Helal Helaldir Haram Haramdır - Lokman Özkul

TAKİP ET

Dinde helaller de bellidir , haramlar da. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih hadis-i şeriflerde ifade edilmiştir. Helaller oldukça geniştir.

Dinde helaller de bellidir , haramlar da. Kur’an-ı Kerim’de ve sahih hadis-i şeriflerde ifade edilmiştir. Helaller oldukça geniştir.  Yüce Allah,  A'râf  Suresi 31. Ayette;

‘’Yiyiniz, içiniz  lakin israf etmeyiniz. Çünkü O, israf edenleri sevmez’’ buyurmaktadır. Bu ayette, Allah’ın yasakladıkları dışında (domuz eti, alkollü içecekler gibi..) yeme içmenin helal ve mübah olduğundan bahsediliyor. Yalnız israfı yasaklıyor, doğal olarak da israf haram oluyor. O kadar helal yiyecek içecek dururken, yasak olan domuz etine ve içkiye gitmenin de bir anlamının olmadığını düşünüyorum.  Bediüzzaman Said Nursi de;

 "Helâl dairesi geniştir, keyfe kâfi gelir. Harama girmeye hiç lüzum yoktur."

Diyerek harama yönelmenin lüzumsuz ve anlamsızlığını ifade ediyor.

Kutsal kitabımızda hüküm bildiren ayet-i kerimelerde, haramların önemli bir kısmı ifade edilmiştir. Misal verecek olursak;
’Yine onlar ki, Allah ile beraber başka bir ilaha yalvarmazlar, Allah'ın haram kıldığı cana haksız yere kıymazlar ve zina etmezler. Bunları yapan günahı(nın cezasını) bulur’’. (FURKAN/68)
Bu ayette üç hüküm birden bulunmaktadır. İlk olarak, Allah’tan başkasının  ilah edinilmemesi, ikinci olarak haksız yere cana kıyma, adam öldürme, üçüncü olarakta, zina edilmemesi.
Ayet-i Kerime son derece açık, şimdi bunları kalkıp da bazı insanlar helal ve meşru gibi gösterirse ve dahi haram olmadığını iddia ederse, o zaman onların İslam’da nasibi yoktur.
 
İslam dininin konuyla ilgili prensibi şudur: “Helale haram, harama helal demediği sürece işlediği hiç bir günahtan dolayı kişi kâfir olmaz.”
Günah işlemek ayrıdır, haramı helal saymak ayrıdır. Allah’ın helal kıldığını da kimse haram kılamaz, bunu yapan da dinle irtibatını kesmiş demektir.
 
Günaha ısrarla devam etmek de, insanın imanını tehlikeye düşürme konusunda yol alır.
Zina ve her çeşidi Allah tarafından haram kılınmıştır. Zinaya yol açan sebeplerden dahi Allah uzak durulmasını istemektedir. ‘Zinaya da yaklaşmayın, çünkü o pek çirkindir ve kötü bir yoldur’’. (İSRA/32)
Hal böyle iken, günümüzde bazı insanlar, zina ve çeşitleri haramdır denildiği için vaveyla ediyor. Ne yani böyle bir ahlaksızlık, fuhuş övülüp helal mi denilecekti. İnsanın böyle bir fuhşiyatı desteklemesi, Allah’ın haram kıldığı çirkin işlerin hoş gösterilmesi akıl alır gibi değil. Bu ve bunun gibi.. yanlış işlerden dolayı sıkıntı çekmeye, musibetlerle imtihan olmaya devam ediyoruz.
 
Allah, başımıza gözle görülmeyen küçücük bir  koronavirüsü (covid-19) verdi ve bütün dünya bu virüsle cebelleşiyor. Bütün dünyada hayat durma noktasına geldi, hala ders almayanlar,akletmeyenler,  kendini sorgulamayanlar var. Allah Kur’an’da buyuruyor:
’Ne zaman akledeceksiniz’’
Lut kavmi, zinanın bir çeşidi olan eşcinsellikten dolayı, Allah tarafından helak edildi. Bu çirkin fahşayı savunan insanlar var günümüzde. Bu çirkin işler ; Dinen, zımnen, naklen, aklen, akla gelen her türlü delil muvacehesinde haramdır, yasaktır, ahlaksızlıktır, nesli ve aklı bozmaktır…  
Yazımı, Büyük Bilge Yusuf Has Hacib’in bir beytiyle, ayetle ve bu ayetten mülhem duayla neticelendireyim:
 
Helalin adı kaldı, gören yok.
haram kapışıldı, hala doyan yok.
 
‘’İçimizdeki birtakım beyinsizlerin işledikleri günah sebebiyle bizi helâk mı edeceksin? (A’raf 155)
 
İçimizdeki birtakım beyinsizlerin işledikleri sebebiyle bizi helâk etme ALLAH’IM..
Lokman ÖZKUL
İlahiyatçı-Yazar
lokmanozkul@gmail.com