındaki herhangi bir kişi anlamına gelir.

Kaynak : Özgün Bilge