Hindistan'da ölülerin yakıldığı yer yetersiz kalıyor

TAKİP ET

Hindistan'da COVID-19 salgınının ikinci dalgası tüm süratiyle devam ederken, başşehir Delhi'de polis, ölülerin yakıldığı açık alanların yetersiz kaldığını belirterek yetkililerden yeni yerler göstermesini istedi.

Koronavirüsün süratle yayıldığı bölgelerde hastaneler, morglar ve ölülerin geleneksel usulde yakıldığı krematoryumların kapasitesi yetersiz kalıyor.

Son resmi rakamlara göre 1,3 milyar nüfuslu ülkede Perşembe itibariyle günlük vakalar 386 bin 452 ile dünyada şu ana kadar görülen en yüksek günlük artış rekorunu kırdı ve ülkede salgının başlangıcından bu yana hastalığa yakalananların adedi 18 milyonu geçti.
Yine Perşembe günü itibariyle bir günde ölenlerin adedi ülke genelinde 3500 olurken, başşehir Delhi de aşağı yukarı 400 ile en yüksek günlük Covid ölümünü yaşadı.
Delhi Güvenlik Müdürlüğü’nden üst düzeyde bir polis, normal olarak cenaze işlemlerinin yapıldığı krematoryumların Covid’den ölenlerin yakılmasına yetişemediğini bu amaçla yeni yerler açılmasını istediklerini söyledi.

Hükümete sert eleştiriler
Salgına karşın geçen haftalarda seçim kampanyalarına ve yüzbinlerce bireyin toplandığı Kumb Mela dini kutlamalarına izin veren Hindistan merkezi hükümeti salgınla mücadelenin idaresi konusu ile ilgili çok sert eleştirilerle karşı karşıya.

Ancak Hindistan Sağlık Bakanı Harsh Vardhan, dün hükümetin çizgisini savunarak, hala nüfusa göre ölüm oranının en düşük bulunduğu ülke olduklarını ve oksijen stokunun vatan dışından gelenler ve başka kaynaklardan gelen desteklerle “yeterli” düzeyde bulunduğunu öne sürdü.

ABD’den Hindistan’a gönderilen acil tıbbi yardım malzemesinin ilk partisi bugün ülkeye ulaştı. ABD yardımının içersinde yüzlerce oksijen konsantre eden cihaz, solunum cihazı ve başka malzeme var.

Çare kapanma ve süratli aşılama
Uzmanlar ise sıkı bir kapatma ve süratli bir aşılamanın tek çıkış bulunduğunda ısrarlı.
Cumartesi gününden itibaren Hindistan’da 18 yaşın üzerindeki tüm erişkinlere aşılama başlıyor. Ancak dünyanın en büyük aşı üreticilerinden biri olmasına karşın Hindistan’ın tahminen 800 milyonluk erişkin nüfusuna yetecek kadar aşısı yok.

Bazı eyaletlerde aşı sorunu doğduğu tarafında haberler geliyor.
Hindistan’ın mali merkezi ve 20 milyon bireyin yaşadığı mega şehir Mumbai’de aşılama kampanyasına, aşı stokunun yetersizliği gerekçesiyle üç gün ara verildi.Mumbai belediye encümen azası Ashwini Bhide, Twitter mesajında, şehirteki aşı stokunun şuanlık 45 yaş ve üzeri nüfus amacıyla kullanılacağını, 18 yaş üzeri amacıyla aşılamanın aşı stokları bitirildiğinde başlatılacağını söyledi.